Tunge lastbiler ud af det centrale København

23. maj 2008

Ritt Bjerregård og Klaus Bondam har fremlagt forslag om, at lastbiler over 18 ton fremover ikke må køre i Københavns centrale bydele. Det er et meget velkomment forslag, for disse køretøjer er alt for store til de gamle bydeles snævre, tæt befærdede gaderum, og der er uforholdsmæssigt mange ulykker omkring dem. Fra 2002-2006 blev således 12 cyklister dræbt ved højresvingsulykker i København. Yderligere har udstødningen fra disse dieselkøretøjer en væsentlig del af ansvaret for de flere hundrede årlige for tidlige dødsfald på grund af den ultrafine partikelforurening.

Forslaget har vakt harme i transportbranchen og Dansk Industri, og argumentet har lynhurtigt været, at det vil give flere kørte kilometer og dermed større CO2-udledninger. Isoleret set er det måske også tilfældet. Men at få de store køretøjer bort fra det centrale København vil gøre det meget mere trygt at være cyklist i det centrale København, og CO2-gevinsten ved at endnu flere fremover tager cyklen frem for bilen burde rigeligt kunne opveje, at lastbiltrafikken fra containerhavnen i Nordhavnen fremover bliver sendt ud på Ring 2. Den nuværende containerhavn ligger ikke særlig smart. På sigt vil det derfor kunne lette meget, om containerhavnen blev flyttet til ydersiden af Amager med direkte tilkørsel til motorvejsnettet og Øresundsbroen.

Det vil være en lise for Farimagsgaderne, Nørre og Øster Voldgade at slippe for den tunge trafik. Og et forslag som dette vil kunne gøre det realistisk at håbe på, at det ene spor vil kunne lukkes af forbi Nørreport, så der kan opstå en regulær plads omkring dette byens vigtigste knudepunkt for kollektiv trafik.

Også i selve Middelalderbyen vil det være en befrielse. Nogle gange går trafikken helt i stå i formiddagstimerne når lastbiler, som er alt for store til de middelalderlige gader, prøver at klemme sig frem. For eksempel på hjørnet af Skindergade og Niels Hemmingsens gade har vi adskillige gange måttet pudse hjørnet op efter påkørsler, pullerterne bliver kørt ned og fortovskanterne klemt ned af endeløse forsøg på at kile disse store køretøjer frem. Det kan tage fem minutter at komme om det hjørne, bittesmå ryk ad gangen. Og ganske mange gange har man kunnet se ind i en næsten tom lastvogn, hvor der ikke var stort mere at transportere end der kunne være på en Christiania-cykel. På lidt længere sigt er der klare CO2-besparelser i, at mindre køretøjer vil have en væsentlig bedre udnyttelsesgrad.

Forslaget kommer til behandling i Borgerrepræsentation 11. juni, hvorefter det sendes i høring. Det er et for miljøet i København virkelig godt forslag, som vi som borgere må markere vores fulde støtte til.

Se også senere blog-indlæg: Tunge lastbiler ud af det centrale København II.

indlæg oprettet af Jens Hvass

Morten Skjoldager: De store lastvogne skal ud af København, Politiken 23.05.2008.

Jacob Petersen: Ritt B. vil forbyde store lastbiler, Jyllandsposten 23.05.2008.

Politidirektør støtter lastbilforbud, Jyllandsposten (Ritzau) 23.05.2008.

Søren Astrup: Cyklistforbund tilfredse med lastbilforbud, Politiken 27.05.2008.

Søren Astrup: Ritt: Lastbilforbud skal redde menneskeliv, Politiken 28.05.2008.

 

Share

3 kommentarer

 1. Morten Bilde kommentarer:

  Kære Jens

  Jeg er helt enig i at det vil være en fordel at holde de store biler ude af den indre by. Med hensyn til transportbranchens og DI’s bekymringer, så skulle de måske læse denne artikel på ingeniørens hjemmeside
  http://ing.dk/artikel/88166?highlight=lastbil+tnt+el
  Alternativt kan de jo søge inspiration i Venedig!

  /Morten

 2. Jens Hvass kommentarer:

  Kære Morten

  Tak for indsparket – jeg kan virkelig anbefale den artikel. Det ville være genialt med et sådant system af små vævre støjsvage og forureningsfri el-fragtbiler i København. Måske det var de grønne bude, som skulle udvikle det her i byen, eller endnu bedre Post Danmark, som i den grad til at profilere sig med noget fremadrettet.

  Apropos Venedig og kanaltransport, så var jeg i begyndelsen af 1990erne en tid i Tunis by. Medinaen, som stadig har sin bymur intakt, har en større udstrækning end det middelalderlige København. Men strædene var over alt så snævre, at biler ikke kunne komme frem, så al vare- og godstransport skete på muldyrkaravaner.

  Birgitte Marfelt: Fragtfirma tager verdens største flåde af elbiler i brug, Ingeniøren 15.05.2008.

 3. Kasper Jensen kommentarer:

  Enig!

  Det har taget Rådhuset alt for lang tid at udtænke dette. Hvis man ser sig omkring i Centrum i dagtimerne er trafikken fuldstændig lammet af alt for store, tunge og langsomme lastvogne. Jeg har f.eks. lagt mærke til at hvis en lastbil skal svinge i et kryds, er det mange gange den eneste der når over før der bliver rødt igen. Det bevirker en mindre effektiv trafikstrøm og dermed endnu mere forurening.

  Jeg er også helt forundret over at de store dagligvarekæder ikke går foran med flere, mindre leverancer fra mindre lagre i udkanten af byen. Det kan da kun være mere effektivt end at have de kæmpestore lastbiler kørende, der ikke er parkering til, og som smadrer ned ad små sidegader kl. 6 om morgenen (heriblandt min egen gade)

  Og så er det da mærkeligt at transportfaget ikke ser det som et plus at deres lastvogne ikke forurener så meget mere efter de har fået partikkelfiltre på….

  Det var bare det jeg ville sige… hej

Der er i øjeblikket lukket for kommentarer.