Mad fra Himmelen

19. marts 2011

Thornton’s Budgens, et supermarked i det nordlige London, har sammen med miljøorganisationen The Positive Earth Project og mennesker fra lokalsamfundet etableret en grøntsagshave på taget af supermarkedet, kaldet FOOD from the SKY, som ikke bare leverer grøntsager til salg i supermarkedet nede på jorden, men er tænkt som et mødested for lokalsamfundet og et sted, hvor man kan se maden blive til.

Projektet ser det som sin vision: ‘To grow Life, Food and Community in our most cemented places’ and ‘To plant seeds in people’s heart’.

FOOD from the SKY is about inspiring and growing a healthy and sustainable relationship with food in cities and with our supermarkets. We are doing this through food growing on roofs and running educational programmes for individuals, schools, supermarket’s team members and organisations.

By establishing an alternative approach to food production and consumption, we intend to build an organisational template that can be easily used by other supermarkets and organisations.”

Al dyrkning foregår i potter og spande, og forud for projektets opstart blev der løftet 10 ton kompostjord op på taget.

Billederne herover er taget med blot 5 måneders mellemrum.

Thornton’s Budgens er ikke et hvilket som helst supermarked – man har vareudbringning dels med cykel, dels med en varebil, som kører på biodiesel. Energiforsyningen kommer udelukkende fra bæredygtige kilder, man har gennem 10:10-kampagnen sparet 10% på energiforbruget i 2010 og har planer om yderligere 10% i 2011. En ny belysningsstrategi forventes at mindske elforbruget med 43%. Man har sparet 9 mio. plasticposer ved at opkræve en afgift for poserne, som går til sociale formål. Thornton’s Budgens har en Fairtrade-politik og en fiskepolitik, som gør, at man ikke sælger de mest truede fiskearter, samt en køb lokalt-bestræbelse, som gør, at man fører +1.500 produkter, som er produceret fra indenfor 100 miles, samtidig med, at man direkte opfordrer folk i lokalområdet, som har dyrket mere end de selv kan bruge, til at sælge deres frugt og grønt foran Thornton’s Budgens‘ to butikker.

Selvom Københavns ældre huse ofte har sadeltage, som ikke umiddelbart lader sig omlægge til taghaver, så er der rundt omkring i byen masser af uudnyttede muligheder i taghøjde. En tilsvarende idé har været lige ved at blive til virkelighed på Amager med dyrkning og væksthuse på taget af Fields.

22. marts afholder vi i Rundetaarn debatarrangementet Visioner for et grønnere København – med spiselige oaser og maden i centrum, hvor blandt andet Jon Pape, Københavns Kommunes centerchef for Park og Natur deltager. Se det fulde program på www.hungryplanet.dk.

indlæg oprettet af Jens Hvass

Laura Barnett: The supermarket growing food on its roof, The Guardian 09.03.2011.

Crouch End supermarket grows vegetables on its roof, BBC News 16.10.2010.

Se Flickr-billeder fra Food from the SKY.

Se projektets hjemmeside www.foodfromthesky.org.uk.

 

Share