Tid for et dansk stop for al yderligere fossil udvinding

4. juli 2017

Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet har her til morgen via Ritzau rundsendt en meddelelse i anledningen af offentliggørelsen af en ny Olie- og Gasstrategi for Nordsøen, der påpeger, at der stadig er masser af gas og olie at hente op af den danske del af Nordsøen. “Der er fortsat brug for olie og gas, og samfundet har en interesse i at sikre den mest hensigtsmæssige udnyttelse af olie- og gasressourcerne i den danske del af Nordsøen,” hedder det heri.

Ingen stillen spørgsmålstegn ved, om det er hensigtsmæssigt at udbygge den danske efterforskning? Om det var godt at gemme lidt til det 24. århundrede? Eller om vi i Danmark på nuværende tidspunkt har hentet så meget olie op af Nordsøen, at det var små fattige afrikanske lande, der skulle have de sidste indtægter ved den gas og olie, der skal til at drive verdens samfund i den forhåbenligt korte årrække, hvor vi systematisk omstiller vores samfund til vedvarende energi? Ingen refleksion over, om en fortsat udbygning af olie- og gasudvindingen er i overensstemmelse med Paris-aftalens målsætning om well below 2°C og om muligt max 1,5°C.

Det er tværtimod et foruroligende snævert købmandsperspektiv i en situation, hvor det må stå klart for alle, at den blinde fortsættelse deraf vil føre os alle ud over den afgrund, hvor klimatologiske tipping points gør det for sent at genoprette atmosfærens klimabalance.

På forbrugssiden er vi godt på vej til at udfase de fossile brændsler, selvom det under Venstreregeringens ledelse sker med bind for øjnene mens de mange nødvendige infrastrukturelle afklaringer – elektrificeringen af transporten, et klimapositivt landbrug, en fuldt cirkulær ressourceøkonomi osv. – blot udskydes.

Men på udvindingssiden halter Danmark og Verden alvorligt bagefter. Vi ved, at størstedelen af de i dag kendte fossile forekomster skal forblive uafbrændte, hvis vi skal gøre os håb om at holde Paris-aftalen. Men ingen har endnu turdet tage hul på de nødvendige beslutninger om, hvilke fossile forekomster, der skal forblive under jordoverfladen.

Her kunne Danmark virkelig tage et vigtigt skridt for verden ved at vedtage et moratorium for alle nye efterforskninger og udvindinger af fossile forekomster. Ikke flere nye sugerør i Nordsøen, ikke mere roden efter skifergas i de danske landskaber.

Meddelelsen fra Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet er gengivet i sin helhed herunder.

Ny strategi for olie og gas i Nordsøen

En ny Olie- og Gasstrategi viser, at der fortsat er et betydeligt potentiale for olie- og gasindvinding i den danske del af Nordsøen. Strategien peger også på, at det er nødvendigt at udnytte infrastrukturen i Nordsøen bedre, og at der er behov for flere investeringer i efterforskning og ny teknologi for at kunne udnytte potentialet.

I dag kommer den længe ventede olie- og gasstrategi for den danske del af Nordsøen, som er udarbejdet i et tæt samarbejde mellem branchen, Energistyrelsen og De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS). 

Danmark har allerede produceret olie og gas i mere end 40 år, og sektoren har stor indflydelse på det danske samfund. Der er fortsat brug for olie og gas, og samfundet har en interesse i at sikre den mest hensigtsmæssige udnyttelse af olie- og gasressourcerne i den danske del af Nordsøen. Sektoren bidrager desuden positivt til samfundet gennem bl.a. betydelige skattebetalinger og et stort antal arbejdspladser fordelt på både olie- og gasproducenterne og de mange underleverandører. 

Strategien rummer fem anbefalinger for at øge potentialet for indvinding af olie og gas i Nordsøen og reducere barriererne for at nyttiggøre potentialet af olie og gas:

  1. Fremme et effektivt og attraktivt investeringsmiljø
  2. Fremme anvendelse og udvikling af teknologi
  3. Optimere vedligehold, fornyelse og anvendelse af infrastruktur
  4. Reducere omkostninger
  5. Sikre kvalificeret arbejdskraft i fremtiden

Strategien supplerer aftalen om Nordsøen fra marts måned i år. Her lempede regeringen sammen med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og SF beskatningen af kulbrintevirksomhed for alle selskaber i Nordsøen i et vindue fra 2017-25 med henblik på at lempe investeringsvilkårene ved produktion af olie og gas i Nordsøen. Det er den aftale, der sikrer fuld genopbygning af Tyra-feltet.

”Den her regering arbejder for, at der fortsat skal være udvikling og arbejdspladser i den danske del af Nordsøen. Danmark skal også fremover have en stærk og konkurrencedygtig energisektor med kompetencer inden for både olie/gas og vedvarende energi. Olie og gas fra Nordsøen har sikret Danmark og danskerne store indtægter.  Jeg er derfor glad og stolt over, at regeringen sammen med branchen kan sende et stærkt signal om, at der fortsat er et betydeligt potentiale i Nordsøen,” siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Stærkere infrastruktur

Nordsø-strategien viser, at det er nødvendigt at samarbejde mere om infrastrukturen i Nordsøen, og at der er behov for flere investeringer i efterforskning og ny teknologi for at kunne udnytte potentialet. Dette skyldes, at størstedelen af potentialet består af relativt små fund, som ikke er rentable at indvinde, hvis der skal bygges ny og selvstændig infrastruktur. De mange små tilbageværende fund ligger dog tæt på eksisterende infrastruktur. Der vil derfor være fordele ved øget samarbejde om brugen af eksisterende og ny infrastruktur. Det kunne fx være ved at sikre adgang til anlæg og platforme der ligger tæt på, så startinvesteringen bliver mindre. Det kunne også være via ny teknologi, der reducerer omkostningerne.

Strategien og aftalen om udvikling af Nordsøen er baggrunden for, at regeringen vil sende et lovforslag i ekstern høring, som skal forbedre tredjepartsadgangen til eksisterende og ny infrastruktur. Tredjepartsadgang betyder, at et eller flere selskaber får adgang til den infrastruktur, der ejes af andre selskaber. Derved kan eventuelle stordriftsfordele bedre opnås.

 

Share

2 kommentarer

  1. Gustav kommentarer:

    Hej, jeg har læst et par artikler hvor du skriver om mere kulstof i jorden der kan bringe vores klima i balance, du vil muligvis kunne lide denne video. Det handler om den den a landbruget som ikke dyrker afgrøder man kan høste, men afgræsse og hvordan en god måde at afgræsse er den bedste måde at øge kulstof indholdet i jorden. https://www.google.dk/search?q=allan+savory&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gws_rd=cr&ei=OL1qWdi0GIHm6AThjZfICQ

  2. Jens Hvass kommentarer:

    Kære Gustav. Lidt off-topic her, men jeg har måttet lukke for kommentarmuligheden på ældre indlæg, fordi de har det med at blive fyldt med bot-spam.

    Jeg tror ikke Savory har ret – eller rettere at hans erfaringer fra et konkret sted i Rhodesia ikke blot lader sig generalisere til hele verden. Det er ganske fint opsummeret i McWilliams’ Slate-artikel, All Sizzle and No Steak, der i hvert fald lige nu kommer først frem den Google-søgning, du linker til.

    Det sagt, er det omvendt misvisende at extrapolere fra kritikken af industrielt drevne factory farms og deres voldsomme klima- og bæredygtighedsproblemer til at alle husdyr skal væk over alt i verden. De har en vigtig rolle i en række landskabstyper. Vores klima er ikke truet af årtusinder med nomadebrug, men af industrielle produktionsmåder. Der må være noget, man kunne kalde et bæredygtigt niveau af husdyrhold, hvor de gavnlige virkninger på mulddannelse og frugtbarhed balancerer med afgasningerne. Det niveau ligger blot radikalt lavere end hvad man ser i det industrialiserede landbrug.

Der er i øjeblikket lukket for kommentarer.