Erhvervslivet vil flyve mindre

18. maj 2008

I England har der været voldsomme diskussioner om rimeligheden af en stor udbygning af Heathrow Airport, som allerede i dag med sine fire terminaler er en gigantisk lufthavn, som man alt for let farer vild i. WWF UK har på den baggrund lavet en rapport om erhvervslivets forventninger til deres fremtidige flyrejseforbrug, Travelling Light.

Travelling Light bygger på en enquete-undersøgelse blandt de engelske FTSE 350-firmaer (de 350 største børsnoterede engelske firmaer) foretaget i januar 2008. Og til forskel fra politikernes og luftfartselskabernes forventninger (læs forhåbninger) om stadig stigende flytrafik, viser det sig, at der i de toneangivende engelske virksomheder er en klar forventning om, at man fremover vil bruge flyene mindre.

Det er glædelige nyheder, for flytrafikken er en af de helt store CO2-syndere, og når CO2-kurven stadig kun næsten vender den rigtige vej i de industrialiserede lande, er det fordi transportsektoren (fly, lastbiler og skibsfart) bliver ved med at vokse, så den stort set æder udbygningen med vedvarende energi og energiforbedringer på andre områder.

62 % af de undersøgte virksomheder har allerede reduceret deres forbrug af flyrejser.

Yderligere 24 % er for tiden ved at udvikle planer for at reducere rejseforbruget.

89 % af virksomhederne forventer, at de vil flyve mindre i de næste 10 år.

85 % siger, at videokonferencer kan være med til at mindske deres forbrug af flyrejser.

89 % af virksomhederne tror, at videokonferencer kan øge deres produktivitet.

77 % af virksomhederne tror, at de fremover vil bruge flere togrejser.

56 % af virksomhederne regner med at bruge mere hjemmearbejde.

Rapporten sammenfatter s. 20, at der er tre måder at mindske virksomhedernes CO2-udledninger fra forretningsrejser: Undgå unødvendige møder. Brug rejsefri alternativer som videokonferencer, hvor det er muligt. Brug andre rejseformer som toget, som har mindre CO2-udledning end flyrejser.

Fra WWF UKs hjemmeside er der adgang til en 4:42 min. video om rapporten. Det hedder heri, at hvor flytrafikken i dag står for 13% af Englands CO2-udledninger, vil den i 2050 kunne ende med at stå for størstedelen af udledningerne, hvis den blot fortsætter uantastet.

Man Group er i rapporten s. 23 brugt som eksempel på en virksomhed med kontorer i både Europa og USA, som har indført videokonferencer som del af deres kommunikationsstruktur. De vurderer at have sparet 20 transatlantiske flyveture og 15 europæiske flyveture om måneden, eller 750 ton CO2 og omkring 1 millioner $ om året.

WWF har på baggrund af rapporten lanceret en One In Five Challenge for at stimulere virksomheder til at overflødiggøre hver femte flyrejse. Det er måske ikke revolutionerende, men ‘én ud af fem’ vil immervæk svare til en 20% reduktion. Så det var værd at overveje at introducere en tilsvarende kampagne i Danmark.

indlæg oprettet af Jens Hvass

Travelling Light. Why the UK’s biggest companies are seeking alternatives to flying, WWF 2008 (pdf).

Peter Keiding: Erhvervslivet efterlyser klimaregulering, Information 27.05.2008.

Share