Salat-slaver

7. februar 2011

The Guardian bringer i dag en video-reportage fra den spanske solkyst, Spain’s salad growers are modern-day slaves, say charities, om de nærmest slaveagtige vilkår, mange af de agurker, tomater, paprika og salathoveder, som sælges i de nordeuropæiske supermarkeder, produceres under. I titusindvis af daglejere, de fleste af afrikansk herkomst, lever her under kummerlige vilkår, uden rettigheder, uden identitetspapierer, uden værdighed, uden muligheder for at tage hjem.

I videoen siges det, at presset fra de nordeuropæiske supermarkedskæderes indkøbere er voksende, og fører til det hårde pres på arbejdslønnen. I et paper, Costa del Polythene: a sea of plastic,¹ vurderer Barcelona Field Study Centre, at arbejdslønnen ved grøntsagsproduktion på Solkysten ligger under en tredjedel af, hvad den er i Holland.

Når man samtidig ved, hvor generøst pesticidsprøjten bruges under mange af disse plastic-drivhuse, som sine steder totalt har overtaget landskabet, er det på tide, at vi som forbrugere får klar besked om, hvordan vores fødevarer er produceret, så vi får en reel mulighed for at kunne vælge fra.

Til udstillingen Hungry Planet – mellem køkken og klode, som i disse dage kan ses i Rundetaarn, har vi lavet en planche med en idéskitse til en obligatorisk mærkningsordning med ikoner for transportafstand, brug af pesticider, GMO-afgrøder osv. Noget tyder på, at der stadig her ved begyndelsen af det 21. århundrede er brug for et ikon, som angiver: produceret af slaver.

indlæg oprettet af Jens Hvass

Felicity Lawrence: Spain’s salad growers are modern-day slaves, say charities, The Guardian 07.02.2011.

Costa del Polythene: a sea of plastic, Barcelona Field Study Centre.¹

Se temaplanchen: En ny mærkningsordning (1,7 Mb pdf).

Share