Global Conference for a Nuclear Power Free World

3. januar 2012

I lyset af – eller rettere skyggen af – den japanske A-kraft-katastrofe vil der 14.-15. januar 2012 være en stor konference: Global Conference for a Nuclear Power Free World.

Hvis man skal sige noget godt om A-kraft-ulykken ved Fukushima Daiichi-værket, som det gradvist fremstår som er den alvorligste A-kraft-ulykke i menneskehedens historie, så er det, at det har fået nationer verden over til seriøst at genoverveje deres A-kraft-politik. Og lande som Tyskland og Schweiz har allerede besluttet sig for en fuld udfasning af kernekraften.

Også i Japan så det en overgang ud til, at man helt ville opgive A-kraften og slå ind på en udvikling, hvor den vedvarende energi relativt hurtigt kom til at dække 100% af det japanske behov. Landet har ressourcerne til det, og de vulkanske landskaber har geotermisk varme lige under fødderne næsten lige meget, hvor man borer. Men den slags kommer ikke af sig selv. Der ligger en kolossal inerti i forhold til så fundamentalt at ændre et samfunds infrastruktur, så lige nu er det mindre sikkert, at Japan tager skridtet fuldt ud.

Jeg følger situationen i kølvandet på Fukushima-ulykken tæt – det er foruroligende at erfare, hvor store implikationer, det har for samtlige 120 mio. japanere. Havde det været en vindmøllepark, som var blæst over ende, havde der for længst stået nye møller.

Nu står man til trods for erklæringer om at have nået en tilstand af “cold shutdown” med næsten totale kernenedsmeltninger og et oprydningsarbejde, som forventes at tage 30-40 år. Alene sikringen af det frilagte, nedsmeltede brændsel forventes at tage 10 år. Overskrifterne fra den samling af Fukushima – links, som jeg løbende opdaterer, giver en klar fornemmelse af, hvor langt ud i et samfunds afkroge, en sådan ulykke skaber kaos og fortvivlelse. Det er derfor højest berettiget at holde en sådan konference – og man har blandt andet indbudt Søren Hermansen fra Samsø Energiakademi til at fortælle, hvor enkelt det på Samsø har været at lave en fuld omlægning til vedvarende energikilder.

Se mere på konferencens hjemmeside: Global Conference for a Nuclear Power Free World.

Se tidligere blog-indlæg om Fukushima-ulykken: We Are All Fukushima, Fukushima – nye grænseværdier, Fukushima – What are you doing?, Fukushima – en lærestreg for menneskeheden, Fukushima – stress tests, Fukushima – patienten i bedring, Fukushima – No Nukes Art Project, Fukushima – links, Fukushima – otte måneder i tvivl samt Fukushima – Helen Caldicott om sundhed og radioaktiv stråling.

Kazuaki Nagata: Yokohama antinuclear conference draws thousands of activists, experts, Japan Times 15.01.2012.

Antinuclear conference calls for full support of victims in Fukushima, (Kyodo) Mainichi Daily News 15.01.2012.

Kazuaki Nagata: Antinuclear conference under way in Yokohama, Japan Times 14.01.2012.

Louis Templado: POWER TO THE PEOPLE: Anti-nuke energy conference starts in Yokohama, Asahi Shimbun 14.01.2012.

Sophie Knight: Conference to present vision of a nuclear-free Japan, Asahi Shimbun 13.01.2012.

NGOs, nuclear experts to draw up plans to phase out nuclear power, Mainichi Daily News 12.01.2012.

Share