Cool Biz

13. maj 2008

Japan er jakkesættenes og de ulasteligt klædtes mekka, og indtil for få år siden var jakkesæt og slips obligatorisk i størstedelen af japansk erhvervsliv. I den japanske sommer, som kan være næsten kvælende fugtigvarm, er det langt fra den mest indlysende beklædning, og sommeren igennem har airconditioning-anlæggene landet over kværnet for at opretholde en kunstig kølighed i landets kontorbygninger og indkøbcentre. Der går rundt regnet dobbelt så meget energi til at køle en grad som til at opvarme en grad, så når man kommer blot lidt længere syd på end Danmark, bruger man typisk mere energi på køling end på opvarmning.

Den japanske miljøminister Yuriko Koike iværksatte derfor i 2005 en ‘Cool Biz’-kampagne, hvor japanske forretningsmænd og kontorarbejdere blev opfordret til at skifte dress code i sommermånederne: Lad jakken og slipset blive hjemme, brug kortærmede skjorter, og … sæt termostaten op på 28ºC.

I et land, hvor en stor del af identiteten ligger i iscenesættelsen, er sådanne forandringer, som griber dybt ind i stærke vanemønstre, lettere sagt end gjort. Men den japanske statsminister Juniciro Koizumi (til højre) og hans administration gik i front med at gå i afslappet tøj, som afspejlede årstiderne.

Allerede den første sommer indførte omkring en tredjedel af alle virksomheder ‘Cool Biz’, med en beregnet CO2-besparelse på 460.000 ton. For sommeren 2006 regner man med, at besparelserne ved at skrue airconditioning-termostaten op fra 24º til 28º har været på 1,14 millioner ton CO2. I sommeren 2007 havde næsten halvdelen af alle arbejdspladser indført ‘Cool Biz’, hvilket giver en reduktion på omkring 1,4 millioner ton CO2.

Bortset fra de statslige ministerier har ‘Cool Biz’-ordningen indtil nu været frivillig, men der har været kørt massive informationskampagner og afholdt modeshows med ‘Cool Biz’ beklædning – og fra 2006 har man søgt at udbygge kampagnen til ‘Cool Asia’. Som man kan fornemme af billederne herover, har beklædningsbranchen været hurtig til at fange signalerne, og jeg er sikker på, at japanerne nok skal finde ud af at føre ulasteligheden og kodificeringen af klædedragten videre, selvom det fremover bliver uden slips i sommermånederne.

Opbakningen omkring ‘Cool Biz’ har været så stor, at kunder i stort tal har undgået de stærkt nedkølede bygninger som unødvendigt klimabelastende. Fra sommeren 2007 gik Japans tre største banker også med i ‘Cool Biz’. Lederen af Mitsui Sumitomo bank siger til Wall Street Journal, at han vil søge at få hele finansverdenen til at gå over til ‘Cool Biz’. Så alt tyder på, at ‘Cool Biz’ har bidt sig varigt fast.

Det vrimler med udtalelser om, at man føler sig upåklædt uden slipset, og da jeg for få år siden underviste på et universitet i Japan, ville det være utænkeligt at forelæse eller repræsentere universitetet uden slips. ‘Cool Biz’ er således et opløftende eksempel på, at det på relativt kort tid kan lade sig gøre at ændre dybt indgroede mønstre i en hel befolkning.

I Japan har man traditionelt bygget i træ og papir, da murede huse ville styrte sammen på grund af de hyppige jordskælv. Man har således en lang tradition for at tilpasse sig de skiftende årstider, hvor man om vinteren tilstræbte at varme kroppen frem for bygningen. Det har således været på tale også at indføre en ‘Warm Biz’ for vintermånederne med rullekravesweaters og varm påklædning, så man kunne sænke rumtemperaturen et par gader i vintermånederne. Men det er foreløbig ikke iværksat fra officielt hold.

indlæg oprettet af Jens Hvass

Eriko Arita: Remove your tie – save the planet. Are dress codes key to global warming? Japan Times 30.04.2005.

James Brooke: Is a Salaryman Without a Suit Like Sushi Without the Rice? New York Times 20.05.2005.

Japanese dressing down to battle warming, MSNBC 31.05.2005.

Robert Marquand: Koizumi’s revolution gains momentum, Christian Science Monitor 29.09.2005.

Japan invites Asia to join “Cool Biz” energy saving drive, 17.05.2006.

David Kestenbaum: Japan Trades In Suits, Cuts Carbon Emission (med link til 7:46 min radio-reportage), NPR 02.10.2007.

4 out of 10 Japanese companies have adopted ‘Cool Biz’, Japan News Review 16.07.2007.

Sebastian Moffett: Japan Sweats It Out as It Wages War on Air Conditioning, The Wall Street Journal, 18.09.2007.

Cool Biz’ cut CO2 by 1.4 mil. tons this summer, gov’t claims, Japan News Review 20.11.2007.

Cool Biz campaign, Wikipedia.

Share