Ny afsmeltningsrekord på Grønland

25. juli 2012

Dette dobbeltbillede har de sidste døgn cirkuleret i alle medier. Det viser, hvordan afsmeltningen fra Grønlands indlandsis fra 8. juli at omfatte en randszone mod kysten og så det meste af den sydlige del blot fire dage senere omfattede stort set hele den af udstrækning kolossale isflade. Dette siger ikke i sig selv noget om, hvor stort et massetab er der tale om. men det har endda vakt bekymringer, da man ikke i de 30 år, man har haft satellitovervågning af Indlandsisen, har set en afsmeltning af det omfang.

Men hvis man sammenligner kortene med dem, jeg bragte i blog-indlægget Indlandsisen vådrer for 2½ år siden, begynder det at dæmre. Her er der dels to tilsvarende kort fra 1992 og 2002 som viser hvor der overhovedet i løbet af sommerhalvåret havde forekommet afsmeltning, og her er der skønsmæssigt tale om under 10% og 35% af den samlede indlandsis. Dels har blog-indlægget et kort, som sammenligner 1998 og 2005 og angiver, hvor mange flere smeltedage, der er tale om.

Et tredje kort i indlægget viser, at indlandsisens albedo, et mål for isfladens reflektivitet (og dermed hvor meget af det lys som rammer, som akkumuleres som varme i isoverfladen), har været stigende i årene 2000-2007. Det er baggrunden for, at man nu hvor der er gået stilstand i klimaforhandlingerne skulle prioritere i mellemtiden at få filtre på alle kulkraftværker. For ud over at give en tiltrængt luftrensning i Kina og Østeuropa ville det også kunne dæmme op for den øgede afsmeltning fra indlandsisen. I blog-indlægget Islandskaber samlede jeg en række billeder fra indlandsisen. Det er alt andet en hvide flader, der er tale om. Her ud på sommeren dannes der veritable søer og floder af smeltevandet, og pludselig forsvinder det i store skakter ned under isen, hvor det vådrer gletsjerens fæste mod bunden og er med til at øge iskælvingen.

Selvom man ikke af de fremlagte kort kan sige noget om omfanget af afsmeltningen – der kan jo teoretisk være tale om en enkelt fag i en ellers kold sommer ligesom vi har oplevet det i dag i Danmark – så er det set i forhold til kortene for 1992 og 2002, hvor der i løbet af en hel sommer kun forekom afsmeltning på hhv. 10 og 35% af fladen, bekymrende, at der nu kan optræde en situation, hvor hele fladen er over smeltepunktet på én gang. Indtil denne juli, var den maksmalt konstaterede omfang af afsmeltning 55% af fladen på én gang.

Lederen af Environmental Parliament Pano Kroko skrev tilbage i begyndelsen af 2010 et paper, “Greenland: Climate forcing sudden ice sheet collapse tipping point mitigation Study,” som jeg fik lov at bringe her på bloggen (se blog-indlægget Grønlands indlandsis i fare for kollaps). Han ridser her risikoen for, at vi med Grønlands indlandsis er tæt på at nå et tipping point, hvorfra klimaudviklingen bliver selvaccelererende, hvis ikke allerede det er kommet dertil.

Dorothy Hall fra NASA siger til New York Times, at hvis billedet af den øgede afsmeltning holder august igennem og gentager sig næste år, kan man begynde at forbinde det med en generel global opvarmning-tendens.

Disse oplysninger om rekordstor isafsmeltningsflade kommer samtidig med oplysninger om, at et isbjerg dobbelt så stort som New York er kælvet fra Petermann-gletsjeren, og det blotto år efter at samme gjetsjer afgave et isbjerg som var fire gange Manhattan, hvor der normalt går 10-20 år mellem sådanne store fødsler. Men igen er det meget svært at danne en tendens af sådanne enkelthændelser.

Se tidligere blog-indlæg: Getsjere på skrumpGrønlands indlandsis i fare for kollaps, Indlandsisen vådrer, Isafsmeltning nu vigtigste bidrag til havstigninger, Grønlandske kålgårde, Kulstøv øger isafsmeltningen og Grønland: Håndgribelige klimaforandringer.

Juliet Eilperin: Greenland ice sheet had biggest thaw since 1973 this month, scientists say, New York Times 25.07.2012.

Joe Romm: ABC News On Stunning Greenland Ice Melt: ‘Scientists Say They’ve Never Seen Anything Like This Before’, Climate Central 24.07.2012.

Seth Borenstein: NASA: Strange and sudden massive melt in Greenland, AP 24.07.2012.

Kelly Slivka: Rare Burst of Melting Seen in Greenland’s Ice Sheet, New York Times 24.07.2012.

Suzanne Goldenberg: Greenland ice sheet melted at unprecedented rate during July, The Guardian 24.07.2012.

Joanna Zelman: Greenland Ice Melt, Measured By NASA Satellites, Reaches Unprecedented Level, Huffington Post 24.07.2012.

Michael C. Lemonick: Sea Level Rise: It Could Be Worse than We Think, Climate Central 12.07.2012.

Andrew Freedmann: Greenland Ice Sheet Melt Nearing Critical ‘Tipping Point’, Climate Central 29.06.2012.

Lauren Morello: Arctic Ice Caps May Be More Prone to Melt, 22.06.2012.

 

Share

én kommentar

  1. Jens Hvass kommentarer:

    På baggrund af denne sommers ekstraordinære afsmeltning foreslår Ingeniøren i dag i en leder at der nedsættes et nationalt klimaråd.

    Efter grønlandsk sommer: Nedsæt et nationalt klimaråd, (leder) Ingeniøren 10.08.2012.

Der er i øjeblikket lukket for kommentarer.