Dokumentar om ‘Cradle to Cradle’: Waste = Food

21. august 2008

Løsningen? er en tankevækkende hollandsk udsendelse om forbrug og produktion, som kan ses mandag den 25.08. kl. 21.40 på DR2 – og nederst i dette indlæg i den originale engelske udgave. Dokumentaren giver et fint indblik i det ‘vugge til vugge’-koncept, som kemikeren Michael Braungart og arkitekten William McDonough har udviklet.

Affaldsproduktionen er enorm på verdensplan, og hvis ikke vi ændrer den nuværende praksis, vil vi snart have transformeret størstedelen af jordens ressourcer til affaldsbjerge. Heroverfor giver Braungart & McDonoughs koncept håb: hvis affald kunne blive føde for biosfæren og teknosfæren (den menneskelige produktion), kan produktion og forbrug gøres på klodens betingelser.

I ‘vugge til vugge’-perspektivet handler det ikke blot om at minimere og ressourcebespare, men om at sikre sig, at begrebet spild og affald ikke forekommer. Ved systematisk at gennemgå alle processer, kan fænomenet affald elimineres, og overskud fra én proces bliver råmateriale i en anden i en stadig procesuden spild. ‘Cradle to Cradle’ har fået en næsten folkebevægelsesagtig gennemslagskraft i Holland, og nogle ser det som fundamentet for den næste industrielle revolution.

Waste = Food, som i 2006 blev tildelt en Sølvdrage ved Beijing International Science Film Festival, følger Braungart & McDonoughs arbejder i Kina, hvor man har udfoldet ‘vugge til vugge’-konceptet i bymæssig skala, samt en række samarbejder med firmaer som Ford og Nike. Rigtigt implementeret har ‘vugge til vugge’-perspektivet et kolossalt økonomisk og bæredygtighedsmæssigt potentiale – en obligatorisk video for alle beslutningstagere.

.xxx
Waste = Food, 49:23 min Vimeo video.

I 2002 udgav McDonough og Braungart bogen Cradle To Cradle. Remaking the Way We Make Things. Se mere om ‘vugge til vugge’-konceptet på McDonoughs hjemmeside mcdonough.com.

indlæg oprettet af Jens Hvass

Søren Lyngsgaard og Martin Fluri: Opskriften på bæredygtig vækst, Information 22.05.2008.

Se også tidligere blog-indlæg: William McDonough: The wisdom of designing Cradle to Cradle.

Share

3 kommentarer

  1. Cradle to cradle - a green revoltion is happening « Trashprint’s Weblog pings back:

    […] to cradle – a green revoltion is happening The text in this link is in danish but the VIDEO is in English – dont miss […]

  2. Tor.dk» Blog Archive » Kom til miljøaften med musik og masser af mening: pings back:

    […] om deres arbejde, som hed Løsningen? (se den i engelsk udgave i blog-indlægget: Dokumentar om ‘Cradle to Cradle’: Waste = Food). Der er en lang artikel om Michael Braungart i What is Enlightenment? Nr 38: Ecology, Politics, […]

  3. Stuff den 13. Februar 2009 - Eeze pings back:

    […] Video om cradle to cradle – “waste=food” […]

Der er i øjeblikket lukket for kommentarer.