Det levende tårn

23. april 2008

Jeg faldt i dag over ‘La Tour Vivante’, Det levende tårn, et projekt tegnet af de franske arkitekter, Pierre Sartoux og Augustin Rosenstiehl, Atelier SoA, som bringer det produktive landskab midt ind i byens hjerte.

Med sine 30 etager er ‘La Tour Vivante’ et tankevækkende bud på et grønt storbyhus, hvor kontorlandskaber og boliger er intimt forbundet med grøntsags- og frugtavl i et selvforsynende system med en for en bymæssig bebyggelse usædvanlig autonomi. Det er en bygning med en høj grad af økologisk konsekvens og energimæssig optimering.

[nggallery id=111]

.
‘La Tour Vivante’ har en lav del, som indeholder mediatek mv. og en høj del, hvor man i en spiralsk opadgående struktur har hængt først kontorer og siden boligenheder op omkring en tung strukturel kerne med installations- og elevatorskakte. Hvis man cirkler sig op gennem bygningen, bevæger man sig igennem et forunderligt hybridrum, hvor man på den ene side har rækker af højbedsagtige plantekulturer, til den anden side forbindelse til kontorer og boliger – se video-animationen nedenfor.

Disse grønne korridorer er samtidig medvirkende til, at huset kan fungere som en passiv solfanger. Med to vindmøller på taget er huset stort set selvforsynende med energi.

Mange af vores danske grøntsager kræver så meget fugtighed for at trives, at det luftfugtighedsmæssigt er svært at kombinere med kontorer og boliger. I hvert fald vil bøger og papirer ret hurtigt blive krøllede af fugtigheden, hvis planterne skal have optimale vilkår. Så man skal vælge afgrøder med omtanke.

For mere end 20 år siden besøgte jeg en tegnestue i det sydlige Tyskland, som havde etableret sig i et drivhus. De havde systematisk valgt planter fra et klimabælte, som mindede om vores foretrukne indendørsklima, og hvor temperaturen i et drivhus ellers ville svinge meget voldsomt i løbet af dagen, kunne man ved hjælp af tilstrækkeligt plantevolumen skabe et helt anderledes stabilt indendørsklima. Som en fra Treehugger.com begejstret skriver om perspektiverne i en ‘vertical farming’, hvor dyrkning af mad er integreret i vores bygningsstrukturer, så er det i en tid med stigende klimabevidsthed en mulighed for at få kiwi-frugter om vinteren uden at de skal flyves ind fra New Zealand.

‘La Tour Vivante’, Atelier SOA Architectes, 4:34 min. YouTube video.

indlæg oprettet af Jens Hvass

Atelier SoA Architectes.

La tour vivante de SoA, ou l’ambition de construire la campagne en centre-ville, 02.11.2005.

La Tour Vivante (engelsk oversættelse under den franske tekst).

Lloyd Alter: Vertical (Diagonal?) Farm from Work AC in NYC, Treehugger.com 17.04.2008.

Lloyd Alter: Mithun Architects’ Vertical Farm for Seattle, Treehugger.com 18.09.2007.

Michael Graham Richard: Vertical Farming – The Future of Agriculture? Treehugger.com 06.27.2005.

Dickson Despommier: The Vertical Farm Essay I, Verticalfarm.com.

Dickson Despommier: The Vertical Farm Essay II, Verticalfarm.com.

www.verticalfarm.com.

 

Share

én kommentar

  1. piet kommentarer:

    see also : http://www.eco-tower.fr

Der er i øjeblikket lukket for kommentarer.