Kulfrit Avedøre

28. april 2008

Her til morgen har aktivister fra Greenpeace skaffet sig adgang til en af Avedøreværkets store skorstene for at hænge et gigantisk banner op med teksten ‘kulfrit’.

Baggrunden er den bedrøvelige, at selvom Avedøreværket er så avanceret, at det kan køre på mange forskellige brændelskilder, er man i færd med at åbne for muligheden af igen at fyre med kul, den klima- og CO2-mæssigt dårligste energikilde.

“‘Avedøre2 er en af de få kraftværksblokke i Danmark, som DONG, regeringen og Danmark kan være stolte af. At omstille den til kul er det dårligst tænkelige signal, Danmark som vært for klimatopmødet i 2009 kan sende til resten af verden. Derfor er det afgørende for klimaet og for Danmarks klimapolitiske troværdighed, at vi bevarer Avedøre2 kul-frit,’ siger Tarjei Haaland, energi og klimamedarbejder, Greenpeace.”

greenpeace.org er der en video fra auktionen samt billeder og pressemeddelelse. Og det er muligt at sende en e-mail til DONG med en protest mod brugen af kul.

Kvotesystem eller ej virker det direkte nedbrydende på klimamoralen, når kraftværkerne i den grad skalter og valter med deres muligheder. Jeg håber der er rigtig mange, som i disse timer har en dårlig smag i munden, de politikere, som i sin tid var med til at privatisere energisektoren, de embedsmænd, som har lavet et så elendigt fungerende kvotesystem, at det kan ‘betale sig’ at fyre med kul på Avedøreværket, værkledelsen og det politi, som nu skal i gang med at ‘genoprette ro og orden’. Den egentlige forbrydelse er ikke overfor Avedøreværket, men overfor fremtidens klima, så et stort TAK til Greenpeace.

Lad os gemme de kul vi har tilbage indtil vi har udviklet en billig velfungerende måde til at opsamle CO2-udledningerne 100%. Alt andet er hasard med vores fælles fremtid.

indlæg oprettet af Jens Hvass

Elisabeth Astrup: Greenpeace besætter skorsten, Politiken 28.04.2008.

Thomas Djursing: Energi-professor støtter aktivister, der hænger i 150 meter høj skorsten, Ingeniøren 28.04.2008.

Martin Justesen: Aktivister overnatter i skorsten, Politiken 28.04.2008.

Elisabeth Astrup: Aktivister har sovet tungt i skorsten, Politiken 28.04.2008.

Jørgen Steen Nielsen: Farvel til det fossile starter med grønt lys for kul, Information 29.04.2008.

Kirstin Stefansdottir Egekvist: Greenpeace-aktivister er kravlet ned, Politiken 30.04.2008.

Flickr kan man finde en række små videostumper fra skorstensaktionen.

Share

én kommentar

  1. Jens Hvass kommentarer:

    I Energipolitiske spadestik kan man under diskussionen af Kul på Avedøreværket og Skærbækværket læse et indlæg fra Tarjei Haaland fra Greenpeace. Det fremgår heraf, at DONG har opkøbt CO2-kvoter i et kinesisk projekt med en meget lille CO2-reduktionseffekt, så kvote-kompensationen for den ekstra udledning på Avedøre-værket ved at påbegynde kulfyring er yderst tvivlsom.

    Haaland slutter sit indlæg: “I vores høringssvar har vi vist, at DONG med en alternativ last- og brændselsfordeling – hvor Avedøre 2 bevares kul-frit – ville kunne reducere det årlige CO2-udslip fra Avedøreværket med 0,9 mio. tons, nedbringe kulbruget med 64 procent og indfyre næsten 3 gange så meget biomasse i forhold til i dag. Og at det med den i det sidste år kraftigt stigende kulpris ser ud til oveni købet at kunne betale sig for DONG.”

    I en tid, hvor Danmark har store problemer med at oveholde sine reduktionsmål, er det et meget uheldigt signal at sende til det globale samfund, at selv et energibevidst velfærdssamfund som det danske har svært ved at handle konsekvent.

    indlæg oprettet af Jens Hvass

Der er i øjeblikket lukket for kommentarer.