Michael Pollan: The omnivore’s next dilemma

9. april 2008

I den første af to videoer nedenfor, som stammer fra ved TED-konferencen i Monterey marts 2007, tager miljøskribenten og journalistprofessoren Michael Pollan os med på en indre havevandring, hvor vi fra græshøjde bliver ført gennem en fantastisk opdagelsesrejse i naturen oplevet fra planters og dyrs perspektiv.

Pollan startede som haveskribent, men har gennem en række bøger bevæget sig langt ind i økologiens og bæredygtighedens verden. Han fortæller med en helt usædvanlig indlevelseskraft om de symbioser og relationer, som fylder naturens verden – i en stadig udfordring af vores helt utilstrækkelige, cartesiansk funderede naturopfattelser.

Med bogen The Omnivore’s Dilemma. A natural History of Four Meals (2006) bevægede han sig langt ind i vores spisekultur og en stadig indkredsen af, hvordan vores kost og fødevareproduktion har ikke bare store konsekvenser for vores sundhed, men vidtrækkende politiske og miljømæssige konsekvenser.

 

 

Michael Pollan: The omnivore’s next dilemma, 17:31 min. video, TED-konferencen i Monterey, marts 2007.

Hans seneste bog, In Defense of Food. An Eater’s Manifesto (2008), fortsætter i dette spor og tager et frontalopgør med industrimad, junk-food og dårlige spisevaner. Han taler om ‘Det amerikanske paradoks’, at jo mere vi bekymrer os om ernæring, jo mindre sunde synes vi at blive.

In Defense of Food er et glødende forsvar for rigtig mad, som vor mor lavede den, før fødevareindustrien og landbrugets produktionsmåde depraverede af vores kost, og før fast food og tomme kalorier blev hverdagskost. På omslaget af står der på det smalle gule bånd: Eat Food. Not too much. Mostly plants.

Han har i de senere år ved flere lejligheder optrådt sammen med ‘slow food’-bevægelsen, han taler varmt om permakultur-principper, og hans forfatterskab har fået ganske stor gennemslagskraft. I videoen herunder fortæller Michael Pollan om In Defense of Food ved et foredrag i AtGoogleTalks-serien, 04.03.2008.

 

Michael Pollan: In Defense of Food, 59 min. video. AtGoogleTalks-foredrag 04.03.2008.

indlæg oprettet af Jens Hvass

MIchael Pollan: An Eater’s Manifest. Introduction (pdf).

Amy Goodman: Michael Pollan: Don’t Eat Anything That Doesn’t Rot, (interview med Michael Pollan) AlterNet 08.03.2008.

Share