NRCD: Keystone XL øger klimabelastningen markant

25. juli 2013


.
Ved Obamas nylige klimatale var det forventet, at han ville gå uden om spørgsmålet om Keystone XL, som i de seneste år har været et af klimaindsatsens store fokuspunkter. Men tværtimod gjorde han det klart, at det ikke bare var et spørgsmål om arbejdspladser eller sikkerhed i energiforsyningen, men at Keystone XL først og fremmest ville blive vurderet på dens klimapåvirkning og kun ville blive godkendt, hvis det ikke førte til øget klimabelastning (Se tidligere blog-indlæg: Obama om Keystone XL og Obamas klimaplan).

NRCD, Natural Ressources Defence Council, har derfor lavet en analyse af Keystone XLs klimapåvirkning, som i går blev fremlagt ved National Press Club i Washington. Den gør det klart, at Keystone XL over en 50-årig periode vil øge CO2-udledningerne med rundt regnet 1 mia. ton CO2 (0,9-1,2 mia. ton CO2) – hvilket rundt regnet er 20 mio. ton CO2 om året. Heri er ikke indregnet de ganske betydelige udledninger af drivhusgasser fra den totalrydning af oprindelige skovlandsskaber, som går forud for indvindingen af Albertas tar sands olie, og som hvis det står til de canadiske myndigheder over tid kan totalrasere et naturområde på størrelse med Frankrig.

Der er således tale om en betydelig stigning i CO2-udledningerne, som må betyde, at Obama, hvis han står ved hvad han sagde ved sin klimatale, nødvendigvis må afvise Keystone XL.

Den instans under Det Hvide Hus, som står for godkendelsesprocessen, har tidligere fået lavet en redegørelse for Keystone XLs klimapåvirkning, som kom til den konklusion, at rørledningen ikke ville øge klimabelastningen (da olien så blot ville finde andre veje). Den er blevet kritiseret stærkt, ikke mindst efter at det kom frem, at den var udarbejdet af en enhed med nære bånd til de selskaber, som står for udvindingen af den canadiske tar sands-olie.

Virkeligheden er, at tar sands-olien ikke bare er særdeles svinsk at udvinde, men også ganske kostbar, så i en tid, hvor vedvarende energi bliver stadig billigere og USA i stor stil fracker en gas som er langt billigere, så der er en rimelig chance for, at den ikke er rentabel at udvinde, hvis transporten til raffinaderierne i det sydlige USA bliver fordyret.

Samtidig arbejder Connie Hedegaard på en EU-lovgivning som vil hindre tar sands-olien i at komme ind på det europæiske marked på grund af dens høje CO2-niveau. Der er således en udvikling på vej, som med lidt held gør, at det meste af tar sands-olien bliver liggende, hvor den skal, under Albertas udstrakte skovlandskaber.

I videoen kan man høre Susan Casey-Lefkowitz fra NRDC, Bill McKibben fra 350.org; Steven Anderson, som har været militærlogistiker i Irak, Anthony Swift, som er NRDC-advokat samt Kate Colarulli fra Beyond Oil-kampagnen.

Se tidligere blog-indlæg: Obama om Keystone XL, Obamas klimaplan, Klimaforskere: Keystone XL dårlig for klima, miljø og sundhed, James Hansen: Game Over for the Climate, Garth Lenz: The true cost of oil, To the Last Drop – Canada’s Dirty Oil Sands og Landskaber under ødelæggelse.

Se blog-indlæg tagged Keystone XL.

Susan Casey-Lefcowitz: Keystone XL Fails President Obama’s Climate Test, Huffington Post 23.07.2013.

 

Share

2 kommentarer

 1. Simon Bager kommentarer:

  Hej,

  Bare lige en kort kommentar: Er helt enig i at KXL vil øge udledningen, men 20 mio. ton CO2 er altså ikke fire gange Danmarks udledning som du skriver (“hvilket rundt regnet er 20 mio. ton CO2 om året, eller fire gange de samlede danske udledninger”) – Danmarks samlede udledninger er i omegnen af 60 mio. ton CO2 lidt afhængig af vind og vejr, så KXL ville altså øge udledningerne med ca 1/3 af Danmarks samlede udledning – og det er jo også en del i sig selv. Om det er nok til at den bliver vurderet til at øge udledningerne markant er så et andet spørgsmål.

 2. Jens Hvass kommentarer:

  Kære Simon

  Tak for kommentar og undskyld min langsomme tilbagevenden – hen over sommeren har jeg været meget væk fra tasterne og ja, der er i en sen nattetime sket en svipser (der er smuttet en faktor 10 i min hovedregning), plus at de danske udledninger ganske rigtigt er mere end 50 mio ton CO2 pr. år, som jeg af gammel vane bliver ved med at bruge som tommestok. Så jeg har slettet sammenligningen til de danske udledninger.

  Til gengæld har en række af de største amerikanske miljøorganisationer netop fremlagt en ny opgørelse over den samlede klimapåvirkning af Keystone XL, som konkluderer, at hvis rørledningen etableres, så vil den føre til øgede udledninger på 181 mio. ton CO2 pr. år.¹

  Det svarer til (jeg vover pelsen igen) cirka 3 gange de årlige danske udledninger.

  Kate Sheppard: Keystone XL’s Climate Impact Would Be Enormous, According to Enviros, Huffington Post 29.08.2013.

  Kate Colarulli et al.: Fail. How Keystone XL flunks the climate test, august 2013 (pdf).¹

   

Der er i øjeblikket lukket for kommentarer.