Grønne gårdvandringer

8. september 2010

Inspirerende, fascinerende og paradisisk var blot nogle af de superlativer deltagerne brugte om de grønne gårde på Miljøpunkt Indre By-Christianhavns to grønne gårdvandringer.

Skjult bag byens porte gemmer der sig de mest fantastiske grønne oaser. På to anderledes byvandringer satte Miljøpunkt indre By-Christianshavn i den forgangne uge fokus på en række af de gårde – små som store – der er usynlige I vores daglige færd gennem byen, men som gør, at det centrale København er langt mere frodig og grøn, end man umiddelbart fornemmer fra gaden.

kig ind over to af Professorgårdene, som blev besøgt under den ande af de to grønne gårdvandringerBaggrunden for initiativet er et ønske om at videregive den fantastiske erfaring med, hvilken skat af enestående grønne gårde, der findes i byen, og hvad der fungerer under byens særlige vilkår. Som centerleder Jens Hvass udtrykker det: ”Hvis de fleste blev som de bedste så ville København blive et endnu mere fantastisk sted at være.”

En af de gårde, der vakte særlig stor begejstring var Strandgade 28, hvor der findes en barokinspireret parterrehave anlagt af C.Th. Sørensen med inspiration fra mønstret fra et persisk tæppe.

Rundturenes guide Peder Clement gjorde meget ud af at forklare de forskellige typer af facadeplanter og demonstrere forskellen på selvhæftende, slyngede og bladklatrende planter – og hvornår den ene er at foretrække frem for den anden.

Den barok-inspirerede have bag Strandgade 28-30”Interessen for turene har været helt overvældende. Vi har måttet sige nej til alt for mange, og vi vil givet gentagne succesen næste år i forsommeren.”

En række af de store gårdanlæg, som blev til efter omfattende saneringer for omkring 30 år siden, vakte stor begejstring. Det, der gør dem så betagende, er, at der her er blevet plads til både små hyggekroge af mere privat karakter og store fællesarealer med græsplane, frodige blomsterbede og mange forskellige træer. Disse grønne oaser giver deres beboere en kolossal livskvalitet.

Grønne tage var ligeledes et populært indslag. Der blev vist eksempler på både sedum-tage og tage med en blanding af rådhusvin, efeu og klematis. Spørgelysten var stor undervejs og Peder Clement delte ud af sin store viden om træer og planter. Har du også spørgsmål om, etablering af grønne tage eller hvilke planter du skal vælge for at forvandle din gård til en grøn oase, byder Miljøpunkt Indre By-Christianshavn indenfor til grøn lørdagsrådgivning lørdag den 25.09. og 09.10.

Se billederne fra de to gårdvandringer herunder:

[nggallery id=145]

.Billeder fra første gårdvandring på Christianshavn 01.09.2010.

[nggallery id=146]

.Billeder fra anden gårdvandring i Latinerkvarteret 08.09.2010.

Afrundende fortalte Jens Hvass, at byens grønne elementer ikke kun er vigtige, fordi de er med til at gøre byen sundere og smukkere. Som vi har fået en forsmag på i den eneste tid, så står vi i de kommende år overfor klimaforandringer, som vil give markant mere voldsomme regnskyl. Hvis al det vand skal ledes i kloakkerne, skal kapaciteten udvides med omkring 30%. Det vil koste 10 mia. ekstra, eller 20.000 kr. pr. københavner. Hvis vi derimod systematisk styrkede byforgrønnelsen, anlagde grønne tage og vandåbne belægninger, som forsinker regnvandet og leder det tilbage i grundvandet, så ville vi kunne klare os med den nuværende kloakkapacitet. Så der er mange gode grunde til at arbejde for en grønne by.”

indlæg oprettet af Jens Hvass

Gårde besøgt på Christianshavn 1. september

Cort Adelers gård, Strandgade 22
Behagens gård, Strandgade 26
Barokanlæg, Strandgade 30
Irgens gård, Strandgade 44
Kassernen, Wildersgade
Brøste-karreen, Overgaden oven Vandet
Amagergade-karreen
Beboerhuset, Dronningensgade

Gårde besøgt i Latinerkvarteret 8. september

Elers kollegium, Store Kanikkestræde 9
Professorgården, Store Kanikkestræde 11-15
Admiral Geddes gård, Store Kanikkestræde 10
Passerer Konsistoriegården og anlægget omkring Sankt Petri
Valkendorf-kollegiet, Sankt Peders Stræde
Sankt Peders Stræde-Teglgårdsstræde karreen
Larsbjørnsstræde-Sankt Peders Stræde karreen
Larsbjørnsstræde 20
Krebsegaarden, Studiestræde 17
Studiegården

 

Share