Paul Hawken: Sustainability as an Infinite Game

26. februar 2008

Bioneers er en New Mexico-baseret non-profit organisation som arbejder for fremme af miljømæssig og social udvikling ud fra en forståelse af vores dybe forbundethed med naturens verden og dens iboende intelligens.

Bioneers er grundlagt af forfatteren, filmmageren og økoaktivisten Kenny Ausubel, og siden 1990 har Bioneers hvert år i oktober holdt en tværfagligt anlagt konference, hvor tænkere, praktikere, forskere, kunstnere og en bred vifte af græsrodsorganisationer mødes i en afsøgning af kreative løsninger på nutidens sociale og miljømæssige problemer. Samtidig med hovedkonferencen i San Rafael samles mennesker til Beaming Bioneers mange steder i USA, hvorfra de følger aktiviteterne i San Rafael via video-transmissioner.

Videoen Biology, Resistance and Restoration: Sustainability as an Infinite Game, som kan ses nedenfor, er Paul Hawkens bidrag til Bioneers 2006. Paul Hawken er en af USAs mest fremtrædende miljøforkæmpere, en succesrig miljø-entreprenør og højt skattet journalist og forfatter. Den 51:31 min. lange video giver et godt billede af en gren af den amerikanske miljøbevægelse, hvor den bevidsthedsmæssige revolution og menneskets vågnen til en anden og langt mere deltagerpræget rolle i naturen er fuldt så vigtig som miljøteknologi og CO2-reduktioner.

Eller sagt på en anden måde – uanset vindmøller, solceller, biodiesel og andre lysende teknologiske nyskabelser når vi ikke nogen reel bæredygtighed uden at mennesket genfinder en radikalt anden og mere lydhør og afbalanceret tilstedeværelse i verden, med vækst uden ulighed og velstand uden plyndring.


.
Paul Hawken: Biology, Resistance and Restoration: Sustainability as an Infinite Game, forelæsning ved Bioneers 2006 (51:31 min.) introduceret af Bioneers’ grundlægger, Kenny Ausubel. Hawkens forlæsning findes i tekstform på bioneers.org.

Hawken har i en menneskealder været en fremtrædende skribent på den amerikanske miljøscene, og gennem årene har han skrevet en række bøger med stor betydning for den amerikanske miljøbevægelse. I 1983 udkom The Next Economy, hvori han skabte begrebet restoration economy. I 1987 udkom Growing a Business og i 1993 The Ecology of Commerce, som fem år senere af amerikanske handelsuddannelser blev udpeget som den vigtigste bog om miljøøkonomi. I 1999 skrev han sammen med Amory og Hunter Lovins bogen Natural Capitalism: Creating the Next Industrial Revolution, som Bill Clinton har kaldt en af nutidens fem vigtigste bøger.

Paul Hawkens seneste bog, Blessed Unrest, How the Largest Movement in the World Came into Being and Why No One Saw It Coming (2007), handler om den mangefacetterede miljøbevægelse, som synes at vokse frem over alt på kloden og de mønstre, som synes at tegne sig. På verdensplan er der nu langt over én million miljøgrupper, som i Hawkens forståelse er som en vital respons fra klodens immunforsvar.

I dag er Hawken leder af Natural Capital Institute, hvor man arbejder på at udvikle WISER, et World Index for Social and Environmental Responsibility.

indlæg oprettet af Jens Hvass

Robert Sullivan: Grass Roots Rising: Paul Hawken’s “Blessed Unrest”, New York Times 09.08.2007.

Elizabeth A. Evitts: Blessed Unrest (interview med Paul Hawken), Metropolismag.com 18.04.2007.

Share