10 gode grunde til at hade sparepærer

15. december 2008

Jeg ved det er kættersk, men efter mere end et år har jeg stadig ikke vænnet mig til det sparsomme søvndyssende lys, som en sparepære indkøbt i et idealistisk øjeblik lader falde over mit spisebord. Så jeg studsede lidt over en artikel den anden dag i Berlingske med overskriften: 10 gode grunde til at hade sparepærer. Artiklen er skrevet på baggrund af en test i det tyske tidsskrift Öko-Test. På baggrund heraf fastslår Berlingske indledende, at:

Sparepærerne anklages for at være giftige, ikke kun i produktionsleddet og når vi skaffer os af med dem, men også under brug i hjemmet.

Sparepærerne giver et så grimt og dårligt lys, at det ligefrem er sundhedsskadeligt.

Sparepærerne er meget ofte fejlbehæftede, og der er en række indbyggede tekniske problemer som flimren og langsom tænding.

Sparepærerne sparer ikke nær så meget energi, som de giver sig ud for, og ingen bestrider af de kræver langt mere energi at producere og destruere end glødepærer, omkring fire gange så meget, ligesom der bruges mere vand til produktionen og der er risiko for forurening med tungmetaller.¹

Argumentationen drives noget videre på artiklens 10 sider – én for hver god grund:

1) Sparepærer er bare et overgangsfænomen
2) Sparepærer batter alligevel ikke i det store billede
3) Sparepærer er ofte dårligt lavede
4) Sparepærer kan kun lave grimt lys
5) Sparepærer giver flimmer og stråling
6) Sparepærer giver for lidt lys
7) Sparepærer sparer slet ikke så meget el
8) Sparepærer holder ikke så længe som angivet
9) Sparepærer tåler ikke at blive slukket og tændt
10) Sparepærer er noget giftigt stads

Til forskel fra Søren Pind, som er gået på krigsstien overfor dette administrative overgreb, hr jeg svært ved at hade sparepærerne. Men jeg finder det endda symptomatisk, at noget i sig selv så småt har fået så stor en plads i dansk klima- og energipolitik, når det rokker så lidt ved det samlede billede i forhold til for eksempel vores fly- og transportvaner. Det er først og fremmest en interessant løsning, fordi den ikke koster os noget og dermed er ufarlig for politikerne at bede os om.

Koncept Z-Bar LED Desk LampMen snart behøver vi ikke at være idealister for at bruge sparepærer. EU er i færd med at udfase glødelampen.² I de kommende år får de glødelamper, man kan købe, stadig færre watt, og fra 2012 er det slut. Så der er kun ét at gøre. Det er at satse på en helt ny generation af diodelys. Her får man med endnu mindre energiforbrug end ved sparepærerne et tindrende klart fuldspektret lys, som er godt ved øjet. Jeg har lige set det første eksemplar af en Koncept Z-Bar LED Desk Lamp. Lampen er netop blevet typegodkendt i EU, og en dansk importør har den klar fra februar. Diodelyset vil givet have sine børnesygdomme, men grundlæggende virker det som om, at man her har fat i noget langt mere interessant end med sparepærerne, og jeg er i disse dage ved at arrangere, at vi får disse lamper som arbejdslys i vores kommende agendacenter.

indlæg oprettet af Jens Hvass

EU slukker lyset for glødepæren, (Ritzau) Berlingske 08.12.2008.

Marianne Fajstrup: 10 gode grunde til at hade sparepærer, Berlingske 11.12.2008.¹

Pauli Andersen og Jens Eising: Glødepæren er ved at miste fatningen, Berlingske 14.12.2008.²

Energiesparlampen, (test) Öko-Test, 26.09.2008.

Glühbirne versus Energiesparlampe, Öko-Test 09.12.2008.

Share