Politistaten Danmark

16. december 2009

The Guardian har i dag med artiklen Copenhagen: the sound of silence, med underteksten Denmark’s reputation is being destroyed by police action outside the summit and the gagging of NGOs and poor nations inside, en ganske klar analyse af de metoder, som det danske politi i den seneste uges tid har taget i anvendelse for at opretholde ro og orden. Det er lykkedes alt for godt – så godt, at Danmark står overfor med klimatopmødet at få sit ry som U-landsvenligt, liberalt samfund erstattet af et image som politistat – som et land med et næsten sygeligt behov for at have alt under kontrol.

For hånden på hjertet, det kan godt være, at demonstranterne er under kontrol, men med klimaudfordringen og den fælles indsats for at sikre levevilkårene for fremtiden, var det helt ærligt ikke bedre at bruge musklerne til at få den del under kontrol? Man kan være uenig med brostenene og nogle af de mange forsøg på civil ulydighed, men det er en direkte konsekvens af medievirkeligheden, og … de unge mennesker har tilfældigvis ret. Den store forbrydelse er i gang med at blive vedtaget i Bella Centeret. Som det ser ud til lige nu, står vi til selv i bedste fald at få en klimaaftale, som med 100% sikkerhed vil føre til fuld afsmeltning af klodens ismassiver. Ganske rigtigt nogle få år senere end ved ‘Business as usual’, til gengæld med et setup, som åbner for en ny type nyrige kvote-spekulanter her i det fossile samfunds udånden.

Forstå mig rigtigt. Jeg er militærnægter og mener fundamentalt set ikke, at man kan opnå noget som helst værdifuldt med vold (endsige magt). Politivold skal anvendes yderst sparsomt, som akupunktur. Og skal det endelig til – måske fair nok, når man har inviteret så mange betjente indkaldt – så jeg gerne, at politiet bankede lidt fornuft ind i forhandlerne, sådan at alle, som ikke ubetinget vedkender sig Lord Sterns klare udsagn om at vi i nærmeste fremtid må indse, at der kun er plads til ‘ét ton til hver’, fik lov at overnatte i klimafænglset i Valby, indtil de kom på bedre tanker. Måske også politiet kunne bruge den ring de har etableret omkring Bella Centeret konstruktivt ved at sige, at verdens statsledere er yderst velkomne, men de kommer ikke ud før de har vedtaget et langsigtet mål på 1,5 C og 350 ppm og den tilhørende handlingsplan.

Er det ikke nok til at beskæftige de mange indkaldte i den danske politistyrke, kunne de passende bruge kræfterne på høfligt men bestemt at jage industriens lobbyister ud af BellaCenteret. Det at man har tjent styrtende på at bringe vores fælles naturgrundlag i fare, ja nærmest systematisk har ødelagt det i de seneste årtier, kvalificerer på ingen måde til at stå i første række, når det skal afklares, hvordan vi i de kommende år skal få ryddet op efter det uføre, som kortsigtede profitmotiver har bragt os ud i. Her burde ordensmagten træde ind. Og sig gerne til ham Obama at hvis han vil have taletid, ja hvis han overhovedet skal ind i Bella Centeret, så skal han lige læse Monbiots udkast til hans tale – der står rigtig mange kloge ting deri.

Også i dag havde vi sidst på formiddagen en gruppe hjemmeværnsfolk stående på vores udstillingsareal på Vartov-pladsen – hvis de skal udstråle: vær trygge, vi passer på jer, bliver vi altså nødt til inden næste topmøde lige at tage en runde på de signaler, som udsendes. Jeg ville gerne have inviteret på en kop te i vores nomadetelt – det virker beroligende og livsbekræftende på de fleste. Men der var Qi Gong, mens de var der, så jeg spurgte i stedet, om de ikke havde lyst til at være med. Faktisk kom de to dage senere og var med til at lave Qi Gong.

Men tilbage til udgangspunktet. Ganske mange af de udlændinge, jeg har talt med i de forløbne dage, har været rystet over, hvad de har set. Og hvis ikke vi i Danmark vil ende med at have ry af at være en ugudelig, racistisk politistat med et ukontrolleret kontrolbehov, så bliver vi nok nødt til fremover at gøre en hel del ting meget anderledes.

indlæg oprettet af Jens Hvass

Nick Dearden & Tim Jones: Copenhagen: the sound of silence, The Guardian 16.12.2009.

George Monbiot: Mr. Obama, here’s your Copenhagen speech, The Guardian 16.12.2009.

Naomi Klein: Del og hersk i København, Information 14.12.2009.

Share