En eldreven 40-ton lastbil

11. juli 2015

Ofte forbindes el-biler med små fluevægtere, som kan snige sig ind på parkeringspladser, hvor ingen ‘normal’ benzinbil ville kunne kante sig ind. Men på personbilsområdet har Tesla med Tesla Leaf nu lavet, hvad man kunne kalde den elektriske version af Mercedes’en eller BMVen – biler med samme kørekomfort og rå accelerationskraft. Og nu har tyske BMW og SCHERM etableret sig med en 100% eldrevet lastbil med en fragtkapacitet på 40 ton. Ellastbilen er udviklet af det hollandske firma Terberg Benschops, som fremstiller special-køretøjer.

Stadig er rækkevidden begrænset. Fuldt lastet kan den køre 100 km, før den skal oplades, hvilket tager 3-4 timer. Den er i første omgang udviklet til at transportere bildele mellem to fabrikker i München med 3 km afstand op til 8 gange om dagen. Og den slags transportarbejde vil den sagtens kunne klare. Fordelen i den urbane sammenhæng er den indlysende, at den til forskel fra sine dieseldrevne kolleger er lydløs og stort set forureningsfri. Og BMW og SCHERM har beregnet, at den med det tilsigtede brug vil reducere udledningerne med 10,8 ton CO2 pr. år.


.
Her ses en 3 min. præsentationsvideo af Terberg Benschops elektriske truck YT202-EV.

Hvor det skrider godt fremad med at få energiproduktionen omlagt til vedvarende energikilder – den danske elproduktion er nu oppe omkring 40%, og med den nuværende udvikling når vi op omkring 90% i 2030 – så går det anderledes trægt med omstillingen af transporten. Faktisk er det et af de områder, hvor udledningerne fortsætter med at vokse, ikke bare i andel, men også i absolutte mål. For nok bliver der sparet og produktudviklet, så bilerne kan køre stadig længere på literen. Men samtidig indretter vi os, så vi har ‘behov’ for stadig mere transport. Vi har længere til arbejde og har flere møder i andre byer og lande. Vores systemer fremmer stordrift, som hele tiden indebærer mere og mere transport, og de ting vi bruger og spiser og oplever kommer fra stadig større afstande, samtidig med at vi rejser stadig mere ud i verden. Så aldrig har der været flyttet så meget rundt i verden, som i dag.

Med den nuværende batteriteknologi er der stadig nogen vej til at rene el-lastbiler kan trække 40 ton lastvogntog fra Sydspanien til Nordeuropa – det ville kræve en stadig skiften af batterier eller førerhus-enheder. Men en ganske stor del af de nuværende lastkøretøjer kører relativt korte afstande.

For eksempel var det for nogle år siden var det på tale i København at udvikle en form for citylogistik, hvor varekørslen i de centrale bydele frem for som nu at være varetaget af et meget stort antal ikke-koordinerede transportfirmaer, blev fælles varetaget med et system af vævre transportkøretøjer, som ud over at kunne klare de daglige vareforsyninger fra en omlastningsstation i Sydhavnen til den centrale by måske samtidig kunne have renovation, emballage og sorteret affald med ud. Det ville kræve en helt anden grad af logistik at koordinere et sådant system, men det burde kunne reducere varekørslen markant. For i den indimellem hektiske travlhed for at få fyldt den centrale bys butikker op inden kl. 11, hvor gågaderne skal bruges som gågader, ser man rigtig mange store lastbiler, som klemmer sig vej gennem de middelalderlige gader blot for at aflevere en lille pakke, som strengt taget kunne have været transporteret på en cykelbagagebæger.

KLS Grafisk Hus i Hvidovre har sat sig for at minimere klimapåvirkningen fra sin produktion og var i 2013 nået op på at 80% vognparken var elektriske køretøjer, heriblandt en ellastbil, som leverer virksomhedens tryksager i hovedstadsområdet. Og i en kommunalforvaltning som Københavns, som har planer for fuld CO2-neutralitet inden for en årrække, ser man stadig flere og flere elkøretøjer i driften.

I København havde vi også i nogle år en busrute i den historiske by betjent af små elektrisk busser. Her var det næsten lydløse og det forureningsfrie et fantastisk plus i netop i de gaderum, hvor der færdes allerflest mennesker til fods. Desværre har man ud fra snævert økonomiske overvejelser, som det virker meningsløst at anlægge for den slags eksperimenter, lukket ruten. Men her tidligere på året fik London sine første elektrisk drevne dobbeltdækkerbusser. Så selv med den nuværende batteriteknologi er der en lang række situationer, hvor transporten kan omlægges til eldrift og drives med rent vedvarende energi

Jeg så gerne, at vi gennem hele den måde, vi indretter os på, i langt højere grad indtænkte minimering af transportafstande og transportarbejde, så vi boede tættere ved skole og arbejde, måske arbejdede mere hjemmefra og lod være med hele tiden at slå decentrale enheder sammen til store enheder, som for opnåelsen af minimale rationaliseringsgevinster eksternaliserer et massivt øget transport’behov’. Det gav tilsvarende god mening at spise overvejende lokalt og årstidsbestemt frem for som nu i stadig højere grad at blive vænnet til året rundt at kunne få asparges, jordbær og andet godt – fløjet ind fra den sydlige halvkugle eller drevet frem i gigantiske drivhuse.

Men det synes som om alle har overbevist sig om, at fortsat vækst er nødvendig (for nu ikke at sige mulig), og at enheder for at kunne klare sig må være stadig større. Så vi vil i  de kommende år se en fortsat vækst af transporten. Derfor giver det god mening at fortsætte udviklingen af eldrevne lastbiler som Terberg Benschops prototype, så de gradvist dækker en stadig større del af vores nuværende transportbehov.

Zachary Shahan: BMW & SCHERM Pilot 40-Ton Electric Truck, ClenaTechnica 10.07.2015.

Alex Robbins: It’s oh so quiet: BMW shows off its fully-electric 40-ton truck, Telegraph 10.07.2015.

Ari Phillips: This 100 Percent Electric Eighteen-Wheeler Just Hit The Road In Germany, Climate Progress 09.07.2015.

Travel through Munich in a vehicle that is 100% electric, clean and quiet. The BMW Group and SCHERM Group officially put an electric truck into service. Launch event with Bavaria’s Minister for Economic Affairs, Ilse Aigner, (pressemeddelelse) BMW Group 06.07.2015.

Terberg DTS launches its first ever all-electric distribution tractor, Terberg 27.03.2013.

Miljø og klima, KLS Grafisk Hus.

 

Share

én kommentar

  1. Camilla kommentarer:

    Jeg var godt klar over El bilerne, men var godt nok ikke klar over at de var begyndt på lastbiler. Jeg bliver konstant overasket over hvordan vi udvikler os og teknologien.

    Mange tak for det gode indlæg! :)

Der er i øjeblikket lukket for kommentarer.