FN stiller på termostaten

15. september 2008

Ved FNs hovedkvarter i New York har man denne sommer eksperimenteret med at skrue termostaten for airconditioning-anlæggene op fra 72ºF til 77ºF (22,2ºC til 25ºC).¹ Det kan synes som en ubetydelighed, men det er ganske energikrævende at køle bygninger. Derfor ser man når man kommer blot lidt nærmere ækvator end Danmark, at store bygninger i langt højere grad bruger energi til afkøling end til opvarmning. For ikke bare er det mange måneder om året varmere udenfor end man ønsker sig inden døre. Computere, kopimaskiner, belysning, elevatorer, menneskekroppe, kort sagt al aktivitet i bygningen udvikler varme, og facadernes lysindtag er ofte uhensigtsmæssigt udformet.

FN-bygningen var, da den i 1952 stod færdig, et modernistisk manifest, som efter verdenskrigene indvarslede en ny æra. Det var et internationalt team af arkitekter med Le Corbusier og Oscar Niemeyer i spidsen, som stod bag udformningen, med den karakteristiske kombination af kontortårn og særlige salsbygninger foyer-arealer osv. i lave skulpturelt udformede enheder nede i jordhøjde. Endda er bygningen et halvt århundrede så medtaget og ikke mindst så langt fra nutidens fordringer til indendørsklima, energieffektivitet og kommunikationsstruktur, at man alvorligt har overvejet, om den skulle rives ned. I december 2006 endte man dog med at vedtage en renoveringsløsning, og man regner med at den gennemgribende renovering er afsluttet i 2014.

Sommerens eksperiment med at spare på airconditioningen blev hurtigt døbt Cool UN, parallelt til den kampagne, Cool Biz, man siden 2005 har kørt i Japan (se tidligere blog-indlæg: Cool Biz). Når man i sommermånederne har airconditioningen kørende på fuld tryk, hænger det ofte sammen med business-uniformen, at det i mange virksomheder og organisationer ville være nærmest utænkeligt at arbejde uden jakke og slips. Det er derfor nødvendigt at gøre op med denne dress code for at kunne hæve termostaten fra 22ºC til 25ºC – eller som man har gjort det i Japan, fra 24ºC til 28ºC.

I den forgangne uge har jeg haft besøg af en god ven og kollega fra Tokyo. Han fortalte, at det stadig tre år efter føltes underligt ukomfortabelt med disse Cool Biz-beklædninger i sommermånederne, og mens Cool Biz for eksempel havde vundet genklang i universitetsverdenen, var det stadig langt fra slået fuldt igennem i forretningsverdenen. Nu er det japanske erhvervsliv også i endnu større udstrækning end i Vesten bundet op på iscenesættelsen, så noget, som umiddelbart er ganske enkelt – at klæde sig på efter årstiderne – griber dybt ind i stærke kulturelle mønstre.

Og når nu FN er i gang med at justere på termostaterne, må vi håbe – nej insistere på – at FN også lykkes med at få justeret den globale termostat.

indlæg oprettet af Jens Hvass

Edith M. Lederer: Hot air at UN to curb global warming a success, (AP) El Paso Times 08.09.2008.¹

New ‘cool’ initiative to slash UN’s own emission of greenhouse gases, UN News Centre 31.07.2008.

Jesper Juul Jensen: FN-bygningen står for forfald, Information 17.03.2000.

Paula Lehman: Turning the United Nations Green, Business Week 20.08.2007.

 

Share