Danmark EU’s nummer sjok i udbygning af vindkraft

6. februar 2008

I alle de scenarier for nedbringelse af Danmarks CO2-udslip, som har været præsenteret i den seneste tid, har vindkraften været en helt central komponent. En moderne vindmølle producerer den energi, det har taget at fremstille den, på blot 2-3 måneder, så energimæssigt tjener den sig hurtigt ind. Det er derfor dybt beskæmmende i dagens Information at læse, at Danmark [er] EU’s nummer sjok i vind-udbygning. Det fremgår af en opgørelse fra EWEA, European Wind Energy Association, at Danmark simpelthen er det eneste af EUs 27 medlemslande, som i 2007 havde en negativ vækst i vores samlede vindkraft-kapacitet. Kun 11 nye møller blev ibrugtaget, mens 65 møller blev taget ud af drift, hvilket giver et samlet fald i kapaciteten på 11 MW.

Af samme rapport fremgår, at at vindkraft nu er EUs hurtigst voksende energikilde, primært på grund af en kolossal vækst i Spanien, som topper vindkraftudbygningen i 2007 med en tilvækst på 3.522 MW. Det svarer til mere end 1.700 møller af den størrelse, som står på Middelgrunden. De 3.522 MW vækst på et enkelt år svarer til mere end den samlede danske vindkraft-kapacitet på 3.124 MW. Denne stilstand er dybt problematisk både for dansk vindmølleindustri og for dansk klimapolitik.

Ifølge EWEA sparer EUs nuværende vindkraft-kapacitet på årsbasis miljøet for 90 millioner ton CO2-udslip.

I Børsen kan man til gengæld i dag læse, at Dong [er] parat med 10 mia kr til ny vindkraft. Dette vil muliggøre en tredobling af DONGS vindkraft-kapacitet inden 2020. DONGs har i dag en vindkraft-kapacitet på omkring 600 MW eller lige under 10% af DONGs samlede energiproduktion. Man har igangværende projekter for yderligere 6-700 MW, og de planer, som fremlægges med årsregnskabet 11. marts, indebærer derfor yderligere vindkraft-projekter i størrelsesordenen 7-800 MW fem mod 2020 – eller 5 vindmølleparker på størrelse med Middelgrunden.

indlæg oprettet af Jens Hvass

Jørgen Steen Nielsen: Danmark EU’s nummer sjok i vind-udbygning, Information 06.02.2008.

Wind energy leads EU power installations in 2007, but national growth is inconsistent, EWEA 04.02.2008.

Jacob Klok: Dong parat med 10 mia kr til ny vindkraft, Børsen 06.02.2008.

 

Share