World Business Summit on Climate Change, 24.-26. maj

24. maj 2009

Fra i dag er der World Business Summit on Climate Change i København, hvor omkring 700 af verdens forretningsledere mødes i Bella Centeret for at drøfte erhvervslivets bidrag til den transformation fra fossilt baseret samfund til et samfund på vedvarende energi. Deltagelse kræver invitation, men fra copenhagenclimatecouncil.com kan man være med via webcast.

På dagens program kan man opleve Al Gore kl. 14.00-14:25; og 16.30-16.45 kan man opleve IPCCs leder, Rajendra Pachauri. I løbet af konferencens tre dage er der serier af workshops og paneldiskussioner inden for forskellige sektorer som skibsfart og luftfart. Se Summit Brochure (pdf) og Summit Program (pdf).

Connie Hedegaard deltager i dagens paneldiskussion med temaet ‘Getting to Copenhagen’ kl. 17.00-18.00. I en netop udsendt pressemeddelelse fra Klima- og Energiministeriet hedder det: “‘Den store tilslutning til erhvervstopmødet er et klart signal om, at klimasagen ikke bare er en politisk sag eller en ‘feel-good’-sag. Det er benhård business – og et afgørende marked at være i front på’, siger klima- og energiminister Connie Hedegaard: ‘Vi har længe talt om visioner. Erhvervslivet har i de kommende dage en enestående mulighed for at komme med deres bidrag til, hvordan vi når frem til at realisere visionerne.’

De politiske klimaforhandlinger, der foregår i FN-regi, kulminerer i COP15 i december i år. Klimaaftalen skal levere den politiske platform for en fremadrettet håndtering af klimaforandringerne. Men politikerne har også brug for erhvervslivet og for at erhvervslivet integrerer udfordringerne ved klimaforandringerne i deres forretningsplaner: ‘Erhvervsledernes aktive involvering og lederskab er alfa og omega for klimasagens forankring i verdensøkonomien’, siger Connie Hedegaard.”

Al Gore taler på World Business Summit on Climate Change

Et sådant erhvervstopmøde åbner et dilemma. Nu mødes de store firmaer, som qua deres vækstambitioner og manglende ansvarlighed overfor den globale virkelighed har skabt ikke bare det klimaproblem, vi er ved at vågne til, men nok så meget har genereret drømme og produkter til en fundamentalt ubæredygtig livsstil, som har slidt kloden ned til sokkeholderne. Skal de samme virksomheder nu tjene store penge på at rette op på konsekvenserne af deres grådighed og kortsigtede profitperspektiver? Og er de virkelig de rette at overdrage opgaven at vende skuden?

Der er ikke noget entydigt svar på sådanne spørgsmål, men vi vil i de kommende dage se demonstrationer rettet mod topmødet og det forhold, at virksomhederne får en alt for stærk plads i udformningen af den kommende klimaaftale.¹

Og hvis den nødvendige hurtige omlægning til fossilfrit samfund skal lykkes, er det uomgængeligt vigtigt, at industrien bliver holdt i langt strammere og langt mere visionære tøjler, end den har været under udfoldelsen af det industrielle samfund. Mange af de mere fremsynet-ansvarlige virksomheder har da også et stærkt ønske om at få sat ultraskarpe rammebetingelser for produktion og innovation, som får sat en stopper for den udbredte greenwashing af produkter og tiltag, som ikke gør hvad de skal, mens de stimulerer produkter, innovation og tiltag, som peger entydigt mod etableringen af det postfossile samfund.

Copenhagen Climate Council er et initiativ af Mandag Morgen.

indlæg oprettet af Jens Hvass

Jørgen Steen Nielsen: ‘Hold grabberne fra vores klima’, Information 20.05.2009.¹

Kristian Bach Petersen: Aktivister lover ballade, Berlingske 19.05.2009.¹

Søren Kassebeer: Aktivister i aktion mod klimatopmøde, Berlingske 24.05.2009.¹

Seminar: Kampen om EU’s klimapolitik, modkraft.dk.¹

Claus Kragh: Hård kritik af dansk klimasatsning, business.dk 22.05.2009.

Bent Højgaard Sørensen: Klima-træf med globale topnavne i København, Berlingske 24.05.2009.

Claus Kragh: Barroso elsker Danmark, Berlingske 24.05.2009.

Claus Kragh og Bent Højgaard Sørensen og Søren Springborg: Al Gore: Klimaaftale skal på plads i år, Berlingske 24.05.2009.

Jacob Nielsen: FN-chef holder dundertale i København, Politiken 24.05.2009.

Jacob Nielsen: Al Gore vil have ny økonomisk orden, Politiken 24.05.2009.

Charlotte Aagaard: Planlagt klammeri, Information 25.05.2009.

Gerard Wynn and Anna Ringstrom: Green Industry Demands Low-Carbon Dollars, Reuters 27.05.2009.

Jørgen Steen Nielsen: Erhvervsledere kræver ambitiøs klimahandling, Information 27.05.2009.

Share