Bevar lukkeloven

11. maj 2008

Midt i sidste uge blev en Gallup-undersøgelse offentliggjort, som viste, at to tredjedele af knapt 1.000 adspurgte ønskede lukkeloven afskaffet. Lukkeloven er et levn fra formyndersamfundet, hedder det, alle andre steder i verden kan man købe næsten hvad som helst døgnet rundt. Politiken stillede i den forbindelse spørgsmålet: Skal vi afskaffe lukkeloven? Og der var bedrøveligt mange læsere, som markerede, hvor god en idé det ville være, hvis butikkerne var åbne om aftenen og om søndagen, så man kunne shoppe, når man havde lyst – det vi sige altid.

Et af de gennemgående argumenter var, at det ville give butikkerne mere omsætning – som om det er det, som verden har brug for i en tid, hvor vi slider hårdere end nogensinde på klodens ressourcer.

Når man bor i Indre By, er søndagene noget særligt. Det er de morgener, man vågner til fuglesang, hvor rådhusklokkernes kvartersslag er ikke overdøvet af trafiklarm, og duftene fra jord og træer vender tilbage, når udstødningen fra den tunge trafik stilner af. Roen sænker sig vederkvægende, for ingen har travlt, der er ikke tusinde ting, der skal nås inden lukketid. Der er faktisk ingenting at nå. Stadig er der mange mennesker i gaderne, men de slentrer, smiler, taler sammen, kigger sig omkring, går på opdagelse – og oplever en anden by, hvor gaderummene ikke er fyldt til drøblen af parkerede biler og byens mange smukke steder og huse toner langt klarere frem.

Jeg tror vi alle har godt af en ugentlig hviledag, hvor byen og vi alle sammen går lidt ned i gear.

At en afskaffelse af lukkeloven også vil blive fordyrende for vores varer og en latent trussel mod små nærbutikker og specialbutikker, er en anden ting vi burde gøre os klart, inden vi sender i titusindvis af mennesker på søndags- og aftenarbejde.

indlæg oprettet af Jens Hvass

Dorthe Lønstrup: Skal vi afskaffe lukkeloven? Politiken 08.05.2008.

Frederik Pedersen: Småbutikker udsultes hvis lukkelov fjernes, Politiken 08.05.2008.

Frederik Pedersen: Hver anden butik har søndagsåbent, Politiken 07.05.2008.

Share