Paris 2015 – Brandalism

2. december 2015

[nggallery id=168]
.
I dagene op til COP21 har Paris’ gader været vidne til en ganske tankevækkende event, #brandalism, hvor 82 kunstnere på en af konsumerismens helligdage, ‘black friday’, satte i alt 600 plakater op i bybilledet på plakatstandere tilsvarende dem, som belemrer det centrale København.

Mange af dem er så gode, at jeg ville ønske at der kom en samlet udgave deraf. Men jeg har forsøgt at samle en række af de bedste herover – de fleste er hentet fra galleri-siden på www.brandalism.org.uk. De tager meget præcist den corporate greenwash ved hornene, som COP21 til overmål er vidne til i disse dage, og udstiller den ved at viderebearbejde virksomhedernes grafiske identiteter til politiske budskaber. Brandalism skriver derom:

“Despite the state of emergency banning any gathering, following the attacks of 13 November in Paris, the Brandalism project, conducted with Parisian activists, has placed throughout the city hundreds of unauthorised artworks. These posters emphasise the links between advertising, consumerism, dependence on fossil fuels and climate change. We take possession of advertising space because we want to denounce the role that advertising plays in promoting an unsustainable consumerism. The advertising industry feeds our desires for products based on the exploitation of fossil fuels, which have a direct impact on climate change. As for the climate negotiations and side events sponsored by large companies, the outdoor advertising allows more rich to ensure that their voice is heard beyond all others.”

 

.
Her kan man se Brandalisms egen lille introvideo til aktionen i ParisBrandalism 2015 – COP21 Paris Climate Talks.

Desværre er den politiske plakat i dag stadig sjældnere brugt til trods for dens store potentiale – og ikke mindst kunstneriske potentiale. Men i en tid, hvor det er både hurtigere og billigere at lægge tekstbilleder og bannere ud på Facebook og muligt ad denne vej at nå længere ud end plakaten, er det nok en naturlig udvikling. Så det er på én gang opløftende og let vemodigt at se, at der stadig er mennesker, som forholder sig til plakaten som medie.

Et tilsvarende (om end meget anderledes) plakatprojekt opstod i tiden efter Fukushima-katastrofen, hvor No Nuke Art Project lagde en stor og frodig samling plakater ud til fri download for at være med til bevæbne de mange hundredetusinde mennesker, som hver uger var på gaden, med et stærkt visuelt materiale. Jeg har lavet et udvalg derfra i blog-indlægget Fukushima – No Nukes Art Project.

Beckett Mufson: 600 Fake Ads Flood Paris to Protest Climate Talks, The Creators Project 02.12.2015.

Arthur Neslen & Emma Howard: Paris climate summit: Survey reveals ‘greenwash’ of corporate sponsors, The Guardian 01.12.2015.

‘Corporate Environmentalism’ Threatens COP21 Climate Talks, TeleSUR 01.12.2015.

Kate Sierzputowski: Brandalism: 82 Artists Install 600 Fake Ads Across Paris to Protest the COP21 Climate Conference, This Is Colossal 30.11.2015.

John Metcalfe: Artists Hack 600 Paris Billboards With Climate Messages for COP21, CityLab 30.11.2015.

Ben Hiorns: Brandalism advertise the truth in Paris on Black Friday, Creative Pool 3011.2015.

COP21: Eco activists Brandalism launch Paris ad takeover, BBC News 29.11.2015.

Rom Levy: Brandalism: 600 ad takeovers in Paris before the COP21 Climate Conference, StreetArtNews 28.11.2015.

Charlotte Mills & Andy Fuller: Brandalism: The Alternative Perspective, WitchCreative 21.10.2015.

#brandalism søgning på Twitter.

 

Share