Klimahaver i Chelsea

21. maj 2008

forventet udvikling i sommer- og vintertemperatur i år 2020. 2050 og 2080 (se stort billede nedenfor for detaljer)

Til en haveudstilling i Chelsea har Tyndall Centre for Climate Change Research lavet The 2050 Garden, en klimahave med tre scenarier, som tilsammen giver et tankevækkende billede af den globale opvarmnings konsekvenser for hvad, som naturligt vokser i vores haver.

Det ene er et reference-scenario, en typisk engelsk have omkring 1950 med blomster som akelejer, lupin og azaleaer – heriblandt en række urteagtige planter, som vil få de svært under varmere og mere tørre vilkår. De to andre have-scenarier er begge fra 2050. I det ene har vi fået stabiliseret CO2-udledningerne gennem en udfasning af brugen af fossile brændstoffer, så den årlige gennemsnitstemperatur til den tid kun er steget 1°. Det andet have-scenario viser udviklingen, hvis vi ikke får begrænset CO2-udledningerne. Her vil temperaturen i 2050 vil ligge godt 2° over i dag.

2° lyder ikke af meget set i forhold til både døgnvariationen og temperaturforskellen mellem sommer og vinter. Men en 2° temperaturstigning giver markante ændringer i vækstvilkårene. I højemissions-scenariet for 2050 vil foråret starte lidt før nu, og sommeren vil vare væsentlig længere, og man regner med 26 flere meget varme dage. Nedbøren vil være omkring den samme som nu, men den vil falde voldsommere og mere ujævnt fordelt på årstiderne. Det vil være mere stormende, og der vil være længere perioder med tørke. Den højere temperatur vil også øge fordampningen, så selv med blot 1° øget temperatur vil det blive vigtigt med et bunddække af planter for at undgå, at haven tørrer ud.

Allerede lavemissions-haven vil have nogle andre planter end i dag, og vi vil i 2050 se cypresser, mimoser og viftepalmer, som i dag kun kan gro på særligt beskyttede pladser. I højemissions-haven er skiftet endnu mere markant. Store bougainvillea op ad husene vil beskytte mod solen, og planter som kaktus og sukkulenter, som nu kun trives inden døre, vil have gode vilkår i det varmere klima med længere perioder uden nedbør. I det hele taget vil figner, abrikoser og en lang række vækster, som vi nu forbinder med Middelhavsområdet, gradvist vandre nordpå.

[nggallery id=121]


Graferne på billedet til højre over temperatur- og nedbørsudviklingen i England i 2020, 2050 og 2080 stammer fra rapporten Measuring Progress. Billedmaterialet fra The 2050 Garden er desværre ikke det bedste, men endda er det som idé lidt af en øjenåbner. Måske et ønske om en fast udstilling for Botanisk Have i København?

indlæg oprettet af Jens Hvass

Gardens for the year 2050 at the Chelsea Flower Show, Natural Environment Research Council 16.05.2008.

David Adam: Chelsea gives a glimpse of gardens in 2050. Hotter, drier, but remarkably short of cacti, The Guardian 17.05.2008.

Bonnie Alter: Chelsea Flower Show Explores Climate Change, Treehugger.com 21.05.2008.

Chris West and Megan Gawith (Eds.): Measuring Progress. Preparing for climate change through the UK Climate Impacts Programme, UKCIP Technical Report 2005 (pdf).

Share