Små møller

8. marts 2008

Samtidig med at de store vindmøller bliver stadig større og allerhelst vil stå langt ude på havet, hvor det altid blæser, kunne man også indimellem ønske sig små møller, som i skala passede bedre ind i vores daglige omgivelser, som var stilfærdige og elegante og som var økonomisk rentable at sætte op på et hustag. Måske de var så skulpturelt smukke, at de stod som træer ud langs en ny strandpark eller langs Langelinjekajen.

Jeg har derfor nedenfor samlet en lille serie videoer, som viser eksempler på små møller. De har det til fælles, at de har lodret akse – eller en akse, som er fastholdt i begge ender. Det er mølletyper, som synes at kunne optimeres i en mindre skala end den nu fremherskende type, så de ville kunne fungere i byens skala og til den enkelte families eller ejerforenings behov, omend den canadiske udgave af den meget elegante Darrieus-rotor er noget større, end man lige sætter på et hustag.

.

 

 

Vertical Axis Wind Turbine (VAWT), 2:16 min. Med en årsproduktion på omkring 1.600 kWh producerer denne rotor hvad der svarer til en lille husstands el-forbrug. Se mere på windterra.com.

.

AeroTurbine – Becker’s Darrieus and Savonius Combination, 7:04 min.

Wind Turbine, 2:02 min. Denne video følger en kinesisk delegation på besøg ved en canadisk udgave af Darrieus-rotoren.

Helix Wind Turbine, 2:30 min. med blot 1-2 kWh er det nok den type, som kan optimeres i den mindste skala. Se HelixWinds hjemmeside for mere information.

Wind Turbine – Quietrevolution QR5, 1:37 min.

Quiet Revolution er en engelsk variant af darrieus-rotoren, som med sin elegance meget vel ville kunne indarbejdes i moderne urbane byrum. QR5 producerer omkring 10 MWh pr. år eller omkring 5 husholdninger. Se Quietrevolution factsheets og FAQ.

På billedet herover er QR5 indarbejdet i et projekt af Arup til Dongtan EcoCity i Kina.

indlæg oprettet af Jens Hvass

Mette Buck Jensen, Claus Djørup: Husstandsmøller kan blive Danmarks næste vind-eventyr, Ingeniøren 28.12.2008.

Sydnie Moore: Wind power bolsters renewable energy production in San Diego, Daily Transcript, 21.02.2008 (pdf).

Arup unveils plans for world’s first sustainable city in Dongtan, China, pressemeddelelse 24.08.2005.

 

Share