Keystone XL afvist !!!

6. november 2015

Her til aften dansk tid har Obama endelig efter 6 års overvejelser givet Keystone XL det definitive nej. Det var også på tide, kunne man mene, og det har efterhånden stået klar for de fleste, at det ville ende dér. Men nu skete det – og strategisk set var der nok heller ikke flere gevinster at få ved at fortsat at udsætte, efter at Canada med Trudeau har fået en ny og mere klimavenlig regering og klimaspørgsmålet stortrives i det demokratiske primærvalg.

Kampen har stået på i syv år nu, og det er en kæmpe sejr til miljøbevægelsen – ikke mindst for 350.org, som med Bill McKibben i spidsen har sat alt ind på at vende en udvikling og med denne sejr har vist, at man med gejst og strategi og en god sag i ryggen kan vinde over selv de allerstørste.

.
Bill McKibben giver her i 350.orgs sejrsvideo et rids af kampen, som længe var alt andet end givet, og har krævet en indsats fra tusindvis af mennesker, som rækker langt ud over klik-aktivisme.

Meddelelsen kom ved en pressekonference i dag, som kan ses i kort udgave via New York Times’ omtale. Umiddelbart inden havde Obama ringet til Canadas nytiltrådte premierminister Justin Trudeau for at meddele ham beslutningen “While he expressed his disappointment,” sagde Obama: “we both agreed that our close friendship on a whole range of issues, including energy and climate change, should provide the basis for closer co-ordination between our countries going forward.”

Obamas fulde statement ved pressekonferencen i Det Hvide Hus i dag kan ses her (pdf) og i video via Politico.

Man kan spørge, hvorfor det tog Obama så lang tid at meddele sin beslutning. For i snart 2½ år har det stået rimelig klart af hans udmeldinger, at det ville ende hvor det gjorde. Og hvis man som han i 2013 meldte ud, skulle lægge en nøgtern klimapolitisk analyse til grund, så er det canadiske tar sands-projekt en alvorlig fejltagelse, som har været tæt på helt at fejlspore landets udvikling og marginalisere det internationalt. Så der kan lige nu være skuffelse og forvirring i Canada, hvad der så skal ske, men mon ikke Canada i historisk tilbageblik vil takke Obama for afgørelsen, som gav landet en chance for at gentænke sin klima- og energipolitik. Men længe var der flertal for Keystone XL langt ind i de demokratiske rækker, som gjorde det hensigtsmæssigt for Obamas genvalg i 2012 at udsætte afgørelsen – hvilket også afspejler, at Obama så at sige opgav klimaindsatsen i første valgperiode til fordel for en sundhedsreform. Det gentog sig ved midtvejsvalgene i 2014, hvor det var særdeles komfortabelt for de pressede demokrater ikke at skulle ud at forsvare en afvisning af Keystone XL. Sidst i juli var der vedholdende rygter om, at afgørelsen ville falde i sommerperioden, hvor Kongressen var på sommerferie, for ad den vej at mindske den indenlandske støj – og PR-mæssigt lignede det den perfekte anledning, da Obama var på en flere døgn lang Alaska-tur for at promovere klimasagen.

Men det skete ikke, til trods for at det blev stadig mere besværligt for Hillary Clintons kampagneposition, at hun på grund af sit medansvar for processen i årene 2008-12 ikke følte at kunne tillade sig at meddele sit syn på Keystone XL, før afgørelsen var faldet (se blog-indlægget Clintons klima). Men efterhånden som Bernie Sanders bragede frem i opinionsundersøgelserne, blev Hillary nødt til at markere sig klarere på klimaområdet og endte med først at vende tomlen ned for Keystone XL, og siden at afvise olieeftersøgning i det arktiske område.

Når Obama endda fortsatte med at trække sin afgørelse, har det givet været for ikke at skabe en vælgerreaktion i Canada, som kunne begunstige Harper-regeringens fortsættelse. Nu faldt den blot et døgn efter at en ny canadisk regering blev etableret – og det til overmål en regering med lige mange kvinder og mænd og en klimaminister. Så uanset at Trudeau tidligere har markeret sig som tilhænger af Keystone XL – så står USA og Canada med Harper ude af spillet overfor en ny fase af samarbejde, hvor Keystone XL ikke mere kan forsure samarbejdet. Og man må forvente, at Canada med sin nye klimapolitik igen ambitionsmæssigt vil lægge sig tæt op ad den amerikanske, ligesom det var tilfældet før Harper.

Sandsynligvis når Canada ikke at lave en ny INDC inden Paris. Men Trudeau har meddelt, at ikke bare han selv kommer til Paris. Han medbringer i sin trup ud over egne centrale ministre centrale skikkelser fra de største to oppositionspartier og samtlige de provinsledere, som ikke står i hjemlig valgkamp. Så der er klart lagt op til at bruge COP21 i Paris til at opjustere den canadiske klimaindsats og genindskrive Canada som et land, hvis klimapolitik man kan tage alvorligt.

Under vejs er det her på Strøtanker blevet til mange blog-indlæg om Keystone XL: Keystone XL Pipeline – moderne vanvidBill McKibben om Keystone XL olieledningenBill McKibben om kampen for klimaetCanadas klimasvigtDet 21. århundredes dårligste idéTar Sands Oil Extraction – The Dirty TruthKeystone XL updateCarbon BubblesLandskaber under ødelæggelseJames Hansen: Game Over for the ClimateKlimaforskere: Keystone XL dårlig for klima, miljø og sundhedObamas klimaplanObama om Keystone XLNRCD: Keystone XL øger klimabelastningen markantParis 2015 – Canadas INDCObamas endelige nej til Keystone XL på trapperne og Clintons klima.

Dette blog-indlæg er stadig under udarbejdelse … vender tilbage med analyser og kommentarer.

Uanset at TransCanada givet ikke har tænkt sig bare at opgive efter 7 års ihærdig lobbyisme og enorme beløb investeret i mediekampagner og kampen mod den stadig mere intenst markerende miljøbevægelse, så er det lige nu bare vigtigt at glæde sig !!!

Og … uanset at det ikke i sig selv standser de canadiske tar sands-udvindinger, så er det med til for en tid at holde dem på low key, og USA har markeret, at man ikke vil medvirke til at få denne stærkt CO2-forurenende olie ud på verdensmarkedet. Vi må håbe, at der med partis kommer en regulær CO2-afgift ikke bare på forbruget, men også på produktionsleddet så motivationen for at ødelægge ydereligere naturområder i Alberta  samtidig med at man belaster klimaet bliver endeligt udslukt. New York Times udtrykker det uventet fint i en leder i dag: No to Keystone, Yes to the Planet.

Hvad betyder dette for Paris, for Canada, for tar sands-økonomien? 
Hvad er næste mål – moratorium for Arktis, Yasuní, divestment, keep it in the ground?

Update 08.11. – 6. november, dagen hvor Obama proklamerede Keystone XL for død, var det præcist 4 år siden, at Obama i Det Hvide Hus blev omringet af 15.000 aktivister, som protesterede mod Keystone XL. Sandsynligvis blot et sammenfald, men endda er det så udtalt en aktivisternes og bevægelsernes sejr.

Som McKibben skriver i en I en intern takkeskrivelse her til aften: “This is huge. A head of state has never rejected a major fossil fuel project because of its climate impacts before. The President’s decision sets the standard for what climate action looks like: standing up to the fossil fuel industry, and keeping fossil fuels in the ground.”

Han runder af med at præcisere målet for Paris: “We’re on a roll, so we’re asking for something ambitious in Paris: Keep at least 80% of fossil fuels in the ground, and finance a just transition to 100% renewable energy.”

Det er hvor jeg virkelig har respekt for Bill McKibben og 350.org. Hvor nogen aktivist- og lobby-grupper så at sige horisontalt frontalt går ind i problemstillingerne, som de er formuleret af det politiske system, så ser vi her en bevægelse søge at skabe en ny dimension af forståelse, som skal til for at lave en aftale som kan noget. I de to sætninger er der på én gang formuleret målsætninger, som rammer præcist ind i FN-forhandlingernes virkelighed, og som søger at løfte FN-forhandlingerne ud af den politiske horisontalitet, som forhandlinger ofte hanfalder til. De fastholder med kravet om at forhandlingerne og forhandlingsdelegationerne må forholde sig til at 80% af alle fossile brændsler må forblive i jorden, uudnyttede, at der er et sæt meget definitive og meget snærende grænser for, inden for hvilke den menneskelige aktivitet må holde sig, hvis det skal lykkes i tide – hvor forhandlings’toget’ så at sige har fortrængt at IPCCs seneste klimarapport opstillede et carbon budget eller i hvert fald undladt at bruge det direkte i forhandlingrene, fordi det ville konfrontere alle med utilstrækkeligheden i hvad vi gør og dobbeltheden i hvad vi siger. Samtidig fastholder fordringen om at finansiere en retfærdig overgang til 100% vedvarende energi den helt centrale problematik, hvis vi skal have alle med, og den fastholder det, som er alt for let at glemme i den rigeste del af verden, at opgaven rækker langt ud over egne grænser, og at vi i den rige del af verden må være indstillede på ikke bare at klare vores indenlandske del af udfordringen, men må være rede til at bidrage generøst også til omstillingen i udviklingslandene. For ellers sker det ikke.

Tilbage til Keystone XL så har beslutningen været forsøgt vinklet på mange måder. Der er uenighed over, hvor vigtigt det er alt efter, om man lægger vægt på det bevidsthedsmæssige og det at Obama er endt med at gå imod gigantiske fossile interesser, eller om man mere kynisk konstaterer, at det nok snarere er de nuværende lave oliepriser, som har gjort rørledningen betydningsløs.

Fortsættes

“This is very difficult for the Canadian oil and gas industry,” Mr. Kvisle, who headed TransCanada from 2001 to 2010, said in an interview. “And access to market is the single biggest problem we face. In many ways, it is even bigger than $45 oil. Forty-five-dollar oil will come and go as global supply and demand sorts itself out. But if Western Canada can’t get access to markets, and we persist with things like dangerous rail transportation, it is just bad.”

Susan Casey-Lefkowitz: What the Keystone XL Victory Means for the Future of Climate Leadership, Huffington ost 11.11.2015.

Peter F. Sale: Requiem for Keystone, petersalebooks.com 10.11.2015.

Bill McKibben: Beyond Keystone: Why Climate Movement Must Keep Heat On, Yale Environment 360 10.11.2015.

Steve Horn: Oil Lobbyist: We Built the Equivalent of 10 Keystones Since 2010 and “No One’s Complained”, Counterpunch 10.11.2015.

Mychaylo Prystupa: Transition Alberta off oil sands, climate thinkers urge Trudeau, National Observer 09.11.2015.

John Abraham: By rejecting Keystone, President Obama cements his climate legacy, The Guardian 09.11.2015.

Glen Barry: Post Keystone Win, Time to End Natural Forest Logging, EcoInternet 07.11.2015.

Peter Dykstra: A little Keystone XL nostalgia, Environmental Health News 07.11.2015.

Bill McKibben: Exxon, Keystone, and the Turn Against Fossil Fuels, The New Yorker 06.11.2015.

No to Keystone, Yes to the Planet, (leder) New York Times 06.11.2015.

Heather Libby & Carol Linnitt: Trudeau Said He is ‘Disappointed’ By Rejection of Keystone XL. But Is He Really? Desmog Canada 06.11.2015.

Carrie Tait & Kelly Cryderman: Keystone XL pipeline rejection sends a chill over Canada’s energy industry, Globe and Mail 06.11.2015.

Bill McKibben: Exxon, Keystone, and the Turn Against Fossil Fuels, The Guardian 06.11.2015.

Katie Valentine: In Huge Win For Environmentalists, Obama Rejects The Keystone XL Pipeline, Climate Progress 06.11.2015.

Ben Adler: The inside story of how the Keystone fight was won, Grist 06.11.2015.

*Natasha Geiling: Keystone XL Is Dead. Will The Tar Sands Industry Die With It? Climate Progress 06.11.2015.

*Daniel Gross: Obama Didn’t Kill Keystone XL. Innovation did, Slate 06.11.2015.

*Elane Schor: Obama rejects Keystone XL pipeline, Politico 06.11.2015.

‘Yeeeeehaw!’ Obama Administration Rejects Keystone XL Tar Sands Pipeline, Common Dreams 06.11.2015.

May Boeve: Obama Rejects Keystone XL: This Is Big…. And Just the Beginning, Common Dreams 06.11.2015.

*Margaret Talev & Mike Dorning: Pipeline rejection win for environmentalists, (Bloomberg) Seattle Times 06.11.2015.

Josh Lederman: Obama quashes Keystone XL in bid to boost climate leverage, (AP) Seattle Times 06.11.2015.

Jennifer A. Dlouhy: Obama rejects Keystone XL, saying pipeline wouldn’t create many jobs, lower gas prices or boost U.S. energy security, Fuel Fix 06.11.2015.

Timothy Gardner & Jeff Mason : Obama rejects Keystone XL pipeline in win for greens, Reuters 06.11.2015.

Fact check: Pipeline’s actual impact on environment, economy under debate, (Bloomberg) Seattle Times 06.11.2015.

Sonja Puzic & Josh Dehaas: Trudeau, Ambrose united in ‘disappointment’ about Keystone XL, CTC News 06.11.2015.

Laura Barron-Lupez & Kate Sheppard: Obama Rejects Keystone XL Pipeline After 7 Years Of Review, Huffington Post 06.11.2015.

Andrew Freeman: Obama rejects Keystone XL oil pipeline in huge win for environmentalists, Mashable 06.11.2015.

President Obama Rejects Keystone XL Pipeline in Victory for Climate Activists, Democracy Now 06.11.2015.

Coral Davenport: Obama Rejects Construction of Keystone XL Oil Pipeline, New York Times 06.11.2015.

Polly Mosendz: Republican and Democratic Leaders React to Obama’s Rejection of Keystone XL Pipeline, Newsweek 06.11.2015.

Barney Jopson, Demetri Sevastopulo & Ed Crooks: Barack Obama rejects Keystone XL pipeline plan, Financial Times 06.11.2015.

Cristopher Helman: Nobody In The Oil Industry Cares About Keystone XL Anymore, Forbes 06.11.2015.

Jonathan Chew: What Presidential Candidates Are Saying About Obama’s Keystone Rejection, Fortune 06.110215.

Joseph Morton: TransCanada vows to push forward with Keystone XL pipeline, Star Herald 06.1102.15.

Tom Randall: The Oil Industry Has Been Put on Notice, Bloomberg 06.11.2015.

Ed King: Obama rejects Keystone XL pipeline on climate grounds, Climate Home 06.11.2015.

Brad Plumer: The Keystone XL pipeline is dead. Obama just killed it, Vox 06.11.2015.

Stefanie Spear: Obama: Keystone XL Pipeline ‘Would Not Make a Meaningful Long-Term Contribution to Our Economy’, EcoWatch 06.11.2015.

Suzanne Goldenberg & Dan Roberts: Obama rejects Keystone XL pipeline and hails US as leader on climate change, The Guardian 06.11.2015.

Samantha Lachman: Clinton, Sanders And O’Malley Praise Obama’s Rejection Of Keystone Pipeline, Huffington Post 06.11.2015.

Juliet Eilperin & Steven Mufson: Obama rejects Keystone XL project, citing U.S. climate leadership, Washington Post 06.11.2015.

Christie Aschwanden: Keystone XL Wasn’t About Jobs Or The Climate — It Was All Politics, FiveThirtyEight 06.11.2015.

Amy Harder & Colleen McCain Nelson: Obama Administration Rejects Keystone XL Pipeline, Citing Climate Concerns, Wall Street Journal 06.11.2015.

Paul Koring: Canada was irrelevant in Obama’s decision to reject Keystone XL pipeline, Globe and mail 06.11.2015.

Nia Williams: TransCanada says to keep pushing Keystone; investors skeptical, Reuters 06.11.2015.

Obama afviser olieledning gennem USA, (Ritzau/Reuters) DR 06.11.2015.

 

Share