Klimamøde i Ghana

20. august 2008

I rækken af møder afholdt af UNFCCC, som fører frem mod vedtagelsen af en afløser for Kyoto-aftalen næste år i København, vil ledere og embedsmænd m/k fra alle verdens lande fra i morgen torsdag samles i Ghanas hovedstad Accra.

Forud for mødet har Harald Dowland, den norske leder af forhandlingerne blandt de nuværende lande bag Kyoto-aftalen meldt ud, at det er vigtigt, at man ikke blot venter på de amerikanske valg i november, før man komme videre, men allerede nu lægger sig fast på markante reduktioner. Man har tidligere talt om reduktioner på 25-40% i 2020 i forhold til 1990, og som Dowland siger, ville han, hvis han var diktator i verden, påbyde en 30% reduktion i 2020.¹

Men selv et rigt land som Danmark med tradition for en høj grad af regulering har stadigvæk knapt formået at sænke sit CO2-udslip. Og for et land som USA, som har øget afbrændingen af fossile brændstoffer siden 1990 markant, vil en reduktion på 30% i forhold til 1990 nærme sig en halvering – og dermed noget næsten uladesiggørligt på blot 12 år. Vi har kort sagt sovet i timen.

Forud for klimamødet i Accra har Japan fremlagt en række forslag, heriblandt et forslag til nye definitioner på, hvilke lande, som kan rubriceres som henholdsvis U-lande og I-lande? Det kan lyde uinteressant, men hensigten er at få udvidet gruppen af lande, hvorfra man kan forvente bindende CO2-nedskæringer, så den også omfatter i dag ganske stærke udviklingsøkonomier som Mexico, Sydkorea, Indien, Kina og Brasílien, som hvis ikke de på en eller anden måde kommer med ind under den kommende klimaaftale meget vel vil kunne risikere fuldstændig at udhule effekten af reduktioner i de ‘gamle’ I-lande.²

Måske det også er inspiration fra det japanske initiativ Cool Biz, som har ført til, at UNFCCC – bortset fra åbningsceremonien – nærmest direkte opfordrer til i Accra at lade jakkesættet blive i kufferten og iklæde sig tøj, som bedre passer til det tropiske klima. Så vi risikerer at komme til at se verdens ledere i shorts og luftige gevanter. I hvert fald kan man under suggested dress code læse dette på UNFCCs hjemmeside:

“In consultation with the Host Country and responding to numerous queries from participants, the Climate Change secretariat would like to propose that the dress code for participants at the upcoming conference be adapted to take into account the tropical weather in Ghana.

Mr. Yvo de Boer, Executive Secretary, has exempted secretariat staff from wearing jackets and ties after the opening ceremony. The secretariat invites participants to follow suit. The secretariat hopes that amending the dress code will allow participants to conduct discussions in a more comfortable environment, as well as limit the use of air conditioning and thereby reduce greenhouse gas emissions.”³

På UNFCCCs hjemmeside er der adgang til langt flere informationer om klimamødet i Accra under Accra Climate Change Talks 2008. Og hvis det kører som ved tidligere sessions, vil man kunne følge forhandlingerne via direkte video-transmissioner.

indlæg oprettet af Jens Hvass

Alister Doyle: Rich urged to set deep climate cuts, Reuters 18.08.2008.¹

 

Government wants post-Kyoto framework to oblige developing nations to cut CO2, Yomori Shimbun 17.08.2008.²

Base CO2 cuts on size of economy: Japan, Japan Times 21.08.2008.²

3 areas eyed for cuts in CO2, Asahi Shimbun 16.08.2008.

Maasai ‘can fight climate change’, BBC News 18.08.2008.

Accra Climate Change Talks 2008, UNFCCC.³

Share