Et valg med klimaperspektiver

27. september 2012

Op til det amerikanske præsidentvalg opdaterer Huffington Post løbende dette Election Dashboard. Det er skabt på baggrund af hundredvis af enkeltmålinger. Det amerikanske valg afgøres stat for stat, og den kandidat som kan samle mindst 270 valgmandsstemmer, bliver præsident. Man kan således godt blive præsident uden at have flertal af befolkningen bag sig, hvis man blot vinder flertallet af valgmændene.

Mange stater er hhv. sikre republikanske stater (de mørkerøde) og sikre demokratiske stater (de mørkeblå), og man vil se, at Obama og Romney her i slutspurten op til valget den 6. november vil fokusere deres indsats præcist i de områder, hvor de er nødt til at sikre en lille fordel, som når Demokraterne lægger deres konvent i North Carolina (den gule, som lige nu er helt åben). Kortet opdateres løbende, og man kan abonnere på de seneste opdateringer via et RSS-feed. Som man kan se til højre, har North Carolina inden for det seneste døgn skiftet kategori to gange. Under selve kortet kan man stat for stat se, hvem som vandt ved de seneste tre præsidentvalg.

Som det ser ud nu, står Obama til et vinde komfortabelt – her 6 uger inden valgdagen står Obama til at vinde 332 valgmænd overfor Romneys 191. Men meget kan endnu ske frem mod valgdagen. Hvis blot en stat som Florida glipper (den største af de lyseblå blokke på den øverste sammentællingslinje) – og republikanerne har gjort hvad de kunne for at besværliggøre valget for typiske Obama-vælgergrupper i Florida – så er situationen allerede langt mere åben. Så vælgerne i disse svingstater vil i de kommende uger blive tæppebombet med reklamer, systemariske opringninger osv.

Det amerikanske valg angår ikke kun amerikanerne. Tværtimod vil afgørelsen i den grad være afgørende for, om der er nogen chance for at få en global klimaløsning. Men indtil nu har klimaet spillet en meget lille rolle i den amerikanske valgkamp. Ingen af siderne synes at have mod på at åbne for spørgsmålet, for selvom et pænt flertal af den amerikanske befolkning er uenig med den republikanske klimafornægtelse, som med Tea Party-bevægelsens annektering af det republikanske parti har nået skingre former, så er det ikke givet, at klimaspørgsmålet formår at flytte vælgerne i svingstaterne.

Klimamæssigt blev valget på et tidspunkt præsenteret som et valg mellem bakgear og første gear. Hvor der ikke er tvivl om, at den globale klimaindsats får det svært, hvis Mitt Romney lykkes at vinde, så er det omvendt uklart, hvor højt Obama med yderligere fire år vil prioritere klimaspørgsmålet – eller måske rettere overhovedet vil kunne prioritere klimaspørgsmålet. For med den nuværende Tea Party-retorik vil det kræve, at han opnår et arbejdsdueligt flertal i begge kamre.

En række af de blå (demokratiske) stater er kulstater, og endnu flere er ved at tage hul på skifergasudvinding. Så det er ikke nok med en spinkel valgsejr til Obama. Hvis der skal være arbejdsro til at USA endelig påtager sig sit klimamæssige lederskab, vil det kræve et arbejdsdueligt flertal i begge Kongressens kamre, hvor man ikke i tide og utide skal fifle med lovgivningen for at købe de sidste mandater.

Huffington Posts Election Dashboard har en løbende opdateret prognose for Kongressens to kamre,  Senatet og Repræsentanternes Hus. Herover er det Repræsentanternes Hus, hvor republikanerne efter et godt midtvejsvalg i 2010 fik et solidt flertal og derfor effektivt har kunnet blokere for de mest “demokratiske” beslutninger. Der går 218 mandater til et flertal, så selvom Obama og demokraterne står til at vinde nogle nye pladser, så skal man ind og sikre sig selv 10-12 af dem, som nu står som ‘sikre’ republikanske mandater.

Herover er det Senatet, hvor Demokraterne i dag har 53 ud af 100 sæder. Her er kun halvdelen på valg, og her tegner billedet til at det nye senat får nogenlunde på samme sammensætning. I Senatet er der særlige regler, som gør, at beslutninger, hvor der kun er et lille flertal kan blive trukket ud i det uendelige, så det effektive senat skal helst have et flertal på 60 ud af de 100 sæder. Det vil kræve, at tre nu ‘sikre’ republikanske sæder bliver demokratiske, og dermed at scenen rykker sig markant her i de sidste uger op til valget.

Selvom Obama lige nu står til at få yderligere fire år i Det Hvide Hus, så skulle han gerne lægger lidt mere afstand til Romney, hvis han skal have et komfortabelt og arbejdsdueligt flertal til sin anden valgperiode. Et sådant valg ville gøre, at man kunne håbe på, at klimaforhandlingerne ved COP18 i Doha i slutningen af november kommer et solidt skridt videre.

Se tidligere blog-indlæg: Donald Brown: Romneys klimafornægtelse, Republikanske afveje, Not my cup of tea, Heartland Institute – i klimafornægtelsens hjerte og Hovedet i busken.

indlæg oprettet af Jens Hvass

Election Dashboard. The current view of the 2012 presidential election, Huffington Post.

Arthur Neslen: Mitt Romney raises EU concerns for climate talks, The Guardian 25.09.2012.

Per Thiemann: Bush-spindoktor forudser, at Romney taber præsidentvalget, Politiken 02.10.2012.

Obama says the real Mitt Romney didn’t show up to debate, 3:42 min. YouTube video 04.10.2012.

Igor Volsky: At Last Night’s Debate: Romney Told 27 Myths In 38 Minutes, Thinkprogress 04.10.2012.

John Cassidy: Cassidy’s Count: Romney Bounce Changes Electoral Map in His Favor, The NewYorker 08.10.2012.

 

Share

2 kommentarer

  1. Jens Hvass kommentarer:

    3. oktober: Har fulgt med på Huffington Dashboard de seneste dage, og mandat-prognosen har været uændret, selvom en række både røde og blå stater næsten dagligt har skiftet mellem hhv. mørk og lys. Men allerede her få timer efter Obamas og Romneys første direkte debatduel, hvor der er bred enighed om, at Romney klarede sig godt, er både Virginia og Florida gået fra svag Obama-føring (lyseblå) til lige (gul), og så er stillingen pludselig 290-191. Senere samme dag skifter Virginia til lyseblå, så Obama står til 303 valgmandsstemmer – og dermed håb om et valgresultat, som giver demokraterne et arbejdsdueligt flertal i begge kamre.

  2. Jens Hvass kommentarer:

    Det vil fortsætte med at skifte frem til valgdagen, men her blot to døgn efter den første af de tre afsluttende debatter mellem Romney og Obama kan man se, at det faktisk har flyttet på mandagprognoserne. Obama står stadig til at få flest, men nu kun 281 overfor 206.
    Colorado, Florida og Virginia er lige nu på vippen (gule), mens North Carolina er blevet svagt republikansk og Obamas forspring i Nevada og Ohio er skrumpet.
    Men så er der kommet nye jobtal, som viser at arbejdsløsheden er den laveste i 15 år – og at Obamas økonomiske politik virker, til trods for at den har været søgt systematisk saboteret fra republikanerne. Så prognoserne kan meget vel hurtigt vende til yderligere fremgang til Demokraterne.

Der er i øjeblikket lukket for kommentarer.