blog vejviser

Denne blog kører på WordPress, som er et avanceret open source blog-program med mange indbyggede søgemuligheder. Mange af de nedennævnte funktioner er muliggjort af en række plugins, som styrker funktionaliteten. I blog-indlægget WordPress plugins er der lidt mere om de mere tekniske aspekter ved WordPress. Her vil det mest være en introduktion til, hvordan man bruger og finder rundt på en blog. Der findes i titusindvis af blogs i meget forskellige formater, så ikke alt, som står herunder, gælder for alle blogs. Men jeg håber endda at det kan øge glæden ved at navigere rundt her på Strøtanker om bæredygtighed.

Indlæg og faste sider

Langt de fleste sider på denne blog er indlæg, som løbende kommer til. De er ordnet kronologisk på én lang side, som er klippet op for hver 10 indlæg med de nyeste øverst.

Yderligere findes der et antal faste sider, heriblandt denne ‘blog vejviser‘, som altid er tilgængelige fra venstre margin. På blog intro er baggrunden for bloggen skitseret. Siden en samling strøtanker har links til blog-indlæg, som af forskellige grunde står frem bandt bloggens efterhånden mere end 1.200 indlæg, mens siden opdaterede blog-indlæg giver en oversigt over brog-indlæg, som efterfølgende er boevet udbygget med opdateringer. Derudover har bloggen en lang række søge- og navigationsmuligheder gennem kategorier, tags osv., som der står mere om i det følgende.

En side gengiver Agenda 21, FNs globale vision fra Rio-konferencen i 1992, som stadig i dag er en helt central tekst, som fortjener en langt stærkere plads i vores bevidsthed. Siden Blogroll rummer en oversigt over de blogs og nyhedstjenester, som jeg i høj grad trækker på i min løbende informationssøgning.

Kategorier

Alle indlæg på bloggen er kategoriseret i en eller flere kategorier. Ved at klikke på kategorierne i marginen til venstre, kan man fremkalde en liste over samtlige indlæg i en given kategori, for eksempel biodiversitet, rapporter og bøger, klimaindsats, klimatopmøder eller indlæg om luftforurening.

Tags

Yderligere har indlæggene et antal tags – eller nøgleord – knyttet til sig. Nederst i hvert indlæg kan man se de tilknyttede tags og kategorier. Ved at klikke på et af disse tags, for eksempel CO2-kvoter, kommer alle bidrag, som er markeret (tagged) med CO2-kvoter, frem på en side. Ligeledes er alle indlæg med videoer tagged med video. Ligesom med tags’ene kan man ved at klikke på en kategori sidst indlægget klikke alle indlæg i en given kategori frem.

Disse tags er en god hjælp til at søge på tværs af bloggens mere end 1.000 indlæg og hurtigt finde frem til øvrige indlæg om personer som Al Gore, Barack Obama, James Hansen eller temaer som høringssvar, biobrændstof, sure oceaner, CO2-kvoter og 350 ppm eller steder som Japan, Kina, Grønland og USA.

Skribenter

Alle indlæg af gæsteskribenter er tagged med skribenternes navn, for eksempel Gazelle Buchholtz #, Niels-Holger Nielsen # og Rasmus Vincentz # (der er sat et lille # ved navnet for at markere, at det er et skribent-navn). Ved at klikke på disse navne i tag-linjen nederst kan man dermed fremkalde en side med samtlige indlæg af pågældende skribent. Ikke-markerede indlæg er af undertegnede.

Følgende har i bloggens første fire år bidraget med indlæg på Strøtanker: Bastian Junker, Carsten Funder, Ditte Esbirk, Gazelle Buchholtz, Hanne Christensen, Hans-Henrik T. Ohlsen, Helene Hjort Knudsen, Jens Hvass, Janus Juell-Sundbye, Kirsten V. Andersen, Lene Vind, Maiken Lykkegaard, Marius Morthorst, Mette Petersen, Niels-Holger Nielsen, Rasmus Vincentz og Ulrik Kristiansen.

Søgefunktion

I marginen til venstre er der for oven, umiddelbart under fingeraftrykket et søgefelt. Ved at indtaste for eksempel Al Gore eller Miljømetropol, får man en side med en liste over samtlige indlæg, hvor Al Gore eller Miljømetropol er nævnt. Ved at sætte gåseøjne omkring for eksempel “Havet omkring Danmark”, får man kun indlæg, hvor de tre ord optræder i præcis denne rækkefølge. Der er kun tale om selve indlæggets tekst, overskriften er ikke med. Men det er et rigtig godt værktøj til at finde rundt.

Google oversættelse

Online oversættelser er de seneste år blevet stadig bedre, særlig hvor sprogene er strukturelt beslægtede. I marginen er der på forsøgsbasis indsat et Google oversættelsesmodul, så man kan få siderne vist i et stort antal andre sprog, hvis man vil prøve kræfter med kinesisk, hebraisk, koreansk, russisk, japansk eller serbokroatisk.

Jeg er selv helt betaget af, hvordan bloggen ser ud på arabisk og kinesisk, men kan desværre ikke afgøre, hvor god kvaliteten af oversættelsen er.

Arkiv og kalender

Endelig findes der nederst i marginen, et arkiv organiseret måned for måned, hvor et klik på for eksempel februar 2008 giver en side med alle indlæg fra pågældende måned i kronologisk orden.

Man finder her også en kalender, hvor dage, der har udgivne indlæg, er markeret med orange. Ved at holde musen hen over de orange datoer uden at klikke, kan man se overskrifterne for indlæg fra den pågældende dag.  Med et klik på en dato kan man hente indlæg fra den pågældende dag frem. Og under månedsoversigten kan man klikke sig en måned frem eller tilbage.

Navigation mellem siderne

På hovedsiden er de længste indlæg delt i to. Men ved at klikke på indlæggets overskrift, får man det fulde indlæg fra begyndelsen af. Vil man videresende et link til artiklen, kan man derfor ofte gøre det blot ved at kopiere indlæggets overskrift over i en mail. Tilsvarende kan man ved at klikke på den første illustration åbne det fulde indlæg. Klikker man derimod på Læs mere » ved slutningen af første del, åbner det indlæggets fortsættelse fra delingen af og videre frem.

Når man er inde på en indlægsside, så er der øverst til højre link til det indlæg, som er udgivet umiddelbart inden, og øverst til venstre link til det indlæg, som er udgivet umiddelbart efter.

Med et klik på overskriften Strøtanker om bæredygtighed kommer man tilbage til startsiden med de seneste ti indlæg, så lige meget hvor langt man har forvildet sig ind i indlæggene, er der altid kun et enkelt klik tilbage til start. Ligeledes fører et klik på fingeraftrykket øverst i bloggens margin tilbage til start.

Linket under indlæggets overskrift er et såkaldt permalink. Det indeholder ud over bloggens grundadresse informationer om udgivelsesdag. For eksempel henviser adressen http://jenshvass.com/blog/2008/04/12/torvehallerne/ til et indlæg skrevet 12. april 2008 med titlen Torvehallerne.

Links til andre dele af denne blog åbner generelt i samme vindue, hvorimod links til sider udenfor Strøtanker om bæredygtighed åbner i et nyt vindue. Hvis man derfor har en browser med fanenavigering, kan man med fordel holde ctrl-tasten nede samtidig med at man klikker, så den ønskede side i stedet åbner på en ny fane.

Billedgallerier og slideshow

Ved indlæg med billedgallerier og slideshow kan man ved at klikke på billedgalleriernes enkelte thumbnails få billederne frem i stor størrelse. Herefter kan man med et klik forneden få det forudgående eller det næste billede frem, eller med et klik i det neddæmpede område komme tilbage til indlægget.

Et klik på vis slideshow » ovenover billedgalleriet vil vise billederne som slideshow. Og har man først klikket et slideshow frem vil, et klik på vis thumbnail galleri » føre en tilbage til siden med de små thumbnail-billeder.

Udskrifter

Hvis man bestiller en udskrift af et indlæg (eller af en side som denne) er det kun hovedspalten, som udprintes. Men på en blog om bæredygtighed er det altid værd at overveje, om man overhovedet behøver papirudgaven, inden man beder om en udprintning.

Kommentarer og debat

Kommentarer er meget velkomne. Men vilkårene er en dialogkultur, hvor der er fuld respekt selv for dem og det, man måtte være uenig med. Emnet er bæredygtighed og bæredygtig udvikling – og klimaudfordringen set i dette perspektiv. Så lad være med at skrive om alt muligt andet, og find et andet sted, hvis du blot skal have luftet dine frustrationer. De bliver alligevel ikke stående her.

Klimadebat.dk og på Klimabevægelsens Facebook-side er der veletablerede debatfora, hvor nyheder og mere tekniske aspekter af klimaudfordringen er løbende under behandling. Frem for at dublere dette forum er det i mine øjne rigtigere at holde denne side af debatten dér, og så tage de mere filosofisk-eksistentielle overvejelser her på Strøtanker om bæredygtighed.

På grund af periodevist store mængder af spam-indlæg er muligheden for at kommentere pt. nedsat til de første to uger efter, at et indlæg er lagt op.

Links

Indlæg på Strøtanker om bæredygtighed har gennemgående mange links til yderligere information rundt omkring på internettet. Med måske 10.000 links kan det ikke undgås, at der indimellem optræder links til videoerer, artikler og rapporter, som i mellemtiden er flyttet, eller hvor artikler fra nyhedsbureauer udløber efter en vis periode. Jeg har sat en link-checker op, som markerer med en gennemstregning, hvis der er tale om et dødt link. Men hvis det er noget, du gerne ville have set, så giv det en chance at klikke alligevel, da siden kan have været midlertidigt nede, da link-checkeren sidst var forbi. Og prøv derefter via Google, for ganske ofte findes det efterlyste stadig, blot på en anden adresse, fordi hjemmesiden er blevet redesignet.

RSS feed

Det er muligt at abonnere på RSS feeds dels for indlæg, dels for kommentarer til de enkelte sider. Der er links hertil nederst på alle indlægssider. RSS feeds giver mulighed for på en enkel måde at følge med i, hvad der sker på bloggen (RSS: Really Simple Syndication). Dette feed rummer de seneste 200 indlæg, men layoutet er meget tilfældigt, og video- og slideshow-elementer vises ikke korrekt, så overblikket, læsevenligheden og den æstetiske bærebølge er langt bedre her på selve bloggen.

Hvis man vil have kronologisk overblik over bloggen, kan man nederst fra bloggens forside klikke på ældre indlæg, og herigennem bladre 10 indlæg tilbage ad gangen – eller hvis man bruger RSS-feedet til de første 200, kan man springe til indlæg nr. 201-210 via adressen www.jenshvass.com/blog/page/21 og så fortsætte bagud herfra.

Via Google Feedburner er det muligt at abonnere på et feed, som kun giver de første 3½ linjer af hvert indlæg, og dermed et hurtigt overblik over de seneste 20 indlæg. Ved at indtaste sin mail-adresse på denne side kan man med Google Feedburner få fremsendt mails, når der er nye indlæg på Strøtanker om bæredygtighed.

Share-funktion

Nederst på alle sider finder man et lille stribe share-ikoner. Ved at holde musen hen over disse ikoner, kommer der et lille interface frem, hvor man helt enkelt kan dele via Facebook, Twitter, LinkedIn og en lang række andre sociale media. Man kan sende link til pågældende side via mail-tjenester som Gmail og Yahoo, og man kan lave et bogmærke i ens browser, så det er let at finde tilbage til siden igen.

Daglige klima- & bæredygtighedsnyheder via ‘Agenda 350’

Der er til stadighed en strøm af spændende artikler, som jeg ikke når at få dækket her på bloggen. Jeg har derfor opsat en side, Agenda 350, som samler en strøm af artikler fra en vifte af mine yndlingskilder som Climate Progress, Yale Environment 360, The Guardian, RTCC, DeSmogBlog og Mother Jones samt en række særligt opsatte Twitter-søgninger, som kan ses på siden Twitter feeds.

Agenda 350 opdateres dagligt kl. 12 morgen dansk tid, så der er friskplukkede klima- & miljønyheder fra hele verden til frokostpausen.

Jeg eksperimenterer stadig en del med at finjustere søgekriterierne, og der er stadig indimellem enklte svipsere i artikelvalget, men omvendt finder Agenda 350 dagligt små perler fra hele verden og giver med sine mange lånte fjer en bedre dækning af den globale klima- og bæredygtigheds-udfordring end noget enkelt dansk medie.

Har sat yderligere to paper.li-sider op, med temaer jeg følger tæt: Fukushima Blues – om Fukushima-katastrofen og dens stadige udfoldelse i det japanske samfund, samt Clearing the Air – om luftforureningen, dens samspil med vores sundhed og den globale opvarmning.

God fornøjelse på Strøtanker om bæredygtighed,
Jens

indlæg oprettet af Jens Hvass

 

Share