Obama om den forestående klimaindsats

15. november 2012

.
Ved et pressemøde i Det Hvide Hus i går blev Obama spurgt om sine planer og overvejelser omkring klimaudfordringen i den kommende tid. I det fire minutter lange svar i videoen herover, giver han sig vitterligt tid til at udfolde sine tanker og overvejelser.

Efter en lang valgkamp med næsten demonstrativ tavshed om klimaspørgsmålet er det befriende at høre, at han betragter det som en af de helt store udfordringer, som USA må samles om, og som vil præge hans indsats i de kommende fire år.

“You can expect that you’ll hear more from me in the coming months and years about how we can shape an agenda that garners bipartisan support and helps move this agenda forward,” siger han på pressemødet. “I am a firm believer that climate change is real, that it is impacted by human behavior and carbon emissions,” siger han, “and as a consequence, I think we’ve got an obligation to future generations to do something about it.”

Man fornemmer i Obamas næsten tøvende svar, at han gør sig store overvejelser om, hvordan man kan tale om klimaudfordringen, så man får alle med. Det er ikke gennem akopalyptiske skræmmebilleder og tipping points, hvorfra klimaet løber løbsk – den del klarer vejrguderne til fulde, med ødelæggende orkaner og en tørke, som i år har spoleret høsten i store dele af USA.

Obama ved, at han er nødt til at navigere i et USA, som stadig er på vej bort fra afgrunden, som stadig mest af alt mangler flere arbejdspladser, som stadig er stærkt delt mellem et rødt og et blåt USA, hvor ingen endnu rigtig ved, hvor republikanerne lander ovenpå det svinede valgnederlag, som endnu kun er en uge gammelt – og som måske blev ekstra sviende, fordi det så længe og så ekstremt blev kørt på værdipolitikken.

Vi har stadig til gode at se, om de republikanske Tea Party hardlinerne formår at styre partiet, eller om fortryllelsen efter valgnederlaget er ophævet og pendulet igen på vej ind mod den moderate midte, hvor republikanerne har en chance ved valget i 2016. Som Romney har måttet sande, kan man ikke vinde ved at træde ind på midten i sidste øjeblik efter at have forsuret samarbejdsmulighederne i samtlige Obamas første fire år.

I valgkampens sidste dage blev det afsløret, at Obama midt i 2009 indkaldte politikere og NGOer til et møde, hvor han nærmest pålagde dem ikke at tale om klimaudfordring og menneskeskabt global opvarmning – sandsynligvis et velment forslag fra Obamas spindoktorer (læs David Axelrod) for ikke at øge polariseringen til republikanerne. Så kom climategate og olieselskaberne indledte op under COP15 en storoffensiv af en misinformationskampagne, som har eskaleret dertil, at ingen republikaner under primærvalget kunne vedkende sig at “tro på” klimaforandringer – i hvert fald menneskeskabte klimaforandringer.

Måske det var en klog beslutning – hvilket jeg dog tvivler meget på. Bill McKibben var en af de få ved mødet som sagde fra og erklærede det for en meget farlig strategi. Men det hvad som skete. I hvert fald kan man tage hans udsagn i dag som om, at der fremover vil blive talt åbent om klimaudfordringen.

Og Obama har faktisk i de første fire år vist, at man kan lave reformer, som på én gang giver jobs, styrker økonomien og mindsker klimabelastningen uden at tale klima. Men det ville være enklere, og det ville føre til mere konsistente beslutninger, hvis man kunne tale åbent om klimaudfordringen frem for at skulle forholde sig til den kolossale mængde løgn og tvivlssætning om klimasituationen, som har fået lov at fylde medierne i de sidste 3½ år.

Obama erkender på pressemødet, at klimaindsatsen til trods for en række tiltag med brændstofeffektiviseringer osv. ikke har været tilstrækkelig i de første fire år og lover, at amerikanerne inden længe vil høre mere om “short-term progress in reducing carbons.”

Selvom et flertal ved valget stemte demokratisk, har Kongressen stadig republikansk flertal, og der sidder stadig erklærede klimafornægtere blandt republikanerne, omend flere af dem er røget ud ved valget. Så Obama er nødt til at vinde gehør for sin klimaindsats bland i hvert fald nogle af republikanerne. Efter at den fossile industri i de seneste år har hældt milliardbeløb i den professionelle klimafornægtelse, står han overfor den kæmpe opgave at skabe det narrativ, som gør det naturligt at tale konstruktivt om klima og miljø og inddrage klima- og miljøaspekter i alle relevante beslutninger.

Lige nu må vi håbe på, at Obama bliver så afklaret om sin klimaindsats, at den amerikanske delegation til COP18 i Qatar har direktiver med om at vise globalt lederskab på klimafronten.

Den fulde transskription af pressekonferencen er tilgængeligvia New York Times, hvor klima-sekvensen fra videoen herover findes på side 10 og begyndelsen af side 11.¹

Transcript of President Obama’s News Conference, (side 10 af 11) New York Times 14.11.2012.¹

Chris Mooney: “You’ll Hear More”: Obama Backs National Climate Debate, (Climate Desk) Mother Jones 14.11.2012.

James Gerken: Obama Addresses Climate Change In First Press Conference Since Reelection, Huffington Post 14.11.2012.

Helene Cooper: Obama Is Pressed on Petraeus and Holds Line on Taxes, New York Times 14.11.2012.

Suzanne Goldenberg: Obama vows to take personal charge of climate change in second term, The Guardian 14.11.2012.

Brian Merchant: 77% of Americans Think Fighting Climate Change Should be a Priority, Treehugger 13.11.2012.

Suzanne Goldenberg: Revealed: the day Obama chose a strategy of silence on climate change, The Guardian 01.11.2012.

Ryan Lizza: As the World Burns, The New Yorker 11.10.2010.

 

Share