ʻĀINA: That Which Feeds Us

6. september 2015


.
ʻĀINA: That Which Feeds Us, 22:55 min. dokumentar af Josh Thome (2015).

ʻĀina er et hawaiiansk ord for That Which Feeds Us. Det er en betagende dokumentarfilm om forholdet mellem vi mennesker og vores Jord – om forholdet mellem på den ene side en traditionel livsvisdom og dyrkning af jorden, som bygger på den fundamentale forestilling, at man må give noget for at kunne tage noget, og på den anden side det moderne industrielle landbrug, som i sin manglende visdom tager og tager og tager uden at give noget tilbage.

ʻĀINA: That Which Feeds Us er optaget på Kauai, som med 1.456,4 km2 er Hawaiis fjerdestørste ø. Kauai er Hawaiis naturparadis. Mere end halvdelen af øen er uberørt natur, kun en tredjedel er beboet og opdyrket, så landskaberne er eksotisk anderledes end vores hjemlige danske, men hele modsætningen mellem en oprindelig forståelse af, hvordan man må og kan og bør være til stede på kloden i et stadigt – ærbødigt og bæredygtigt – giv-og-tag-forhold, har et stærkt dialogbudskab overfor situationen i Danmark, hvor det danske landbrug er i fuld gang med at ruinere vores landskaber, vores muld og vores omgivende natur, netop fordi man tager og tager og tager uden blik for, hvad man må give, for at ikke bare markerne, men også den omgivende natur, bliver givet godt videre til kommende tider og generationer.

Kauai County udgør den den nordlige del af staten Hawaii og består af øerne Kauai, Niihau, Lehua og Kaula. I 2010 havde Kauai County ~67.000 indbyggere. Kauai bliver brugt af fire af verdens største GMO-virksomheder som udviklings- og eksperimentalsted for nye GMO-afgrøder og ikke mindst brugen af forskellige ‘matchende’ pesticider. Kontrasten mellem dette højindustrielle landbrug, som bedst kan beskrives som kemisk krigsførsel, og en oprindelig viden om, hvordan vi lever ikke bare med – men som en del af – vores levende omgivelser, gør ʻĀINA: That Which Feeds Us til en vigtig, smuk og billedmættet fortælling.

Så jeg kan varmt anbefale at se den, lade dens fortælling sive ind og give den plads til overvejelse.

Monsanto forsøgsmarker på Hawaii.

GMO eller ej

Udviklingen på Kauai eksemplificerer et landbrugspolitisk eksistentielt spørgsmål, som vi meget vel kan komme til at stå overfor i Danmark, om vi skal åbne for genmanipulerede afgrøder? For selvom GMO-afgrøder er langt mindre anvendt i EU end i USA, så synes EU endda at ville holde åbent for, at brugen af GMO-afgrøder kan aftales på national basis. Og vores nuværende ‘landbrugsminister’ Eva Kjer Hansen præsenterede tilbage i 2009, da hun i VK-regeringen var Landbrugs- og Fødevareminister, GMO som dansk landbrugs næste eventyr.

ʻĀINA kommer overhovedet ikke ind på den del af historien, men i november 2013 vedtog Kauai County Council en lov, som skulle gøre Kauai til en ‘GMO-fri oase’ og fra august 2014 ville begrænse anvendelsen af GMO og pesticider radikalt. Fremover ville GMO være begrænset til en type majs og papaya-variant, som allerede var i udstrakt anvendelse, og eksperimenter med nye GMO-afgrøder vil være forbudt.

Beslutningen derom har en endog meget bred opbakning i befolkningen, men kort efter lagde en række af verdens største agrokemiske virksomheder, Dupont, Syngenta and Agrigentics, i bedste amerikanske stil sag an mod Kauai County Council med påstand om, at GMO-loven var antikonstitutionel. Tilsvarende har frøfirmaerne Syngenta, Pioneer, BASF og Agrigentics anlagt sag mod Kauai County Council med påstand om, at den del allerede er reguleret føderalt – fra Washington  – hvorfor der ikke er brug for yderligere regulering på county-niveau.

Intet er derfor endeligt afklaret – disse virksomheder har en tradition for at bruge alle midler for at få lov til at bruge deres GMO-afgrøder med tilhørende sprøjtemidler og er hver især økonomiske giganter over for et samfund med blot 70.000 mennesker, så det ligner på mange måder en David og Goliath-situation. Men omvendt er der sagførerfirmaer, som fører sagen for Kauai County Council uden beregning, og selvom den sidste afgørelse endnu ikke er truffet, ser det lige nu ud til, at det lykkes at få lukket drastisk ned for GMO-virksomhedernes brug af Hawaii som legeplads.

Når GMO-firmaerne ikke bare flytter frivilligt, hænger det også sammen med, at man på Kauai kan dyrke tre hold majs om året, hvor man på den amerikanske prærie kun kan dyrke ét hold. Så i de senere år er frøene til stort set al den majs, som dyrkes i USA (~90%), avlet på Hawaii.

På Hawaiis hovedø Big Island har GMO-virksomhederne endnu ikke nogen aktiviteter, men her har man inspireret af Kauai vedtaget et tilsvarende forbud mod GMO. Og der kører nu tilsvarende retssager om en tilsvarende lovgivning for Maui County. GMO-firmaerne disponerer over knapt 10% af Hawaiis dyrkede areal, så det at sætte dem på porten rejser klart spørgsmålet, hvad der så skal ske.

Jeg vil ikke ødelægge den finde stemning fra filmen ved en længere diskussion – blot ridse en del af baggrunden for filmen op. Nedenfor er der links til artikler, som dækker den efterhånden mangeårige proces.

Modstanden mod GMO bliver nogen gange gjort uvidenskabelig – lidt på samme måde som atomkraft, vaccinationsprogrammer, kemoterapi osv. indgreb i livsprocesserne, som snævert reduktionistisk set måske effektivt gør, som man (nogle) ud fra et begrænset perspektiv kunne ønske sig. Men set i et helhedsorienteret systemisk perspektiv er billedet et helt andet. Og her må vi indse, at en sådan mekaniker-ingeniøragtig tekno’videnskabelighed’ ikke formår at rette ind overfor selv banale erkendelser som, at vi lever i et lukket system, at naturen også har sin fulde ret til at eksistere, at det er en dødfødt strategi at forfølge et dyrkningsparadigme, som beror på opretholdelsen af monokulturer gennem kemisk krigsførelse, at det er sygeliggørende i så ekstrem grad at vægte kvantitet over kvalitet – og at den form for anvendt videnskab faktisk op igennem det 20. århundrede har leveret en perlerække af utilsigtede miljøkatastrofer.

Så længe vi bruger Mendels love til at fremavle nye fantastiske sorter, driver vi måske indimellem naturens udviklingspotentiale ud i excesser, men vi arbejder så at sige med naturen. Men når vi tager genmanipulationen i brug, så træder vores handlinger og resultater ud af det naturlige, og vi sætter kaskader af virkninger og bivirkninger i gang, som vi slet ikke magter at overskue, og – mere skræmmende – knapt ænser den etiske nødvendighed af at at kunne overskue. For hvor der hvis GMO på nogen måde skulle kunne tages alvorligt burde være ansat en vrimmel af etikere, etnobotanikere, økologer, holister og systemtænkere, går pengene i stedet til reklamekampagner, spindoktorer, lobbyister, bestikkelse og bagvaskelse. For i GMO-verdenens hybris-oppustede selvforståelse er der ikke noget galt med produktet, kun dets perception. Så er der yderligere hele patenteringsaspektet, og det at man med GMO-afgrøder løser en situation, som vil føre et landbrug som det danske endnu mere på vildspor og bringe det endnu mere i konflikt med sin omgivende natur.

For mig er det indlysende, at GMO er en overtrædelse af en fundamental grænse for, hvad vi mennesker skal og må afstå fra at gøre i vores måde at være til stede i verden på. Som jeg for nylig på Facebook introducerede en artikel om det skotske forbud mod GMO: “Indtil vi lærer at tage bivirkningerne af det vi gør fuldt i betragtning, er GMO en rigtig dårlig idé. Og den dag vi lærer det, vil det nok vise sig stadig at være en rigtig dårlig idé.”

Derek Markham: New documentary contrasts industrial ag with traditional Hawaiian model: ʻĀINA, Treehugger 04.09.2015.

ʻĀINA: That Which Feeds Us, Facebook-gruppe.
.

Jennifer Sinco Kelleher: Federal Judge: Kauai’s GMO Law Is Invalid, (AP) Huffington Post 25.08.2015.

Scotland Announces Total Ban on GM Crops, Seed Freedom 09.08.2015.

Julianne Burton: Partner Profile: Kahumana Farms offers an alternative to Hawai‘i’s corporate food system, Food First 23.07.2015.

Laetitia Benador: The PR War Continues: Monsanto and the myth of peaceful coexistence, Food First 02.04.2015.

Jan Tenbruggencate: Managing Pesticide Drift: Farmers Get It, Civil Beat 31.03.2015.

Anita Hofschneider: Fierce Opposition By Ag Industry Kills Pesticide Disclosure, Civil Beat 30.03.2015.

Anita Hofschneider: Maui GMO Farming Moratorium Won’t Be Enforced Until At Least June, Civil Beat 19.03.2015.

Lavonne Leong: Facing Future. What happens to Molokai if GMOs are banned? Hawaii Business Marts 2015.

Steve Petranik: Islands Don’t Always Control Their Destinies, Hawaii Business Marts 2015.

Teresa K. Miller: Big Ag’s Fight for Twitter Credibility, Food First 17.02.2015.

Eric Holt-Giménez: Agroecology and the Disappearing Yield Gap, Food First 10.12.2014.

Hawaii GMO 2014, (10:29 min. video) Al Jazeera 17.11.2014.

Anita Hofschneider: Maui County Agrees Not to Enforce GMO Moratorium Until March, Civil Beat 17.11.2014.

Audrey McAvoy: Maui’s GMO Ban Blocked By Federal Judge, (AP) Huffington Post 14.11.2014.

Audrey McAvoy: Monsanto, Dow Unit Sue Maui County Over GMO Law, (AP) Huffington Post 13.11.2014.

Anita Hofschneider: Monsanto, Agrigenetics Sue to Invalidate Maui County GMO Farming Ban, Civil Beat 13.11.2014.

Audrey McAvoy: Monsanto, Dow Unit Sue Maui County Over GMO Law, (AP) Huffington Post 13.11.2014.

Joni Kamiya: Molokai: A Community Comes Together in the Face of Adversity, Huffington Post 27.10.2014.

Anita Hofschneider: New Anti-GMO PAC Forms After Biotech Group Spends $820,000 on TV Ads, Civil Beat 07.10.2014.

Brea McQuid: On the Table – People of Poi: Reviving Hawaiian “Soul Food” for Food Sovereignty, Food First 30.09.2014.

Anita Hofschneider: Pro-GMO Hawaii Farm Group Aims to Spend $400,000, Civil Beat 29.08.2014.

Jennifer Sinco Kelleher: Federal Judge: Kauai’s GMO Law Is Invalid, (AP) Huffington Post 25.08.2014.

Anita Hofschneider: The GMO Authority: Who Should Regulate Hawaii’s GMO And Pesticide Use, Huffington Post 24.07.2014.

Eric Holt-Giménez: Overcoming the Obstacles to Agroecology, Food First 09.07.2014.

Andrea Brower: Exceptional Volume of Pesticides Used by Chemical Companies in Hawaii, Huffington Post 16.06.2014.

Hawaii Co. Councilwoman Margaret Wille on bill to ban GMO on the island, YouTube video 25.05.2014.

Devon Peña: Consumer Education Monsanto-Style, Food First 02.05.2014.

Audrey McAvoy: Why Hawaii Is Ground Zero For The GMO Debate, (AP) Huffington Post 21.04.2014.

Paul Achitoff: GMOs in Kauai: Not Just Another Day in Paradise, Huffington Post 05.03.2014.

Anita Hofschneider: Bid to Override County GMO Restrictions Is Dead – for Now, Civil Beat 05.02.2014.

Jennifer Sinco Kelleher: Kauai To Use Pro-Bono Lawyers To Fight GMO Suit, (AP) Huffington Post 14.01.2014.

Carla Herreria: Kauai’s Anti-GMO Regulation Challenged By Big-Ag Lawsuit, Huffington Post 14.01.2014.

Amy Harmon: A Lonely Quest for Facts on Genetically Modified Crops, New York Times 04.01.2014.

Trisha Kehaulani Watson: Kauai Never Conquered: Resistance and Resilience Etched in Island’s History, Huffington Post 21.11.2013.

Sophie Cocke: Democracy Interrupted: Kauai Suspends Vote On Vetoed Pesticide, GMO Bill, Huffington Post 15.11.2013.

Gabriela Aoun: Kauai GMO Bill Vetoed By Mayor, Huffington Post 31.10.2013.

Andrea Brower & Elijah Frank: Protecting Health and Life: Kauai Must Lead, Huffington Post 30.10.2013.

Sophie Cocke: Frustrated By State’s Inactivity, Kauai County Takes Pesticide Fight Into Its Own Hands, Huffington Post 08.10.2013.

Andrea Brower: From the Experimental GMO Fields of Kauai to the TPP: Connecting the Dots, Huffington Post 06.09.2013.

Jona Conrow: Truth a Casualty in Kauai GMO-Pesticide Debate, Huffington Post 03.09.2013.

Eric Holt-Giménez: Why Food Prizes Shouldn’t Go to Biotech Scientists, Food First 18.08.2013.

Sophie Cocke: GMO Fight Heats Up on Kauai, Big Island, Civil Beat 09.07.2013.

Niels C. Jensen: Nu er det slut med genmodificerede afgrøder i Danmark, DR 29.05.2013.

Sophie Cocke: Big Island Mayor Signs Biotech, GMO Ban Into Law, Huffington Post 12.05.2013.

Adhley Pinkerton: The “Monsanto Protection Act” of Betrayal, Food First 10.04.2013.

More Than Just Farming. MA‘O Organic Farms combines ag with Hawaiian culture and youth education, Hawaii Business November 2010.

Spin Zone: GMOs, Hawaii Business september 2007.

 

Share