Sandy bryder klimatavsheden

29. oktober 2012

Det nordøstlige USA er i disse dage vidne til et helt usædvanligt vejrfænomen, en tropisk storm, Sandy, som har bevæget sig endog meget langt nordpå og netop i disse timer trækker ind over land i det nordøstligste USA.

Ingen ved endnu, hvor voldsomt, det kommer til at foregå – men der er varslet markante regnfald, vindstyrker af op til stormstyrke, og tre meter stormflod, en cocktail som vil lave alvorlig ravage langs de nordøstlige kyster i de kommende døgn, og foreløbigt tegner det meget voldsomt. Sandy går på land syd for New York med det dybeste lavtryk, som er målt i USA nogensinde. Som man kan se af det lille kort herover, som findes i større størrelse nedenfor, vil Sandy husere det meste af ugen. Efterhånden trækker orkanens centrum ind over Canada, og forventes fredag og lørdag at passere hhv. Montreal og Quebec. Hvor voldsomt det bliver, og hvor længe Sandy holder pusten inde over land, kan ingen endnu vide. Men der har været tale om op imod 10 mio. mennesker uden strøm i op til en uge, det store beredskab er aktiveret, New Yorks toge, busser og undergrund er blevet indstillet i løbet af dagen og New Yorkerne har hamstret som vilde.

Den amerikanske valgkamp, som igennem de sidste mange måneder har skubbet stort set alt andet i baggrunden, er for et øjeblik sat på standby. Både Obama og Romney har måttet indstille en lang række aktiviteter – Obama er rykket tilbage til Det Hvide Hus for at stå i spidsen for beredskabsarbejdet, Romney er blæst inde i en lille flække i Ohio med kun 10.000 indbyggere, hvorfra han, samtidig med at han og konen ved en fundraiser-event karakteriserede Obama som umoden, over fjernsynet kunne se Obama som statelig statsmand dirigere forsvaret mod den indtrængende fjende og få forærende ikke bare ros fra republikanske senatorer for sin indsats, men nok så meget en uvurderlig taletid, hvor folk må forventes at høre efter – til forskel fra den tæppebombning med valgspots, som på nuværende tidspunkt er ved at drive folk til vanvid. Begge må de regne med at ændre deres kampagneplaner radikalt for de kommende dage, for flytrafikken vil være stærkt begrænset i store dele af svingstatsområdet.

Det er som om at det klima – og den klimaudfordring – som både Obama og Romney er gået i en stor bue udenom, her i allersidste øjeblik på sin helt egen måde insisterer på alligevel at være med i valgkampen. Mike Tidwell, leder af Marylands Chesapeake Climate Action Network og forfatter til bogen The Ravaging Tide (2006) siger i en artikel i dagens Huffington Post: “The irony is that the two presidential candidates decided not to speak about climate change, and now they are seeing the climate speak to them,” … “That’s really what’s happening here. The climate is now speaking to them – and to everyone else.”¹

Herover et øjebliksbillede af Sandy tirsdag morgen 8 AM EST, hvor orkanens øje allerede er rykket ind over land (fra www.hint.fm).

Året igennem har USA haft et på alle måder ekstraordinært vejr, og hvor meteorologer indtil for nylig har været tilbøjelige til at sige, at klimaforandringer er langsigtede forandringer, mens det vi har nu er vejr og uvejr, så er det faktisk lykkedes meget fornemt at demonstrere, at der ikke bare er tale om ustabilt vejr, men at det, som for blot få år siden var særligt varmt eller voldsomt er en ny normal, og at det register, som vejret udspiller sig i, har forrykket sig (se blog-indlægget Terningerne er kastet).

Så man kan med stor ret sige, at den tørke, som har præget store dele af USA i år og det at et fænomen som Sandy bliver så voldsomt, som det gør, har med klimaforandringer at gøre – nærmere bestemt menneskeskabte klimaforandringer. Således er der områder i Atlanterhavet ud for den amerikanske østkyst, hvor havtemperaturen lige nu er 5ºF højere end normalt, hvilket er medvirkende til, at en tropisk orkan kan nå så langt nordpå og endda opretholde sin kraft. Chris Mooney opregner i artiklen Did Climate Change Supersize Hurricane Sandy? i Mother Jones 5 grunde til fænomenet Sandy: 1. Precipitation, 2. Storm surge, 3. Ocean temperatures, 4. Massive size og 5. Hybrid storms and climate change.²

Hvad Sandy kommer til at betyde for valgkampen, er endnu svært at sige. Det vil på den ene side besværliggøre arbejdet med at få folk til at stemme forud – en strategi, som ikke mindst Obama har satset meget på, fordi han har langt flere potentielle vælgere i de grupper i samfundet, som normalt er mindre tilbøjelige til at stemme. Men omvendt giver det ham en enestående mulighed for at stille sig i spidsen for nationen som “commander in chief”, hvilket han, hvis han ellers gør det rigtigt, kan vinde rigtig mange stemmer på. Der vil i den givne situation være en øget tendens til at slutte op om ham.

Én ting har Sandy allerede formået – den til tider næsten knugende tavshed om klimaet, som denne amerikanske valgkamp har budt på, er brudt. Der tales om klimaforandringer over alt. Og selv dér, hvor det ikke kobles i medierne – en undersøgelse tidligere på året viste, at republikansk orienterede medier systematisk i omtalen af vejrfænomener undlod at forbinde med klimaforandringer (se blog-indlægget Disconnecting the dots) – er der ingen tvivl om, at det kobles i den enkelte. De billeder, man lige nu kan se af Sandys landgang er endog meget voldsomme.

Allerede før Sandy trådte ind på scenen, stod Obama til at vinde præsidentvalget. Han fører småt men stabilt i stort set alle svingstater, selv i Florida og North Carolina, hvor Romney stadig er en anelse foran, nærmer kurverne sig dag for dag, at Obama også kan få flertal hér (se New York Times’ Swing State Tracker).

To forhold, det at Obamas kampagne har fået så mange til at stemme tidligt, og det at mange unge Obama-vælgere kun har mobiltelefon og dermed er underrepræsenterede i de oftest telefonopkaldsbaserede polls, gør, at han sandsynligvis ligger lidt bedre end de mange daglige målinger. Obama og demokraterne står også til at (gen)vinde flertallet i Senatet, hvorimod det indtil nu har set helt umuligt ud at røre ved Republikanernes flertal i Kongressen. Her skal der noget meget voldsomt til – og selvom det nok mest er ønsketænkning, kunne det være en repolarisering omkring klimaspørgsmålet, udløst af Sandy. For selvom der er mange tvivlere i den amerikanske befolkning efter års massive misinformationskampagner finansieret af den fossile industri, så er der et markant flertal, som anerkender, at klimaforandringer er en realitet og er menneskeskabte, og at der forestår en reel klimaudfordring. Faktisk er det påvist, at et flertal af svingstatsvælgerne forstår klimaudfordringen (se blog-indlægget  Det klimaløse valg). Langt de fleste amerikanske vælgere har for længst besluttet sig, så valgkampagnerne har længe fokuseret på de ganske få procent, som endnu ikke var afklarede. Men måske en størrelse som Sandy kunne nå ind og rokke selv ved dem, som havde besluttet sig. Det er i hvert fald noget i den stil, der skal til, hvis demokraterne skal genvinde Kongressen.

Herunder har jeg samlet en håndfuld af aftenens tweets:

Fra Bill McKibben:

So, Mr. Romney. Pls explain again why ‘slowing the rise of the oceans’ is such a silly plan.

Ocean water temps are 5 degrees warmer than normal from FL to Canada. That’s called hurricane fuel http://t.co/eXp1CZye.

Suggestion: Why can’t we name hurricanes for oil companies? “Exxon is coming ashore all along the Jersey coast at this hour…”

Water level at the Battery is 11.25 feet, surpassing a record that’s stood since…1821

Atlantic City, very hard to look at. Everyone is going to need to pitch in to this relief effort fast http://twitpic.com/b8lm7k.

Atlantic City rainfall total is going to (daily) double the old record http://thinkprogress.org/climate/2012/10/29/1108081/20-billion-1000-year-frankenstorm-sandy-slams-east-coast-smashes-all-time-records/ ….

Philly just sent all-time now low record for barometric pressure–this storm is literally like nothing anyone’s ever seen #sandy.

WSJ reporting subway tunnels indeed have flooded. We’re in uncharted territory #sandy.

NJ Gov Christie: ‘I think the losses are going to be almost incalculable.’

Fra 350.org

Will “Frankenstorm” Hurricane Sandy End Climate Silence? http://bit.ly/V1wObc Thanks @YesMagazine!

Bill McKibben, meteorologist Jeff Masters and climatologist Greg Jones talk Sandy and climate change on @DemocracyNow: http://bit.ly/S7vpua.

Fra Huffington Post:

CNN: More than 2.2m people without power, in 11 states #sandy.

We are experiencing technical difficulties due to #Sandy. Please bear with us, and we will try to continue to update you here.

#Sandy may shut down some Mid-Atlantic nuclear power plants http://huff.to/WVQopZ.

LIVE photo blog of hurricane #Sandy http://huff.to/V1D6rr.

Weather Channel just said 3ft of water inside New York Stock Exchange. #NYSE #Sandy.

#Sandy floods ground zero.

Fra Mother Jones:

RT @adamlisberg Entire Hudson River is flowing into Ground Zero, Carey Tunnel and subways. It sounds like Niagara Falls. Too dark for pic.

“4th Alarm still ongoing. Multiple people in the water. Bellevue hospital taking on water. Most of lower Manhattan flooded with no power”.

#Sandy update: Obama declares disaster after hurricane hits New York hospitals and subway tunnels: http://ow.ly/eSrph.

Fra Peter Gleick:

The performance/projections from our weather models, satellite and warning systems, experts, has been superb.Kudos to those in the trenches.

Hmm, Manhattan is turning back into a real island, for a while. Bridges, tunnels, closing. http://www.nytimes.com/interactive/2012/10/28/nyregion/hurricane-sandy.html.

Fra Climate Progress

CNN’s meteorologist just said: “There’s no one that’s not 300 years old that has seen anything like this.”  #Sandy http://bit.ly/V1QiN5.

Fra Climate Central

Just noticed a clean coal commercial amidst CNN #frankenstorm  #Sandy coverage. Not just ironic … infuriating.

To døgn efter

Her onsdag eftermiddag står det klart, at Sandy gradvist er klinget, men ind over land har transformeret sig til årets første store snestorm med snefald op til 1 m, hvor den møder bjergene.

Foreløbig er dødstallet oppe på +60 – ud over de +30 som døde da Sandy passerede Haiti. Omkring 8 mio. mennesker har været under strøm, og reetableringen går endnu kun langsomt. New Yorks undergrundsbaner står stadig under vand, og der bliver lige nu hvisket, at det kan tage uger at få den igang igen efter at havvandet har oversvømmet adskillige stationer. Ingen har endnu gjort de materielle skader op, men beløb i størrelsesordenen 50 mia. $ har været nævnt, og det tegner til at blive den dyreste storm nogensinde.

I en valgkamp, hvor diverse føderale (nationale) institutioner står for skud, er det pludselig interessant, at NASA allerede i 2004 i en rapport udfoldede et risiko-scenario meget på linje med det, Sandy har efterladt. Hele vejen langs den amerikanske østkyst er  behovet for klimatilpasning blevet accentueret. Og det er svært at fastholde fornægtelsen af klimaforandringerne, hvis man samtidig går i gang med store klimatilpasningsprojekter. For de bliver dimensioneret ud fra prognoser om klimaforandringer. Så Sandy har på sin meget direkte måde understreget situationens alvor. Hvad der er sket, står ikke til diskussion.

Diskussionen, om Sandy er forårsaget af klimaforandringer, har kørt på fuld tryk i de seneste døgn. Hvor man ikke kan sige, at en enkelt bestemt vejrhændelse sker på grund af klimaforandringer, så kan man, som George Lakoff i en artikel i Huffington Post i går skriver, tale om en “systemic causation”, at klimaforandringerne styrker sandsynligheden for, at en hændelse som Sandy indtræder.¹¹

Ligesom den voldsomme regn vi fik i København forrige sommer blev betegnet som en 500-års-regn – men at vi måtte regne med at vi fremover ville opleve nedbør af den styrke måske hvert femte år – så har Sandy været betegnet som en 100-års-storm, som man blot i fremtiden måtte regne med at kunne opleve hvert andet år. Her mangler vi stadig at få meterologernes mere definitive analyser, men det ligger fast, at Sandys lavtryk (trykket i orkanens midte) har været det laveste, man har målt i USAs historie. Og ligesom med den tørke, som har præget USAs sommer i år og fået høsten til at slå fejl i store dele af Midtvesten, har det været spekuleret, at når en tropisk orkan kunne bevæge sig så langt nordud, så hænger det ud over ekstraordinært høje havtemperaturer sammen med ændringer i jetstrømmene, som bunder i den rekordstore afsmeltning af Arktis.

Som New Jerseys borgmester Chris Christie sagde på en pressekonference: “I’m never gonna use the phrase hundred-year storm again, because we’ve had three of those, three hundred-year storms, in the past three years.” Christie er republikaner og har indtil denne storm markeret sig stærkt på Romneys side. Men onsdag var han sammen med Obama ude at besigtige skaderne efter Sandy med en demonstret vilje til samarbejde hen over partiskel, som i den grad styrker Obamas position her i de sidste dage inden valget.¹²

Det endda som om, at man er ved at vågne til, at klimaforandringer ikke udebliver blot ved at fornægte dem. Se for eksempel dette klip fra Hardball på MSNBC, hvor Bill Clinton indledende trækker klima-konsekvensen frem: Chris Matthews Calls Climate Change Deniers ‘Pigs’. I den efterfølgende video kalder Ed Markey (D) valget næste tirsdag for et valg mellem Mother Nature og Koch-brødrene (som i stor stil har finansieret klimafornægtelsen i USA), mens studieværten Chris Matthews kalder de aktive klimafornægtere for “pigs”. Det er da også på jævnt dansk noget svineri, at få mennesker med mange penge i den grad kan købe sig til, at den ameriaksnke og den globale klimaindsats er blevet årtier forsinket.

Se tidligere blog-indlæg om situationen i USA: Den unævnelige klimaudfordring, Det klimaløse valg, Amerikansk tørke, Et valg med klimaperspektiver, Klimaudfordringens fortielse i det amerikanske valg, Donald Brown: Romneys klimafornægtelse, Donald Brown: Forbrydelse mod menneskeheden, Disconnecting the dotsNot my cup of tea, Mange jobs i vedvarende energi og energibesparelserHovedet i buskenNoam Chomsky om klimafornægtelsens dynamik, Naomi Klein: Capitalism vs. the Climate og Terningerne er kastet.

indlæg oprettet af Jens Hvass

Tom Zeller Jr.: In Hurricane Sandy’s Fury, The Fingerprint Of Climate Change, Huffington Post 29.10.2012.¹

Chris Mooney: Did Climate Change Supersize Hurricane Sandy? Mother Jones 29.10.2012.²

Hurricane Sandy Graphics Show Storm’s Changing Path, Huffington Post 29.10.2012.³

John Cassidy: Obama Takes Early Lead in Hurricane Sandy World Series, The New Yorker 29.10.2012.

Will Oremus: We’d All Be Safe and Dry Right Now If Not for the Fujiwara Effect, Slate 29.10.2012.

Lisa Palmer: Hybrid Hell, Slate 29.10.2012.

Mike Tidwell: We Are All From New Orleans Now: Climate Change, Hurricanes and the Fate of America’s Coastal Cities, The Nation 29.10.2012.

Elizabeth Kolbert: Watching Sandy, Ignoring Climate Change, The New Yorker 29.10.2012.

George Lakoff: Global Warming Systemically Caused Hurricane Sandy, Huffington Post 30.10.2012.¹¹

Meghan McCain Challenges Republicans On Climate Change Skepticism, Huffington Post 30.10.2012.

A Big Storm Requires Big Government, (leder) New York Times 30.10.2012.

Al Gore: On Hurricane Sandy, Huffington Post 30.10.2012.

Al Gore: Statement on Hurricane Sandy, algore.com 30.10.2012.

Matt Sledge: Hurricane Sandy Shows We Need To Prepare For Climate Change, Cuomo And Bloomberg Say, Huffington Post 30.10.2012.

Morra Aarons-Mele: The Year Climate Change Became Real to Me, Huffington Post 30.10.2012.

Bill McKibben: After Sandy, a Climate Change Conversation? Dream On, The New Republic 30.10.2012.

Michael Shank: Our Love-Hate Relationship With Frankenstorms and Hurricane Sandy and Why We Must End It, Huffington Post 30.10.2012.

Jonathan Cohn: Sandy’s Lesson for the Voters: Government Matters, The New Republic 30.10.2012.

Chris Mooney: NASA Warned New York About Hurricane Danger Six Years Ago, Mother Jones 30.10.2012.

Tim McDonnell: Will Sandy Blow Away East Coast Wind Farms? Mother Jones 30.10.2012.

Andrew C. Revkin: Two Views of a Superstorm in Climate Context, New York Times 30.10.2012.

Mark Fischetti: Did Climate Change Cause Hurricane Sandy? Scientific American 30.10.2012.

Bryan Walsh: Climate Change and Sandy: Why We Need to Prepare for a Warmer World, Time Magazine 30.10.2012.

Nicolas D. Kristoff: Will Climate Get Some Respect Now? New York Times 31.10.2012.

Darren Goode: Bill McKibben: Hurricane Sandy a ‘wake-up call’ on climate change, Politico 30.10.2012.

Maureen Dowd: The ‘I’ of the Storm, New York Times 30.10.2012.

Jeffrey Kluger: The Lessons from New York’s Flooded Subways, Time Magazine 30.10.2012.

Jeff Masters: Why did Hurricane Sandy take such an unusual track into New Jersey? WunderBlog 31.10.2012.

Suzanne Goldenberg: Sandy puts climate change back on the US election agenda, The Guardian 31.10.2012.

Bill McKibben: Sandy forces climate change on US election despite fossil fuel lobby, The Guardian 31.10.2012.

Chris Matthews Calls Climate Change Deniers ‘Pigs’, (m. video) Huffington Post 31.10.2012.

Climate Change And Hurricane Sandy: How Global Warming Might Have Made The Superstorm Worse, (videodialog m.George Lakoff) Huffington Post 31.10.2012.

Mark Gongloff: Another Year, Another Hundred-Year Storm: Seven And A Half Things To Know, Huffington Post 01.11.2012.¹²

Margaret Carlsom: Today, Barack Obama Won the Election, Bloomberg 01.11.2012.

Paul M. Barrett: It’s Global Warming, Stupid, Bloomberg Businessweek 01.11.2012.

Michael R. Bloomberg: A Vote for a President to Lead on Climate Change, Bloomberg 01.11.2012.

Christopher Flavin: Election Blues: Dark Days for Climate in America, WarldWatch Institute Europe 01.11.2012.

Amy Davidson: Bloomberg Endorses Obama and Challenges Climate Change, The New Yorker 01.11.2012.

Sam Stein & Luke Johnson: Michael Bloomberg Endorses Obama For Reelection, Huffington Post 01.11.2012.

Raymond Hernandez: Bloomberg Endorses Obama, Citing Climate Change, New York Times 01.11.2012.

Obama Responds to Bloomberg’s Endorsement, New York Times 01.11.2012.

In the wake of Hurricane Sandy, (leder) Washington Post 01.11.2012.

Tom Zeller Jr.: Hurricane Sandy’s Link To Climate Change: Does It Matter? Huffington Post 01.11.2012.

Suzanne Goldenberg: Revealed: the day Obama chose a strategy of silence on climate change, The Guardian 01.11.2012.

James Gerken: ‘Romney vs. Sandy’ Video Stresses ‘Climate Change Isn’t A Joke’ In Wake Of Hurricane, Huffington Post 01.11.2012.

Jason Plautz: 3-D Maps Pictured Sandy’s Devastation–Five Years Ago, InsideClimate News 01.11.2012.

Eugene Robinson: Will Hurricane Sandy be our wake-up call? Washington Post 02.11.2012.

Damian Carrington: If Sandy doesn’t destroy Obama’s climate cowardice, what will? The Guardian 02.11.2012.

Evan Osnos: Sandy, Fukushima, and the Nuclear Industry, The New Yorker 02.11.2012.

Andrew Steer: Listening to Hurricane Sandy: Climate Change Is Here, Huffington Post 03.11.2012.

Chris Mooney: In Sandy’s Wake, an Election Debate About Science and Climate, (m. video-dialog) Mother Jones 03.11.2012.

Robert Kuttner: Notes for a Manifesto, Huffington Post 04.11.2012.

David Roberts: The futility of climatespotting: No matter what he says, Obama can’t make big moves on climate, Grist 04.11.2012.

Katherine Stewart: America’s theologians of climate science denial, The Guardian 04.11.2012.

Cara Pike: The Painful Impacts Of Climate Disruption: Responding To Hurricane Sandy, ClimateProgress 05.11.2012.

Joe Romm: The Sounds Of Silence: Team Obama Launched The Inane Strategy Of Downplaying Climate Change Back In March 2009, ClimateProgress 05.11.2012.

George Monbiot: Obama and Romney remain silent on climate change, the biggest issue of all, The Guardian 05.11.2012.

Hendrik Hertsberg: Into the Storm, The New Yorker 12.11.2012.

Avi Steinberg: Ancient Fears: The Return of the Flood Saga, The New Yorker 05.11.2012.

Carl Pope: Sandy’s Message to Conservatives: Repent! Huffington Post 05.11.2012.

Naomi Klein: Super Storm Sandy – A People’s Shock? The Nation 05.11.2012.

 

Vindhastigheder for orkanen Sandy – vejrudsigt fra NOAA/National Weather Service 29. oktober 6 am EST.³

Orkanen Sandys vej nordpå langs den amerikanske østkyst – fra National Weather Service 29. oktober 6 am EST.³

 

Share