Boblevand

11. maj 2008

Nu er boblevand – eller designervand, som nogen kalder det – faktisk en af de få chancer vi har for at kunne se CO2. Men selvom det nærmest er blevet symbol på klima-uansvarlig adfærd, så er den CO2, vi lukker ud af flasken, når vi drejer låget om, kun en meget lille del af den drivhusgas, der følger af at drikke de CO2-perlende dråber.

Når sandt skal være, er det københavnske vandhanevand er ikke verdens bedste drikkevand. Men jeg har lært mig at holde af det ved at bruge godt med citron. Citronsaften fjerner fuldstændig den kalkede fadhed, samtidig med at det giver lidt ekstra antioxidanter. Og fra nu af, hvor vi har haft de første varme dage, har jeg hen over sommeren næsten altid en stor kande med vand stående i køleskabet, så jeg ikke behøver at lade vandhanen løbe kold helt op på anden sal mange gange om dagen blot for at få et enkelt glas. Limefrugt kan på samme måde åbne det københavnske vand.

Men tilbage til boblevandet fandt jeg for nylig på Yale sustainability blog 10 facts om boblevand, som måske lige er værd at memorere, så der nu hvor sommeren står for døren altid er citroner i huset.

1) Omkring 25 % af al vand på flaske er i virkeligheden blot vandhanevand – nogle gange viderebehandlet, andre gange slet ikke.

2) Vand på flaske er omkring 1.000 gange dyrere end vand fra vandhanen.

3) I en undersøgelse gennemført af Showtime Television viste det sig, at 75 % af de testede New Yorkere faktisk i en blindtest foretrak vandhanevandet frem for vand på flaske.

4) Vandtransport via flaske er den mindst effektive måde at skaffe vand på, som nogensinde er opfundet. Den energi man (i USA) forbruger ved at bruge vand på flaske ville kunne køre 190.000 husholdninger, hvorimod der hvis vi bruger vandhanen til at genfylde vandflasken ikke er noget energiforbrug og ikke noget ressourcespild.

5) Earth Policy-instituttet har anslået, at der går 1.500.000 tønder olie til fremstillingen af de flasker amerikanerne bruger på et år, eller hvad der svarer til brændstof til 100.000 biler i et år.

6) Op imod 90% af alle vandflasker bliver ikke genbrugt (SeattlePI.com).

7) Vand på flaske er i virkeligheden mindre kontrolleret en vandhanevand (og sundhedsmæssigt er der intet at udsætte på det københavnske vand). Der findes stribevis af undersøgelser, som har fundet arsenik, rester fra desinfektion og bakterier i flaskevandet.

8) 30 millioner vandflasker bliver smidt væk hvert år, og hver af dem tager 1.000 år at blive nedbrudt i naturen.

9) Man har eksempler på, at flaskevand som ifølge etiketten skulle være “Alaska Premium Glacier Drinking Water: Pure Glacier Water from the Last Unpolluted Frontier” i virkeligheden var tappet direkte fra en offentlig vandhane i Juneau.

10) At købe én gallon flaskevand koster tre gange mere end én gallon benzin.

Og hvis ikke det er nok til at spare alvorligt på flaskevandet, så bliver listen på Yale sustainability blog rundet af med dette lille citat : “Instead of relying on a mostly preexisting infrastructure of underground pipes and plumbing, delivering bottled water—often from places as far-flung as France, Iceland or Maine—burns fossil fuels and results in the release of thousands of tons of harmful emissions. Since some bottled water is also shipped or stored cold, electricity is expended for refrigeration. Energy is likewise used in bottled water processing. In filtration, an estimated two gallons of water is wasted for every gallon purified.” – emagazine.com.

indlæg oprettet af Jens Hvass

The New Taboo: Bottled Water, Yale sustainability blog 07.12.2007.

Drikkevand fra hanen vinder over dyrt designervand i smagstest, danva.dk.

allaboutwater.org.

Share