Klimabilleder og klimakommunikation

20. november 2016

.
Den kun 3:43 min. video herover, som Carbon Brief har lavet under COP22 i Marrakech, bringer et interview med Adam Corner, som er forskningsleder ved Climate Outreach. Her har man fokuseret på, hvordan man kommunikerer klimaproblematik, så modtageren rent faktisk lytter i den anden ende, i første omgang hvilke ord og begreber, man bruger til at beskrive klimaforandringer og klimaudfordringer. Men i høj grad også hvilke billeder, vi bruger til at illustrere artikler og kommunikere problemstillinger med.

Ofte er de billeder, der følger med klimakonferencer som den i Marrakech, billeder af politikere og forhandlere, man kender – slutbilledet med de rejste arme som begejstret billede af, at noget er lykkedes efter endnu et års forberedelser. Og ikke ubetydelig del af alle artikler om klima viser skorstene, som udspyr deres røg og damp i atmosfæren, eller mennesker, som reddes i gummibåde i oversvømmede byer. Men er det vitterligt de billeder, som fænger? – som forklarer ? – som giver artiklen en ny dimension af forståelse? – eller som i bedste fald giver en næsten flash-agtig aha-oplevelse? Og er der billeder, som blot får os til at føles os uformående og til at vende os bort for i stedet at koncentrere os om, hvad vi skal lave til aftensmad?

Jeg er selv meget billedglad, har måske hang til det æstetiserende, som ikke nødvendigvis kommunikerer historien i detaljer, men omvendt er med til at skabe det bedvidsthedsrum – den lille tænkepause – som gør, at man lader sig suge ind i en fortælling. Nogle gange er det interessant at få et ansigt på, ikke mindst for at menneskeliggøre at anonymt korps af aktivister og forhandlere. Men jeg er også vild med gode grafer, der formår at udfolde en problematik og give den en ny visuel nøgle, selvom det givet ikke er flertallets naturlige præferencer. Faktisk kan jeg føle mig stimuleret til at skrive et blog-indlæg alene ud fra at have set et begavet stykke grafik – vel vidende, at de fleste ikke tænder på grafer. Så de kommer ofte først som anden eller tredje illustration, hvor de kan være helt centrale for at forstå en kompleks problemstilling.

Climate Outreach præsenterer sig selv i et projekt om Climate Visuals, som er lavet her forud for COP22, på denneher måde: “Climate Outreach (formerly COIN) are one of Europe’s leading experts on climate change communication, bridging the gap between research and practice. Our charity is focused on building cross-societal acceptance of the need to tackle climate change. We have over 10 years of experience helping our partners find their climate voice – talking and thinking about climate change in ways that reflect their individual values, interests and ways of seeing the world. We work with a wide range of partners including central, regional and local governments, charities, business, faith organisations and youth groups.”

Rapporten Climate Visuals (et projekt hvor Adam Corner har været projektleder) er blot 21 sider lang og værd at klikke igennem for dens billedanalyser, som baserer sig på, hvordan en række mennesker i Storbritannien, Tyskland og USA har reageret på billederne.

Rapporten fastslår, at langt de fleste illustrationer fra COP21 var enten billeder af ledende forhandlere fra selve forhandlingerne, Laurent Fabius, Christiana Figueres, osv. eller billeder fra uden for konferencen, som viste iscenesatte protestbilleder. Klima- og miljøbevægelsen skaber i stadig stigende grad pressefoto-egnede tableauer. Men ifølge Climate Visuals kommunikerer sådanne billeder sjældent uden for “the green bubble” af mennesker, som allerede er med på budskabet. Der er mere kommunikativ kraft i billeder af mennesker, som er direkte berørt af problemerne, oprindelige folkeslag osv.

Der er undtagelser. Ved COP21 var billedet af de i tiusindvis af par af sko, som protesterede, selv i en situation, hvor det ikke var tilladt at demonstrere, et klart indfangende billede med stor emotionel dybde. Jeg var selv vild med billedet af gul maling på gaderne, hvor trafikken rundt om triumfbuen malede en gigantisk sol over Paris’ stjerneplads, selvom det klart var mere abstrakt. Og den serie af billeder fra mere end 150 lande i hele verden, hvor mennesker på samme dag i september 2009 lavede 350-formationer og tog billeder deraf var en stærk og tidlig illustration af det globale i udfordringen. Måske ikke klokkeklar kommuniksation til hele verden, men en fantastisk måde at fastlå en for menneskeheden vigtig størrelse. Det billede vi ved den lejlighed lavede på Rådhuspladsen, nåede da også på forsiden af New York Times. Ikke fordi det var særlig godt – det var et rigtig regnvådt billede – men fordi det varslede en global opmærksomhed på det forestående COP15 klimatopmøde i 2009.

I undersøgelserne af, hvilke billeder, som kommunikerede godt, var der overraskende god respons på billeder, hvor mennesker sætter solceller op eller efterisolerer deres hus – der synes i det løsningsorienterede at ligge noget positivt. Humor er heller ikke at foragte. Rapporten Climate Visuals munder ud i 7 anbefalinger, som jeg har kopieret ind herunder:

1 Show ‘real people’ not staged photo-ops

A person expressing an identifiable emotion is powerful. But our discussion groups favoured ‘authentic’ images over staged photographs, which they saw as gimmicky or even manipulative. Politicians – notoriously low on credibility and authenticity – attracted some of the lowest scores (in all three nations) in our survey.

2 Tell new stories

Images that participants could quickly and easily understand – such as smokestacks, deforestation, and polar bears on melting ice – tended to be positively rated in our online survey (which captured rapid responses to images, rather than deeper debate). Familiar, ‘classic’ images may be especially useful for audiences with limited knowledge or interest in climate change, but they also prompted cynicism and fatigue in our discussion groups. They are effective ways of communicating to an audience that ‘this story is about climate change’. But is it a story they want to hear? Less familiar (and more thought-provoking) images can help tell a new story about climate change, and remake the visual representation of climate change in the public mind.

3 Show climate causes at scale

We found that people do not necessarily understand the links between climate change and their daily lives. Individual ‘causes’ of climate change (such as meat-eating) may not be recognised as such, and if they are, may provoke defensive reactions. If communicating the links between ‘problematic’ behaviours and climate change, it is best to show these behaviours at scale – e.g. a congested highway, rather than a single driver.

4 Climate impacts are emotionally powerful

Survey participants in all three nations were moved more by climate impacts – e.g. floods, and the destruction wrought by extreme weather – than by ‘causes’ or ‘solutions’. Images of climate impacts can prompt a desire to respond, but because they are emotionally powerful, they can also be overwhelming. Coupling images of climate impacts with a concrete behavioural ‘action’ for people to take can help overcome this.

5 Show local (but serious) climate impacts

When images of localised climate impacts show an individual person or group of people, with identifiable emotions, they are likely to be most powerful. But there is a balance to be struck (as in verbal and written communication) between localising climate change (so that people realise the issue is relevant to them) and trivialising the issue (by not making clear enough links to the bigger picture).

6 Be very careful with protest imagery

Images depicting protests (or protesters) attracted widespread cynicism and some of the lowest ratings in our survey. In our discussion groups, images of (what people described as) ‘typical environmentalists’ only really resonated with the small number of people who already considered themselves as activists and campaigners. Most people do not feel an affinity with climate change protesters, so images of protests may reinforce the idea that climate change is for ‘them’ rather than ‘us’. Protest images involving people directly affected by climate impacts were seen as more authentic and therefore more compelling.

7 Understand your audience

Unsurprisingly, levels of concern/scepticism about climate change determined how people reacted to the images we tested. But other differences emerged too – images of ‘distant’ climate impacts produced much flatter emotional responses among those on the political right. Images depicting ‘solutions’ to climate change generated mostly positive emotions – for those on the political right, as well as those on the left.

Se øvrige blog-indlæg tagged COP22: Strøtanker om COP22 i Marrakech 7.-18. novemberRoad to COP22 – en videorapport fra MarokkoHvad skal der til på kort sigt for at holde 1,5°C-målsætningen?UNEP Emissions Gap Report: Hvad skal der til for at holde 1,5°C?COP22: The CVF Marrakech Communique og COP22: Marrakech Action Proclamation.

Se blog-indlæg tagged COP18COP19COP21.

Climate Visuals Towards a new visual language for climate change: An evidence-based Briefing for COP22 and beyond, Climate Outreach november 2016 (pdf).

 

 

Share