Københavns hængende haver

16. marts 2011

Lene Brix fra Claus Bjarrum Arkitekter har sendt en række spændende breve til København med forslag til nyudvikling af byen. Det første brev er et forslag om skywalks i København. Projektet etablerer en lang række taghaver i Indre By, og forbinder dem derefter med gangbroer, så man kan bevæge sig rundt i byen – eller rettere over byen. Det er et besnærende forslag, da det midt i byen etablerer en mængde solbeskinnede oaser, hvor biler og cykler ikke kan komme. Ideen at forbinde byen oppe i taghøjde er ikke ny, men det er første gang, den er udfoldet i det omfang for det centrale København.

Kernen i forslaget er taghaver i en række infill-byggerier, som er foretaget i en karré mellem Nørregade, Vestergade, Larsbjørnsstræde og Studiestræde. Men gangbroerne forbinder gradvist taghaverne med det meste af Middelalderbyen. Her er bebyggelsestætheden omkring 500% – dvs. der er 5 m² bygning for hver m² grundareal (Se Nørre Kvarters grønne lunger pp. 84-95). Til sammenligning har man systematisk udsaneret brokvartererne til en tæthed på max 100% – dvs. 1 m² bygning for hver m² grundareal. Hvis man gennemfører et sådant forslag med offentlige taghaver, vil det føre til en ekstrem udnyttelse af området.

Hvor det er oplagt at lave i hvert fald nogen af disse taghaver, virker det derfor langt mere oplagt at gøre det til punktformede friarealer for de boliger og arbejdspladser, som allerede ligger på karren. Det vil gøre de mange broer mellem husene overflødige, og det vil gøre, at disse arealer bliver særligt domæne for de lokale – en slags semiprivat område, som kan få den frodighed og intimitet, som billederne viser.

Som offentligt areal vil en vegetation som den viste simpelthen slet ikke kunne holde til sliddet.

Hvis taghaverne var tilknyttet de enkelte ejendomme, så er risikoen for hærværk også langt mindre – og motivationen for at tage del i pasningen langt større. Man ville heller ikke have samme problemer med, at fulde folk falder ned om natten.

Første gang jeg stødte på ideen med hængende haver, var den japanske arkitekt Hiroshi Hara, som i en række konkurrenceforslag sidst i 1980erne søgte nye veje at transformere landsbysamfundenes intimitet og menneskelige skala ind i moderne højhusbebyggelse. Ofte var klynger af 20-30-40 etager høje bygninger forbundet på kryds og tværs i flere niveauer, og øverst var der masser af hængende haver, omgivet af bygningsdele, som var underdelt til næsten landsbyagtig skala. I bobleøkonomiens Japan fik Hara mulighed for at gennemføre hjørner af visionen, dels i hans vindende konkurrenceforslag til Kyoto Station, dels i Umeda Sky Building.

Hara havde i årene inden rejst verden rundt for at studere landsbysamfund og havde efterfølgende skrevet et meget spændende essay, Learning from Villages, med hundrede ting vi kunne lære fra landsbyerne. Det ser besnærende ud på tegningerne, hvor man ikke lige får fornemmelsen af skala. Men hvis man besøger steder som Kyoto Station og i Umeda Sky Building, så manglede de fuldstændig intimiteten, og indhegningerne (som elegant er undladt i Sky Walk-forslaget) er så høje, at man dårligt kan se ned, så den umiddelbare indskydelse var at ville skrive et essay om yderligere hundrede ting, som Hara kunne have lært fra landsbyerne.

Men Sky Walks er et forfriskende forslag, som peget på de fantastiske muligheder, byen har for at inddrage tagfladerne som en del af den grønne by.

22. marts afholder vi i Rundetaarn arrangementet Visioner for et grønnere København, hvor vi har inviteret Jon Pape fra Københavns Kommunes center for Park og Natur – se blog-indlægget Visioner for et grønnere København – med spiselige oaser og maden i centrum.

indlæg oprettet af Jens Hvass

Brev 1: skywalks i København, Claus Bjarrum Arkitekter 2011 (pdf).

Karsten Ifversen: Københavnernes ønskeby har stier mellem hustagene, Politiken 13.03.2011.

Karsten Ifversen: Guide: Gå en tur i fremtidens København, Politiken 13.03.2011.

Hiroshi Hara: „Learning from Villages: 100 Lessons“ (kort form) in GA Architect 13: Hiroshi Hara, A.D.A. Edita, Tokyo 1990, pp. 88-91.

Jens Hvass: Nørre Kvarters grønne Lunger. En undersøgelse af mulighederne for systematisk byforgrønnelse i et kvarter med bevaringsmæssige interesser, Kunstakademiets Arkitektskole, København 2007 (pdf).

 

Share