Hjemmearbejde

11. januar 2008

I Politiken har Michael Rothenborg 07.01. en interessant artikel: Du arbejder mest effektivt derhjemme. Med de seneste ti års udvikling af kommunikationsteknologien er der mange arbejdsopgaver, som vi ville kunne løse mindst lige så effektivt hjemmefra.

Hvis alle i Københavnsområdet i gennemsnit tog blot én ugentlig hjemmearbejdsdag, ville det give en 20% reduktion af pendlertrafikken, og det ville virkelig være noget, som kunne mærkes på trafikken, ikke mindst i myldretiden. Med to ugentlige hjemmearbejdsdage burde al videre tale om havnetunnel forstumme.

Mere hjemmearbejde kunne måske også være med til at gøre hjemmelivet mere organisk. Og selv hvis det for nogen kniber en anelse med effektiviteten derhjemme, så har man allerede i udgangspunktet sparet transporttiden frem og tilbage.

Rothenborgs artikel baserer sig på en undersøgelse, The good, the bad, and the unknown about telecommuting: Meta analysis of psychological mediators and individual consequences, fra Pennsylvania State University, offentliggjort i det seneste nummer af Journal of Applied Psychology. Denne undersøgelse, som sammenfatter 46 undersøgelser af effekterne af hjemmearbejde, giver et mere positivt samlet billede af konsekvenserne af hjemmearbejde, end man hidtil har antaget (klik for fuld artikel i pdf-format).

Inden for det første døgn efter artiklen om hjemmearbejde var der i Politiken tre opfølgende artikler til artiklen om hjemmearbejde. En af dem, Trafikpropper æder dyrebar tid, starter med at fastslå, at vi alene i hovedstadsområdet hver dag spilder 130.400 timer på at sidde fast i trafikpropper. Et kolossalt tidsspilde, som var bedre brugt hjemme, om det så var til hjemmearbejde, til at lege med børnene eller til at lave tre retter mad på en hverdag. En anden konkluderer på baggrund af amerikanske eksempler, at Hjemmearbejde kan mindske trafikpropper.

indlæg oprettet af Jens Hvass

Share