Urgent Request to UN Secretary General Ban Ki-moon

1. maj 2012

Umiddelbart efter at den kæmpe tsunami 11. marts 2011 væltede ind over Tohukus østkyst og satte Fukushima Daiichi-værket skakmat, var det svært at få noget klart billede af, hvad som var sket, og hvor omfattende følgerne ville blive. En serie brinteksplosioner i reaktor 1, 2 og 3 i de følgende dage pulveriserede de ydre bygningsskaller – og understregede på det voldsomste, at der var tale om alvorlige problemer, selvom det først blev offentligt erkendt mange måneder senere, at der var tale om egentlige kernenedsmeltninger for reaktor 1, 2 og 3. I månederne efter var kræfterne derfor fokuseret på at stabilisere disse løbskkørte reaktorer og bringe dem til en tilstand af cold shutdown, hvor de konstant holder en temperatur under 100ºC. Det lykkedes inden jul, omend der efterfølgende har været opblusninger og ingen med sikkerhed ved, hvor meget af reaktorkernerne, som rent faktisk stadig befinder sig i reaktorens kerne.

På ulykkesdagen var reaktor 5 og 6 bragt i cold shutdown i forbindelse med løbende vedligeholdelse, mens brændslet var taget ud af reaktor 4 også som del af den løbende vedligeholdelse – ellers kunne omfanget have været endnu større. Endda udbrød der få dage efter brand i brændselslegemerne i reaktor 4, og endnu en brinteksplosion pulveriserede den bygning, som omslutter reaktor 4 (billederne herover). På Fukushima-værket er der i alt mere end 10.000 brugte brændselselementer, og eksperter fra hele verden vurderer, at de udgør en tikkende bombe.

Særligt er opmærksomheden rettet mod den store dam i reaktor 4, hvor 1.535 brændselslegemer (460 ton) er under afkøling med direkte udsigt til stjernehimlen. Disse brændselsstave nedsænket i et gigantisk bassin 30 m over jorden repræsenterer en radioaktivitet på op imod 10 gange mere end hvad der blev frigivet ved ulykken i Chernobyl. Det er blevet vurderet, at et jordskæv af blot styrke 7 vil kunne få den hårdt prøvede beton til at kollapse. Og blot en mindre revne, som blotlægger brændselselementerne i kortere tid, vil kunne reaktivere de radioaktive processer i brændselsstavene dertil, at man står overfor at måtte evakuere Tokyo-området med dets millioner af indbyggere.

Men de japanske myndigheder og værkets ejer Tepco synes handlingslammede. Dette har fået en lang række japanske miljøorganisationer til at rette nedenstående henvendelse til FNs generalsekretær Ban Ki-moon om, at det internationale samfund må gribe ind – og hjælpe med at få det brugte brændsel sikret hurtigst muligt.

I bakspejlets bagklogskab virker det absurd, at man blot med hovedet under armen har opmagasineret årtiers brændselselementer på værkerne. Men det må ses som et billede på, at stort set ingen lande selv efter at have brugt A-kraft i årtier har afklaret, hvad man overhovedet efterfølgende vil gøre med sit radioaktive affald. Det ryger med i startpakken til de kommende generationer.

Se tidligere blog-indlæg om Fukushima Daiichi.

May 1, 2012

To: UN Secretary General Ban Ki-moon

An Urgent Request on UN Intervention to Stabilize the Fukushima Unit 4 Spent Nuclear Fuel

Recently, former diplomats and experts both in Japan and abroad stressed the extremely risky condition of the Fukushima Daiichi Unit 4 spent nuclear fuel pool and this is being widely reported by world media. Robert Alvarez, Senior Scholar at the Institute for Policy Studies (IPS), who is one of the best-known experts on spent nuclear fuel, stated that in Unit 4 there is spent nuclear fuel which contains Cesium-137 (Cs-137) that is equivalent to 10 times the amount that was released at the time of the Chernobyl nuclear accident. Thus, if an earthquake or other event were to cause this pool to drain, this could result in a catastrophic radiological fire involving nearly 10 times the amount of Cs-137 released by the Chernobyl accident.

Nearly all of the 10,893 spent fuel assemblies at the Fukushima Daiichi plant sit in pools vulnerable to future earthquakes, with roughly 85 times more long-lived radioactivity than released at Chernobyl.

Nuclear experts from the US and Japan such as Arnie Gundersen, Robert Alvarez, Hiroaki Koide, Masashi Goto, and Mitsuhei Murata, a former Japanese ambassador to Switzerland, and, Akio Matsumura, a former UN diplomat, have continually warned against the high risk of the Fukushima Unit 4 spent nuclear fuel pool.

US Senator Roy Wyden, after his visit to the Fukushima Daiichi nuclear power plant on 6 April, 2012, issued a press release on 16 April, pointing out the catastrophic risk of Fukushima Daiichi Unit 4, calling for urgent US government intervention. Senator Wyden also sent a letter to Ichiro Fujisaki, Japan’s Ambassador to the United States, requesting Japan to accept international assistance to tackle the crisis.

We Japanese civil organizations express our deepest concern that our government does not inform its citizens about the extent of risk of the Fukushima Daiichi Unit 4 spent nuclear fuel pool. Given the fact that collapse of this pool could potentially lead to catastrophic consequences with worldwide implications, what the Japanese government should be doing as a responsible member of the international community is to avoid any further disaster by mobilizing all the wisdom and the means available in order to stabilize this spent nuclear fuel. It is clearly evident that Fukushima Daiichi Unit 4 spent nuclear fuel pool is no longer a Japanese issue but an international issue with potentially serious consequences. Therefore, it is imperative for the Japanese government and the international community to work together on this crisis before it becomes too late. We are appealing to the United Nations to help Japan and the planet in order to prevent the irreversible consequences of a catastrophe that could affect generations to come. We herewith make our urgent request to you as follows:

1. The United Nations should organize a Nuclear Security Summit to take up the crucial problem of the Fukushima Daiichi Unit 4 spent nuclear fuel pool.

2. The United Nations should establish an independent assessment team on Fukushima Daiichi Unit 4 and coordinate international assistance in order to stabilize the unit’s spent nuclear fuel and prevent radiological consequences with potentially catastrophic consequences.

30 April 2012

Shut Tomari (Japan)
1-2, 6-4 Higashisapporo, Shiroishi-ku, Sapporo 003-0006 Japan
TEL: +81-90-26951937 FAX:+81-11-826-3796 email: kaori-izumi@ta3.so-net.ne.jp

Green Action (Japan)
Suite 103, 22-75 Tanaka Sekiden-cho, Sakyo-ku, Kyoto 606-8203 Japan
Tel: +81-75-701-7223 Fax: +81-75-702-1952 email: info@greenaction-japan.org

Endorsed by:

Hiroaki Koide Kyoto University Nuclear Reactor Research Institute (Japan)
Mitsuhei Murata Former ambassador to Switzerland and to the Republic of Senegal
Board member, Global System and Ethics Society (Japan)
Akio Matsumura Former United Nations diplomat
Robert Alvarez Senior Scholar, Institute for Policy Studies, Washington, D.C. (USA)
Masashi Goto Former Nuclear Plant Engineer (Japan)

Signing organizations

72 Japanese organizations have signed this petition (as of 30 April 2012)

1. Shut Tomari, Hokkaido
2. Green Action, Kyoto
3. Citizen’s Nuclear Information Center, Tokyo
4. Osaka Group against Mihama・Ooi・Takahama Nuclear Power, Osaka
5. Aging Fukushima Nuclear Power Plant Group, Tokyo
6. Stop Hamaoka Nuclear Power Plant!, Shizuoka
7. Espace des Femmes, Hokkaido
8. “Let’s learn Pluthermal” Shiribeshi Citizen’s Network, Hokkaido
9. Hairo Action Fukushima, Fukushima and Evacuation Areas in Japan
10. STOP MOX! Fukushima, Fukusima
11. Fukushima Moonlight, Fukuoka
12. Yawatahama Women’s Group to Protect Children from Nuclear Power Plant, Ehime
13. Ikata People Against Mox, Ehime
14. We Do Not Want Plutonium! , Tokyo
15. Genkai Nuclear Power Pluthermal Trial Support Group, Fukuoka
16. Genkai Nuclear Power Pluthermal Trial support Group, Fukuona
17. Pluthermal and 100 Years of Saga Prefecture Group, Saga
18. No Nuclear Plants! Yamaguchi Network, Yamaguchi
19. Food Policy Center・Vision21
20. Genpatsu Yamenkai, Fukuoka
21. Japan Environmental Law Lawyers Association (JELF)
22. Nonviolent Direct Action Network (HANET)
23. Anti-Nuclear-Power and Nuclear Fuels Reprocessing Protest Advertising Group, Tokyo
24. Kochi Green Citizen’s Network, Kochi
25. Kaku-no-Gomi Campaign, Chubu, Nagoya, Aichi
26. Aloha from Hawaii
27. Tohoku Asia Information Center, Hiroshima
28. No-Nukes Citizen’s Network, Tokushima
29. No-nukes Net Kushiro, Hokkaido
30. Fukushima Meeting for Environment, Human Rights and Peace, Fukushima
31. FoE (Friends of the Earth Japan), Tokyo
32. Citizen’s Group on Nuclear Waste, Horonobe, Hokkaido
33. Team From Now On, Hokkaido
34. No Nukes! Protect Children from Radioactivity
35. Concerned Citizens for Children’s Human Rights, Ehime
36. Protect the Sea of Sanriku from Radioactivity, Iwate
37. Iwate Organic Farming Study Group, Iwate
38. Dandelion House, Tokyo
39. Decommission All Nuclear Power! Women’s Group for Protection of Kariwa Village, Niigata
40. Sapporo Shoku Machi Network, Hokkaido
41. Citizens Wind for Peace, Tokyo
42. Together with the Earth NPO, Osaka
43. Kawauchi Tsuyukusa Group, Kagoshima
44. Group against Construction of Kawaunchi Nuclear Plant, Kagoshima
45. Hassei Group against Ikata Nuclear Plant, Ehime
46. For Citizen’s Autonomy, Hokkaido
47. No-Nukes Women Group・Hokkaido, Hokkaido
48. Hokkaido Peace Net, Hokkaido
49. Future for Fukushima Children, Hokkaido
50. Good Bye Kashiwazaki Kariwa Nuclear Power Project, Niigata
51. Weaving A Better Future Mothers’ Group
52. Group Aozora MeeMee
53. Mothers and Fathers’No-Nukes Declaration 2011
54. Southern Osaka Network for Protection from Radioactivity, Osaka
55. Kansai Network on Protection of Children from Radioactivity, Kansai
56. Journey To the Future
57. Morinokoya
58. Kaburaya
59. Nishiyashiki
60. Dandelion Fortress, Fukuoka
61. Dohatsuten Wo Tsuku Kai, Fukuoka
62. Global Ethics Association
63. Buppouzan Zenngennji
64. STOP Nuclear Plants BEFORE Huge Quake Strikes!
65. Lee Group to Prevent Earthquake Disaster and Nuclear Accident
66. Rokkasho Village・ Home of Flowers and Herbs, Aomori
67. Anti-TEPCO-Nuclear-Power Consumers Group, Tokyo
68. Miyazu Mitsubati Project, Kyoto
69. Citizen’s Plaza, Minoh , Osaka
70. Monoh Citizen’s Group on Good Bye Nuclear Power, Osaka
71. Campaign Fukuoka against Nuclear and Uranium Weapons, Fukuoka
72. Seeking for Japan-US Security Treaty Termination Notice, Tokyo

References

1. http://bousai.tenki.jp/bousai/earthquake/seismicity_map/?area_type=japan_detail&recent_type=100days
2. http://jp.reuters.com/article/jp_quake/idJP2011040401000586
3. http://www.beyondnuclear.org/home/2012/4/16/japanese-diplomat-matsumura-warns-of-fukushima-daiichi-unit.html
4. http://jp.wsj.com/japanrealtime/blog/archives/10616/
5. http://blogs.wsj.com/japanrealtime/2012/04/17/fukushima-daiichis-achilles-heel-unit-4s-spent-fuel/
6. http://www.washingtonsblog.com/2012/04/the-largest-short-term-threat-to-humanity-the-fuel-pools-of-fukushima.html
7. http://www.huffingtonpost.com/robert-alvarez/the-fukushima-nuclear-dis_b_1444146.html
8. http://www.wyden.senate.gov/news/press-releases/after-tour-of-fukushima-nuclear-power-station-wyden-says-situation-worse-than-reported
9. http://www.wyden.senate.gov/news/video-and-audio/view/wyden-discusses-a-recent-onsite-tour-of-fukushima-japan-and-recovery-efforts
10. http://akiomatsumura.com/wp-content/uploads/2012/04/corrected-Mitsuhei-Murata-Fukushima-Dai-Ichi-Cesium-137-04-03-2012.pdf
11. http://www.youtube.com/watch?v=9bq81boQL_Y
12. http://akiomatsumura.com/wp-content/uploads/2012/04/Letter-to-Prime-Minister-Noda-by-Amb-Murata.pdf

 

Share