Al Gore: New thinking on the climate crisis

9. april 2008

Al Gore har efterhånden vist sit slideshow over 2.000 gange, med løbende små justeringer hen ad vejen. Men ved den seneste Ted-konference præsenterede han for første gang et helt nyt slideshow, og vi får i videoen herunder en fornemmelse af en reflekterende Al Gore, som gradvist har bevæget sig fra en teknisk-moralsk insisteren til en erkendelse af, at der i klima-krisen ligger en demokrati-krise og at løsningen af begge er uløseligt forbundne. Og hele bevidsthedsspørgsmålet står klarere frem i Gores perspektiv, end da jeg for snart et par år siden oplevede ham i Cirkusbygningen. Han slutter med at sige, at hvad der for alvor er brug for, er en højere bevidsthed.

 

Al Gore: New thinking on the climate crisis, 29:21 min. video, TED-konferencen i Monterey, marts 2008.

Gore plæderer under vejs for en CO2-skat til erstatning af indkomstskat. Det kan lyde meget banalt, men der er noget fundamentalt rigtigt deri. Hvor der i vores nuværende (danske) skattestruktur ligger en brandskatning af arbejdstid, som ikke i sig selv er CO2-producerende, mens der er alle mulige støtteordninger og skattefritagelse til maskinelle rationaliseringer, som indtil nu har været stærkt CO2-forurenende. Dér ville det grundlæggende være mere bæredygtigt at binde mere arbejdstid og mindre maskinkraft i vore processer.

Jørgen Steen Larsen har i Information en fin skildring af Al Gore på arbejde: Den dag Al Gore indtog Færøerne, om hvordan han formår at skabe begejstring og en følelse af ugency, nødvendigheden af at gøre noget, nu!

indlæg oprettet af Jens Hvass

Se tidligere blog-indlæg om Al Gore: Al Gore iværksætter stor amerikansk klimakampagne, Al Gores tale ved overrækkelsen af Nobels fredspris, Esmans verden: Al Gore og Al Gore: 15 ways to avert a climate crisis (fra Ted Talks 2006).

Jørgen Steen Larsen: Den dag Al Gore indtog Færøerne, Information 07.04.2008.

Share