Multitasking som livsstil

28. januar 2008

Vi taler i mobil samtidig med at vi laver mad, kører bil og cykler. Vi hører musik mens vi laver lektier og gør rent. Vi spiser samtidig med at vi surfer, ser TV og checker MySpace. Det at kunne holde mange bolde i luften er blevet en del af moderne arbejds- og bykultur, ikke mindst blandt unge, som gladeligt ser MTV, checker Facebook og chatter over Instant Messenger services samtidig med at de laver lektier.

I november kunne man i Politiken læse, at en undersøgelse foretaget af Nokia viser, at Kvinder er bedre til at multitaske. For eksempel svarer halvdelen af alle kvinder, at de kan lægge make-up mens de taler i mobil. I går kunne man så sammesteds læse, at Multitasking gør dig dum og langsom. Når man konstant springer fra det ene til det andet, får man let en fornemmelse af, at man har gevaldig travlt og når en masse. Men det viser sig at være så som så med effektiviteten.

En undersøgelse fra University of California af mennesker i 20erne har vist, at indlæringsprocessen er mindre effektiv, når de samtidig er udsat for mange beep-agtige lyde. Yderligere er det en anden del af hjernen som var aktiveret. Det bliver en mindre alment anvendelig viden, og forsøgspersonerne var dårligere til bagefter at huske, hvad de havde gjort. En omtale af forsøget i UCLA Magazine, The Multitasking Mess, konkluderer, at vil man lære noget varigt, skal man gøre noget meget gammeldags: slukke for input omkring sig, sidde stille og koncentrere sig om én ting ad gangen. Forsøgene er mere grundigt omtalt på eschoolnews.com i artiklen Study: Multitasking hinders learning.

I zen-buddhismen taler man om onepointedness, dette at gøre det man gør med et hundrede procents tilstedeværelse, uden at bekymre sig om hvad der ligger til højre eller til venstre – eller om målet med det man gør. Og udførelsen af det daglige praktiske arbejde er betragtet som en meditationsform. Måske vi kunne tåle en snert af det.

Det må også høre med til en mere bæredygtig livsform, at vi gør det vi gør med fuld tilstedeværelse.

indlæg oprettet af Jens Hvass

Søren Astrup: Undersøgelse slår fast: Kvinder er bedre til at multitaske, Politiken 27.11.2007.

Multitasking gør dig dum og langsom, Politiken 27.01.2008.

The Multitasking Mess, UCLA Magazine 01.01.2007.

Study: Multitasking hinders learning, eSchoool News 26.07.2006.

Share