Absorption af drivhusgasser

1. maj 2008

Gareth Cane skriver på Terra Infina, en blog for en engelsk rådgivningsvirksomhed vedrørende industriel bæredygtighed, at han på et tidspunkt havde foreslået en kemisk virksomhed at bruge overskydende procesvarme til at opvarme væksthuse. Ideen var blevet entusiastisk modtaget, en gartner og en stor supermarkedskæde fundet som producent og aftager, og blot to år senere stod der pludselig 90.000 m² drivhuse, hvis 300.000 tomatplanter var i færd med at levere Englands første vinterdyrkede tomater.

 

Yderligere leder man overskydende CO2 fra firmaets gødningsproduktion ind i drivhuset, således at CO2-koncentration fordobles. Dette giver en øget produktion, samtidig med at omkring 12.500 ton CO2 bliver absorberet i tomaterne frem for at blive ledt ud i atmosfæren. Hidtil har England været 100% afhængig af importerede tomater i vintersæsonen, så man regner med samtidig at have mindsket et transportbehov med 250.000 food miles.

Brugen af CO2 er helt parallelt med Solix’ algebaserede biobrændstof-anlæg, som får CO2 tilført fra et bryggeri (se blog-indlægget: Min bil kører på algesuppe). Den slags integrerede systemer vil vi se langt flere af i fremtiden, hvor overskud fra én produktionsgang, som ellers ville være et spild, bliver en vigtig ressource i en ny proces.

Noget andet er, at de engelske drivhustomater under alle omstændigheder ville have absorberet 12.500 ton CO2 fra atmosfæren. Den i dag simpleste, smukkeste og mest ligefremme teknologi for at mindske koncentrationen af drivhusgasser i atmosfæren er at gennemføre en systematisk øgning af vegetationsmængden overalt – i skove, byer, forstæder og åbne landskaber – idet ikke mindst træer og flerårige planter kan øge akkumulationen af CO2 betragteligt.

Og spørgsmålet er igen, om det er en velsignelse at kunne spise friske tomater året rundt? Hvis man ser godt efter på billedet, står drivhustomaterne i en lille hvid plasticpose, som sandsynligvis ikke indeholder jord, men et vækstmedie, som løbende tilføres flydende kunstgødning. Det er jo heller ikke lige bragende solskin, der præger den engelske vinter. Tomater produceret på denne måde ligner måske tomater, men har slet ikke den smagskraft og det næringsindhold, som tomater burde have.

indlæg oprettet af Jens Hvass

Gareth Cane: Can carbon dioxide be a resource? Terra Infina, 09.04.2008.

Sam Fortescue: Tomatoes from Teesside in December, Farmers Weekly 23.09.2005.

Sarah Judd: Green(er)house is the right way to grow, nebusiness.co.uk 27.11.2007.

Siemens equipment ripens competitiveness at Ecotech, Siemens.com 12.07.2006.

Share