350 ppm vinder fodfæste i Poznan

6. december 2008

Fik netop nu nedenstående mail fra 350.org i Poznan, at der nu var 49 lande, som stod bag en målsætning for den kommede klimaaftale på 350 ppm. Dette er et stort fremskridt fra klimakonferencen for blot et år siden på Bali, hvor nødvendigheden af at bringe atmosfærens koncentration af CO2 tilbage under 350 ppm knapt var kendt.

Det fremgår ikke præcist hvilke lande, som slutter op om dette indlysende nødvendige klimamål. Kun at det er de fattigste lande – og man kan forestille sig, at rækken af lande, som har indset nødvendigheden af 350 ppm også omfatter atolnationer som Maldiverne og Kiribati, som med den nuværende udvikling vil være forsvundet i havet inden udgangen af dette århundrede.

Mailen indeholder et link til en lille 350 ppm animation sammen med en opfordring til at gå ind og se den på You Tube og kommentere den (kræver oprettelse af YouTube brugeraccount), så den kommer så højt op på popularitetsskalaen, at selv mennesker, som kommer til YouTube for helt andre ting, får den at se. Så klik ind på videoen herunder, se den og kommenter den, så langt flere får mulighed for at få den at se.

350.org – 90-Second Animation For Global Day of Action, 1:30 min. YouTube video.

… og her kommer mailen fra Jon Warnow, 350.org

It’s 3 in the morning in Poland and I need your help with an experiment. Can you take 2 minutes watch an animation and help take over YouTube?

A little background: starting a week ago, a few members of the international 350.org team have converged for the annual UN Climate Conference. It’s a little crazy here – over 9,000 people representing 190 countries have gathered to negotiate our collective future. Things are changing by the hour, and there’s both bad news and good news to report.

The bad news first: lots of countries still don’t get it, and some (most notably, the EU) are using delay tactics to postpone action, squandering time that scientists say we simply do not have.

Now for the good news: over 49 of the least developed countries (that’s more than a quarter of the world’s nations) just announced support for a 350 target. This is AMAZING, as last year a 350 goal wasn’t even on the map. It’s testament to your hard work – and the very real threats these countries are facing right now – that we’ve come so far in such a short time.

More good news: there is a movement bubbling up here – scores of people are working with us, both inside and outside of the UN, to campaign for strong climate action in the face of stiff political opposition. This Saturday, we’re all going to join hundreds of activists in Poland – and thousands of people around the world – for the Global Day of Action for the Climate.

You can be part of this. The first option is to look for an action taking place near you on Saturday, December 6th.

The second option is the experiment I referred to: I need your help taking over YouTube with climate change videos, as part of a collaborative campaign with some of our partner organizations.

It’s an unconventional tactic, but sometimes, simply getting people to listen and talk makes a difference – that is, if you can get the right conversation going.

Today, we’re asking you to be part of this conversation by commenting on a 90-second animation about 350. If we can get enough comments and ratings, we can climb the YouTube charts. With your help, we’ll make YouTube all about climate change, even if just for one day.

Our video is a 90-second animation that explains 350 – the science, the art, the movement – without using a single word. I think you’ll like it. Please watch it, comment, and pass it on.

People are always talking about how we need to reach outside the choir. YouTube is the third most popular site on the internet. If we can make a splash there, we’ll be well on our way to spreading 350 all around the world.

So please, watch the video today and take a minute to comment on it, and help start a climate conversation.

Thanks for all you do,

Jon and the rest of the 350.org team.

P.S. We’ll be reporting on the UN Meetings over the next week–check in with our blog or follow us on Twitter!

indlæg oprettet af Jens Hvass

Se mere om 350 ppm på 350.dk og 350.org.

Share