Jorden rundt på solenergi

13. september 2008

Schweiziske Louis Palmer har i mange år haft en drøm om at køre jorden rundt. Og i disse klimaudfordringstider, hvor transportsektoren med dens tørstige forbrændingsmotorer er en af de helt store udfordringer for at komme videre fra det fossile samfund, har han valgt at gøre det i en rent soldrevet bil: “With this tour I want to show that solutions against global warming are available and that it can be stopped,” sagde han på et stop i Delhi.¹

Palmer lagde ud fra Lucerne i juli sidste år med kurs mod Saudi-Arabien. Siden har han været tværs over Indien, på Bali, Australien, New Zealand, op gennem Malaysia og Singapore til Kina og Japan. Dernæst med båd over Stillehavet, hvorefter han har krydset det amerikanske kontinent. Og nu er han nået til New York.

Hjemturen går over Nordafrika og Spanien, med en lille omvej over Polen til COP14 i Poznan, det sidste stormøde inden klimatopmødet COP15 i København næste år. Palmer regner med at være tilbage i Schweiz til jul. Med 50.000 km tilbagelagt gennem 50 lande i 5 kontinenter vil han til den tid være den første, som har været jorden rundt i et rent solcelledrevet køretøj.

For nogle dage siden stod jeg foran en el-bil på Gammel Strand og spurgte naivt, hvorfor der ikke var el-paneler på bilens tag for i det mindste at lave noget af strømmen under vejs. Men det gav så lidt, at det var ligegyldigt, svarede manden, som viste bilen frem. Palmers køretøj er da også en lille asfaltboble, som trækker en 6 m lang trailer med solfanger bag sig. Og denne solfanger producerer dog blot halvdelen af den energi, han har brug for. Palmer har lavet den ‘regel’ for sin jordomkørsel, at han undervejs kan trække 6.000 kWh fra nettet, som modsvares af et tilsvarende solpanel hjemme i Schweiz. Ellers ville det sidste stræk hjem gennem et vintermørkt Centraleuropa nok komme til at tage ganske lang tid.

15.000$ har køretøjet kostet, og det er lavet med hjælp fra studerende fra fire universiteter. På en solrig dag er tophastigheden 90 km/t, så det lægger op til en rejseform, hvor vi har mere tid. Men i en tid, hvor charterturismen står for fald, har vi her en mulighed for en CO2-neutral rejseform.

solartaxi.com er der masser af information om Louis Palmers rundtur, heriblandt en side med videoklip fra hans mange stop under vejs.

indlæg oprettet af Jens Hvass

UN chief prefers solar-powered taxi! Zee News 12.09.2008.

Chad Smith & Christina Boyle: This taxi is sun kind of wonderfuel, Daily News 10.09.2008.

Alex Nunez: Solartaxi: Around the world on solar power, forecast earth 19.08.2008.

Meenakshi Sinha: Around the world in a solar taxi, The Times of India 28.10.2007.¹

  

Share

én kommentar

  1. Niels-Holger Nielsen kommentarer:

    En meget sjov artikel, som må indrømmes en vis symbolsk værdi, men har du tænkt på hvor meget (lidt) plads, der bliver på vejene, hvis vi skal køre rundt i 8-9 meter lange køretøjer, et stk. pr. transporteret individ? Det der med længere, men til gengæld mindre ressourcebrugende ferier har jeg spekuleret en del over. Vandrebevægelsen i mellemkrigstiden rinder mig i hu, men personlig er jeg nok mere hooked på Indien t/r med tog afbrudt af længere cykelture i naturskønne omgivelser med overkommeligt terrain. Man nærmer sig jo de 60;-) Tænk sig om ens ferie blev en rigtig rejse i stedet for blot at være en stedændring fra regn til sol! Af og til drømmer jeg om lange togrejser med spisevogn og mange overnatninger i interessante byer og andre lokaliteter under vejs, men det er jo ubetaleligt i dag. Bla. fordi flybrændstof er afgiftsfrit. Perverst! Væk med privatbilisme og overdrevet forbrug – så bliver der både plads og råd til lange energiekstensive ferier.
    Venlig hilsen
    Niels-Holger Nielsen
    PS Jeg kender nogen, der har været på interrail i år til Italien, det var de glade for, men overnatningerne under vejs kostede det hvide ud af øjnene i forhold til charter, men jeg var i Amsterdam (med fly :-() og hotelværelser i centrum er var sgu også dyre der, sammenlignet med et charterhotel. Til gengæld brugte vi kun vores ben hele ugen!

Der er i øjeblikket lukket for kommentarer.