Rio+20: Erfaringer fra økosamfundene

16. juni 2012

.

Ecovillage – en 6:47 min. video om et irsk økofællesskab i Cloughjordan.

Da vi i 2009 afholdt Klimabundmøde parallelt med Klimatopmødet i København, var det blandt andet i samarbejde med LØS, Landsforeningen for Økosamfund, GEN, Global Ecovillage Network. Med indrejsende fra økosamfund i alle dele af verden blev et tilbagevendende tema igennem de to uger, hvordan vi kunne gøre brug af erfaringerne fra disse små idealsamfund i storbyernes ofte mere uoverskuelige og umedgørlige virkelighed. For i økosamfundene fandt man mennesker, som på mange måder havde indrettet sig som RIO+20-konferencen efterspørger for hele verden, med en høj grad af livskvalitet og harmoni med omgivelserne samtidig med, at man havde en klimabelastning og et økologisk fodaftryk, som kloden kunne bære … måske ikke fuldt ud i alle henseender, men i fuld gang med at skabe fremtiden. Der ligger i økosamfundene en vital fond af viden om, hvordan vi fremover kunne indrette os.

Derfor var det glædeligt at se, at mange af de video-eksempler, som man har medtaget på hjemmesiden The Future We Want – som er lavet for at alle verden over kan være med til forud for Rio+20 at formulere den verden, de ønsker – beskriver tilværelsen i økofællesskaberne. En anden kategori af videoerne beskriver forskellige aspekter af Urban Farming og transformationerne af bymiljøerne. Gennem at bringe livet tilbage på landet og fødevare-produktionen og det nære samfund ind til byen giver de tilsammen en fin introduktion til nye måder og muligheder på by-land-aksen.

Jeg har samlet et udvalg af videoerne herunder.
.


.
The Ecovillage at Currumbin – en 13:40 min. video fra et australsk økosamfund i Currumbin, hvor man er gået sammen med den oprindelige befolkning om at finde en anden måde at være til stede i landskabet på.
.


.
The EcoVillage at Ithaca – en 13:01 min. video fra et amerikansk økofællesskab i staten New York. Særdeles attraktivt og med et ressourceforbrug som ligger radikalt under det gennemsnitlige i USA. Er nu i gang med at planlægge det tredje enhed, hvor alle 40 boliger bliver passive solhuse.
.


.
New York Farm City – en 6:47 min. video med glimt fra Urban Farming-projekter i New York.


.
Will Allen: The Urban Farmer – en 2:09 min. video fra et Urban Farming-projekt i Harlem. “We are not only growing food. We are also growing communities!”


.
Vancouver’s 6 Acre Living Roof – Growing Cities Series – en 4:31 min. video om en stor tagflade i Vancouver, hvor man har genskabt en biotop, som minder meget om strandengene langs British Columbias kyster.

Se hele paletten af videoer på futurewewant.org.

Se øvrige blog-indlæg om Rio+20.

Ban Ki-moon: The Future We Want, New York Times 23.05.2012.

 

Share