Klimaløsning: Reklamer nej tak

10. august 2008

Den amerikanske organisation ForestEthics har fået udarbejdet en tankevækkende rapport om klimakonsekvenserne af brugen af junk mail – uopfordrede fremsendelser af postombårne reklamer og reklamebreve. Hvert år fremsendes der i USA 100 mia. uopfordrede forsendelser. 44% af dem kasseres uåbnede.

Og hvis man som i rapporten Climate change Enclosed! laver et CO2-regnskab for fænomenet, producerer den amerikanske junk mail årligt CO2-udledninger på 51,5 mio. ton pr. år eller lige så meget som de samlede danske CO2-udledninger.

Der sker CO2-udledninger i alle trin i processen: Fjernelsen af 100 mio. træer fra skovene mindsker CO2-lagringen (48,6% af de samlede CO2-udledninger), transport af tømmer (1,4%), papirfremstillingen er ganske energikrævende (20,8%), tryksværten i CO2-ækvivalenter (10,9%), distribution med postvæsenet (1,9%), landopfyldninger udvikler metan (14,2% ) mens der vindes 1% ved den del, som afbrændes i kraft-varmeværker. Posterne er nærmere specificeret i skemaet nedenfor og findes gennemgået i detaljer i rapporten.

Nogle vil sikkert undre sig over rimeligheden i at medregne CO2-mængden fra hvis man ikke havde fældet skoven. Men det er præcist sådanne sammenhænge, som gør, at førstegenerations biobrændstof selvom det på papiret medfører en CO2-reduktion ikke er klimavenligt, fordi det i den anden ende har medført stigende ødelæggelser af regnskove og vådområder, som har store mængder CO2 bundet.

Til gengæld kunne man med stor rimelighed have indregnet en post for CO2-produktion fra forøget forbrug, som dog kan være svære at vurdere. For man må ikke glemme, at alle disse forsendelser er blevet fremsendt ud fra kalkulationer om, at de ville skabe forøget omsætning. Kort sagt gør det lille skilt: Reklamer nej tak! en stor forskel.

Tabel fra rapporten Climate Change Enclosed! som viser fordelingen af CO2-udledninger på de enkelte faser i en reklametryksags vej fra skov til bortkastelse.

Kort sagt, brug det lille råde skilt med reklamer nej tak! og insister overfor postvæsenet, hvis de ikke respekterer det. Post Danmark har den regel, at hvis en annoncør insisterer på at hans mk materiale endda bliver uddelt, så gør Post Danmark det. I de situationer lægger jeg det tilbage i nærmeste postkasse.

indlæg oprettet af Jens Hvass

Report Outlines Junk Mail’s Climate Impacts, (pressemeddelelse) ForestEthics.org 06.08.2008.

Jim Ford: Climate change Enclosed! Junk Mail’s Impact on Global Warming, ForestEthics.org 2008 (pdf).

Dan Shapley: Junk Mail Produces as Much CO2 as 7 States Combined, The Daily Green 08.08.2008.

Share

2 kommentarer

  1. Elisabeth kommentarer:

    Hej
    En spændende blog om et yderst relavant emne. Interessant med konkrete beregninger på, hvad husstandsomdelte reklamer koster i CO2 udslip.

    Er der nogle beregninger, på hvad reklamer til en alm. husstand i Danmark koster i CO2 udslip?
    Hilsen
    Elisabeth

  2. Jens Hvass kommentarer:

    Kære Elisabeth

    På Facebook er der en gruppe: Spar 200.000 tons CO2 om året, sig nej tak til reklamer. Det hedder her, at: “der bliver omdelt ca. 100.000 tons reklamer om året i Danmark, hvilket giver en forurening på omkring 200.000 tons CO2.”

    Varme hilsener,
    Jens

Der er i øjeblikket lukket for kommentarer.