Kølende hvidt

16. januar 2009

Det var for nyligt fremme, at en væsentlig grund til at Grønlands ismasser smelter hurtigere end hidtil beregnet er store mængder af kulstøv fra kulafbrændingen – og at dermed at en filtrering af verdens kulafbændinger står højt på listen over øjeblikkelige indgreb. Kulstøvet fra i høj grad kinesiske kulkraftværker medfører, at de udstrakte hvide flader i de polare egne ikke mere er helt så hvide som tidligere, hvilket medfører, at isen reflekterer mindre af solens lys – hvilket igen fører til, at isen opvarmes mere (se tidligere blog-indlæg: Kulstøv øger isafsmeltningen).

Parallelt hermed fremfører Hashem Akbari fra Berkeley, at hvis vi i stor udstrækning malede vores byer hvide – ikke mindst de tagflader, kørebaner og fortove, som vender mod himlen – ville det kunne reflektere så meget mere sollys end de nu ofte mørke flader, at det kunne hjælpe med at køle ikke bare huset, men den globale temperatur. Gader og tagflader dækker mere end halvdelen af verdens byområder, som tilsammen udgør 2,4% af verdens areal.

Et mørkt tag reflekterer kun 10-20% af sollyset, mens en hvid flade typisk reflekterer mere end halvdelen af solindstrålingen. Hvis disse flader blev hvide, ville det øge den del af den samlede solindstråling, som bliver reflekteret, med 0,03%, og dette skulle kunne kompensere for en opvarmning forårsaget af 44 mia. ton CO2. Effekten er større længere sydpå, hvor solindstrålingen og behovet for bygningsafkøling i sommerperiode er større end herhjemme, men ifølge Akbari vil man for hver 10 m², man maler hvide, i gennemsnit kunne kompensere for 1 ton CO2.¹

Hvis verdens 100 største byer ændrede deres tagflader og befæstede arealer til lysreflekterende flader, ville det kompensere for 44 gigaton CO2 – eller mere end den samlede udledning fra alle lande.² Så den hvide by har et kolossalt potentiale.

Se også det forudgående blog-indlæg: Kølende grønt.

indlæg oprettet af Jens Hvass

David Adam: Paint it white, The Guardian 16.01.2009.¹

Hashem Akbari: Urban Surfaces and Heat Island Mitigation Potentials, Lawrence Berkeley National Laboratory 2008 (pdf).¹

Hashem Akbari et al.: Global Cooling: Effect of Urban Albedo on Global Temperature, Lawrence Berkeley National Laboratory 2008 (pdf).¹

Hashem Akbari: Global Cooling: Increasing World-wide Urban Albedos to Offset CO2, (præsentation) sept 2008 (pdf).

Margot Rosewelt: New anti-warming tool: white roofs, Los Angeles Times 10.09.2008.²

Margot Rosewelt: To slow global warming, install white roofs, Los Angeles Times 10.09.2008.

Share

én kommentar

  1. Jens Hvass kommentarer:

    I en nylig undersøgelse rejser forskere fra Stanford nu tvivl om effekten af hvide eller lysere flader i byen, fordi en stor del af den reflekterede varme vil blive opfanget af de mange sodpartikler, som svæver i luften som følge af trafikkens, kraftværkenes og industriens luftforurening. Men problemstillingen må være generel – det gælder også lys reflekteret fra is- og sneflader og fra blankere markafgrøder.

    Så frem for at konkludere ford direkte på de hvide byer – som jo gennem århundreder har vist deres eksistensberettigelse gennem at de køler mikroklimaet og stadig har en vigtig rolle gennem at mindske behovet for airconditoning – da havde det måske været rigtigere at konkludere, at jo større luftforurening, jo mere af det lys, som reflekteres af Jordens lyse flader, når aldrig ud af atmosfæren igen, men opfanges af mørke partikler.

    indlæg oprettet af Jens Hvass

    David Malakoff: White roofs are not a global warming silver bullet, study finds, The Guardian 27.10.2011.

Der er i øjeblikket lukket for kommentarer.