Borgere for reklamefri by

7. april 2008

I løbet af natten har foreningen Borgere for reklamefri by gennemført en happening, hvor de har overklistret Københavns Kommunes reklamestandere med store ‘Ingen reklamer tak’-skilte. Se videoen nedenfor.

Det er en tragedie, at disse skilte i sin tid blev sat op. De har en visuel slagkraft, som skulle de stå langs en motorvej, og de hører ingen steder hjemme overfor fodgængere og cyklende. Ikke mindst i Indre Bys smalle stræder, hvor man ellers ihærdigt arbejder på at etablere en skiltekultur med virkemidler, som ikke helt overdøver de smukke gademiljøers karakter, virker disse lysskingrende plakatsøjler som håbløst fejlplacerede.

Der har gennem tiderne været mange protester fra borgerne over disse skamstøtter. På den baggrund er det bedrøveligt at erfare, at Københavns Kommune netop har indgået en ny fem-årig aftale. Da de i sin tid blev sat op, var vi en fattig kommune, men det er ikke tilfældet i dag. Selvom en aktion som denne af systemet vil blive kategoriseret som hærværk og selvtægt, så er det i virkeligheden Københavns Kommune, som med denne visuelle forurening begår hærværk overfor både vores byrum og bevidsthedsrum.

Som den lille video fra nattens aktion siger: “Ingen reklamer tak. Vi er mennesker, ikke forbrugere. Så giv os da fred.”

Ingen reklamer tak, 0:59 min. YouTube video.

indlæg oprettet af Jens Hvass

Jakob Knudsen: 250 reklameplakater fjernet i nat, Politiken 07.04.2008.

SKRIV: Hvor mange reklamer kan byen holde til? Politiken 07.04.2008.

Johannes Aakjær Stenbuch: Aktivister fjerner 250 reklameplakater i København – er der for mange reklamer i det offentlige rum? Information 07.04.2008.

Se også blog-indlægget Reklamestandere nej tak!

 

Share

5 kommentarer

 1. Andersen kommentarer:

  Jeg har kun en ting at sige: hvordan kan jeg støtte det?

 2. Jens Hvass kommentarer:

  Forhåbentlig får vi meget snart et Agendacenter i gang for distrikt Indre By, for det ville være en naturlig opgave at forfølge herfra – ikke aktionsmæssigt, men med systematisk markering af utilfredshed med kommunens nuværende dispositioner på området.

  Hvis du føler trang til at markere yderligere her og nu, var det en god idé at markere det for eksempel på Klaus Bondams hjemmeside. Jeg kan ikke rigtig gennemskue det, men var det en idé at starte en underskriftindsamling?

  Det er ikke kun de selvlysende standere, der er problemet. Københavns Kommune indgik i begyndelsen af marts en 5-årig aftale med AFA JCDecaux om salg af reklamepladser på kommunens ejendomme, så vi kan forvente endnu flere reklamer i bybilledet fremover.

  Aftalen skønnes ifølge Information at give kommunen en indtægt på 43 mio. kr. i perioden. Så i en tid med skattestop er der nogle for kommunen kærkomne ekstraindtægter ved udlejningen af disse reklamepladser. jeg er sikker på, at det er en af grundene til, at Klaus Bondam ser så mildt på fænomenet.

  At det reelt er os forbrugere, der betaler for reklamen, når vi køber produkterne, er en helt anden sag. Reklameudgiferne bliver jo bare lagt oveni prisen.

  Som borgere var vi meget bedre tjent med at betale de 43 millioner direkte til kommunene og slippe for reklamerne.

  I sidste ende er det miljøet, der er den store taber – ikke bare ved de ressourcer, der går til plakaterne og det alt for stærke lys i reklamestanderne, men langt værre ved det ekstra forbrug, som følger af det stadig mere omfattende reklametryk i bybilledet.

  Igen – det hører ingen steder hjemme i en by, der vil være Verdens Miljømetropol.

 3. Christian Hänggi kommentarer:

  Gratulerer!!!

  I Zurich har vi et lignendes problem. Byen solgte mer enn 8000 reklamerskilter til APG Affichage (som tilhører 30% til JCDecaux) og Clear Channel før 2.2 Mio sveitserfranken p.a. (ca. 1.5 Mio Euro) uten å spørre borgerne. Våres reaksjon var å grunde IG Plakat | Raum | Gesellschaft, en forening som kjemper mot utsalg av offentlig eiendom. Hjemmesiden har imidlertid vokst til den kanskje beste informasjonsplattform på tysk http://www.plakat-raum-gesellschaft.ch).

  Men det er enda mye arbeid…

  Takk for engasjementet!

  Christian

 4. Skovgaard kommentarer:

  Mht. en underskriftindsamling, så kan du jo starte en på selve hjemmesiden. Ligesom man har gjort på denne side: http://www.dyrepoliti.underskrifter.dk/index.php

 5. Christian Hänggi kommentarer:

  Lykke til med underskriftsamling…

  I Zürich samlet vi underskrifter for 50% mindre plakatreklame, og selve underskriftesamling var en veldig trasig arbeid. Komunen skrev tilbake men det var liksomt som om det ikke hadde lest det vi skrev. Det nyttet ingenting i det hele tatt. Kanskje dere kunne finne store navn i kulturvesenet som sier at plakatreklame ikke er noe som skulle ha plass i en by så pent og rik som København.

  Det verket i Bergen:
  Del 1: http://www.nrk.no/nyheter/kultur/5059648.html
  1 måned senere: http://www.nrk.no/nyheter/kultur/5172558.html

Der er i øjeblikket lukket for kommentarer.