The Carbon President

22. juni 2011

Først på måneden tog grundlæggeren af 350-bevægelsen Bill McKibben bladet fra munden i en frontal kritik af Barack Obamas klimaindsats.¹

Da Obama kom til magten, stod det for mange som det store håb for klodens fremtid. Han forstod, at noget måtte gøres, han havde begavelsen til at vende det fossile amerikanske samfund, han talte om “a planet in peril”, han ansatte folk omkring sig som John Holdren, som forstod klimavidenskaben og nødvendigheden at en hurtig radikal indsats, han lovede at råde bod på forgængernes fornægtelse af klimaproblematikken og gøre en indsats for at tæmme de stigende verdenshave. Han talte om håb og om forandring.

I stedet har han åbnet for nye tikkende miljøkatastrofer med øget dybhavs olieeftersøgninger, han har stimuleret yderligere amerikansk kuludvinding og er i gang med at lægge forsyningsrør til den nok mest beskidte olie-forekomst, de store tar sand-reserver fra Alberta-regionen i Canada. Alt sammen et resultat af den lobbyist-befængte situation i Washington, som han ville rense ud i. Nu nåede han kun at støtte atomkraft-industrien med store lånepakker, før han måtte opgive yderligere klima-lovgivning. Kul- og olieindustriens massive lobbyisme og misinformationskampagner har effektivt blokeret for enhver begavet udvikling i USA. Og den “New Green Deal”, som en overgang var lige ved at tegne sig,

I dag har Al Gore så taget bladet fra munden med en stor artikel i Rolling Stone, Climate of Denial,² som samtidig er sendt ud over AP³ og tilgængelig i hundredvis af medier kloden over. Hvor mange har mon ikke læst artiklen, når den udkommer på tryk 7. juli?

“Obama has never presented to the American people the magnitude of the climate crisis,” skriver Al Gore: “He has not defended the science against the ongoing withering and dishonest attacks. Nor has he provided a presidential venue for the scientific community … to bring the reality of the science before the public.”³

Gore slutter sin artikel sådanher: “The climate crisis, in reality, is a struggle for the soul of America. It is about whether or not we are still capable – given the ill health of our democracy and the current dominance of wealth over reason – of perceiving important and complex realities clearly enough to promote and protect the sustainable well-being of the many. What hangs in the balance is the future of civilization as we know it.”²

Hvis man spoler tilbage til november 2008, umiddelbart inden Obamas indsættelse, var der vitterligt grund til at håbe, at USA med Obama endelig ville lægge kursen om: “Så snart jeg indsættes i embedet, kan I være sikre på, at USA endnu en gang vil engagere sig energisk i disse forhandlinger og hjælpe med at lede verden frem mod en ny æra af globalt samarbejde på området for klimaforandring”, sagde Obama i et videobudskab til et en klimakonference for amerikanske guvernører: “Det er nu, at tiden er kommet til at konfrontere denne udfordring en gang for alle. Udsættelser er ikke længere en mulighed. Fornægtelse er ikke længere en acceptabel respons. Risiciene er for høje, konsekvenserne for alvorlige” – se tidligere blog-indlæg: Obama giver klare signaler om amerikansk klimapolitik.

Lige nu tegner det til, at Obama bliver præsident for endnu en periode. Men der venter en lang valgkamp forude, og endda kan man ikke tage det for givet, at Obama genvinder de flertal i Senatet og i Repræsentanternes Hus, som giver mulighed for at løfte klimaudfordringen.

Se tidligere blog-indlæg: Obamas tale ved COP15, Amerikansk klimasabotage, John Holdren: 350 ppm bedre end 450 ppm, An almost green deal, James Hansen: Brev til Michelle & Barack, Obama giver klare signaler om amerikansk klimapolitik, Bill McKibben: President Obama’s Big Climate Challenge, Amerikansk lovforslag om 80% CO2-reduktion på vej samt Al Gore erklærer sin støtte til Barack Obama.

indlæg oprettet af Jens Hvass

Bill McKibben: Barack Obama, the carbon president, The Guardian 03.06.2011.¹

Tomgram: Bill McKibben, Obama Strikes Out on Global Warming, TomDispatch.com 02.06.2011.¹ (samme artikel som i The Guardian, her introduceret af Tom Engelhardt)

Al Gore: Climate of Denial. Can science and the truth withstand the merchants of poison? Rolling Stone 22.06.2011.²

Dina Cappiello: Gore: On global warming, Obama has changed little, Bloomberg Businessweek 22.06.2011.³

Damina Carrington: Al Gore’s rallying call: ‘Climate crisis is a struggle for the soul of America’, The Guardian 23.06.2011.

Share