Bier i fare

29. april 2008

For nylig sendte en god ven Daniel mig en hel stribe links om bier. Bierne har i efterhånden en del år været i gradvis tilbagegang i takt med, at det industrialiserede landbrugs dyrkningsmetoder mange steder i verden har gjort livet på landet stadig mere besværligt for bierne. Men på det seneste har man set hidtil ukendte problemer med bierne. De kan simpelthen ikke finde tilbage til bistaderne, og hele bisamfund går til grunde.

‘Colony Collapse Disorder’ har man kaldt det. Fænomenet optræder blandt andet i USA, Irland og England, og der har været varslet, at bierne kan være helt forsvundet om 10 år.

I en tid med ufred og klimatrusler kan det umiddelbart synes som et mindre problem. Men mange planter er afhængige af biernes bestøvning for at kunne sætte frugt og frø, deriblandt en stor del af vores nyttepanter. Så selvom vi måske kan sikre æblehøsten ved møjsommeligt én for én at bestøve alle æbleblomster med en lille pensel, så vil biernes forsvinden få katastrofale følger for biodiversiteten.

Man har spekuleret meget i, hvad der ligger bag bisamfundenes pludselige kollaps? – virus, nye sprøjtemidler eller måske mobiltelefoni, hvis bølgemønstre i stadig højere grad fylder æteren. Hvor der lige nu er stor tvivl om årsagen, er der ingen tvivl om, at det vil får alvorlige konsekvenser for landbrugsproduktionen.

Nedenfor er der masser af links til yderligere informationer samt adgang til en ’60 minutes’ video om problemerne i USA.

 

60 Minutes: Why Are Honeybees Disappearing? Part 1, 8:04 min: LiveLeak video.

 

60 Minutes: Why Are Honeybees Disappearing? Part 2, 4:25 min: LiveLeak video.

Se også to små videoer på BBC News: Mystery virus killing bees og Expert looks at loss of bees.

indlæg oprettet af Jens Hvass

Sepp Hasslberger: Millions of Bees Die – Are Electromagnetic Signals To Blame? 03.06.2008.

Robin McKie: Honey bees ‘wiped out in 10 years’, The Observer, 09.03.2008.

News on Colony Collapse Disorder, the latest on bee disappearance, HoneyBeeQuiet.com.

Brit Amos: Death of the Bees: GMO Crops and the Decline of Bee Colonies in North America, Centre for research on Globalization 25.03.2008.

Third of bees endangered, Belfast Telegraph 17.04.2008.

Colin Buchanan: The Disappearing Bees: CCD and Electromagnetism, (med god time line tilbage til 1972) 27.02.2008.

Bierne dør af mystisk virus, TV2 Øst 21.04.2008.

Michael McCarthy: Species under threat: Honey, who shrunk the bee population?, The Independent 01.03.2007.

 

Share